HABER

Nokia Microsoft ortaklığı neler getirecek?

Nokia ve Microsoft birlikte ürettikleri Windows 8 ile çalışan telefonları tanıtmak için bugün ortak bir basın toplantısı düzenliyor. BBC, piyasanın önde gelen uzmanlarına bunun akıllı telefon piyasası için ne anlama geldiğini sordu.

Nokia ve Microsoft birlikte ürettikleri Windows 8 ile çalışan telefonları tanıtmak için bugün ortak bir basın toplantısı düzenliyor.

Nokia'nın Microsoft'un yardımıyla iki telefon birden piyasaya süreceği belirtiliyor. Bu telefonlardan en az birinin kablosuz şarj olma özelliğine ve Nokia'nın yeni PureView kamera teknolojisine sahip olacağı düşünülüyor.

Bu tanıtım, her iki şirket için de oldukça büyük önem taşıyor.

Nokia'nın satışları sürekli düşmekte ve şirket 14 yıldır koruduğu dünyanın en büyük telefon üreticisi olma sıfatını uzun süre önce Samsung'a kaptırdı.

Nokia, yakın zamanda 40 bin çalışanını işten çıkartmak zorunda kaldı ve son olarak piyasaya sürdüğü Lumia serisine ait telefon satışlarının çok da iyi gitmediği biliniyor.

Microsoft'un durumu Nokia'ya göre oldukça iyi ancak şirket bir an önce akıllı telefon pazarında pay sahibi olması gerektiğinin de farkında.

Canalys'ın yaptığı son araştırmaya göre Windows ile çalışan telefonlar piyasanın sadece %3'ünü oluşturuyor.

Apple'ın iOS'u ile çalışanlar % 16'lık pazar payına sahipken Google'ın Android'i ile çalışan telefonların oranı %68.

Samsung, HTC ve Acer yakında Windows ile çalışan telefonlar piyasaya süreceklerini açıkladı.

Ancak Microsoft'un Nokia'nın telefon tanıtrımında rol almak istemesi, şirketin özellikle Nokia'nın başarısı üzerinde durduğunu gösteriyor.

Heyecanla beklenen telefonlar piyasaya sürülmeden önce BBC endüstrinin önemli isimlerine Nokia'nın geleceğini sordu:

Piyasada bir boşluk mu var?

Ben Wood teknolojik danışmanlık şirketi CCS Insight'ın Araştırma Bölümü Başkanı. Wood'a göre Nokia ve Microsoft'un Windows'la çalışan yeni telefonu, piyasanın üçüncü büyüğü yapmak için çok çalışması gerekiyor.

İngiltere gibi büyük pazarlarda zaten çoğu kişi akıllı telefon kullanıyor. Bu kişilerin alışkın oldukları cihazdan vazgeçip bir Windows telefonu almalarını sağlamak için çok güçlü reklam kampanyalarına ihtiyaç duyulacak.

Bu aygıtın başarılı olması Microsoft için de önemli. CCS'in yaptığı araştırmaya göre, 2012 yılında toplam 700 milyon akıllı telefon üretilecek. Bu da akıllı telefonları gezegendeki en yaygın elektronik cihaz haline getiriyor.

Telefonların bilgisayarlardan daha popüler olduğu yeni dünyada, Microsoft bu pazara girmek zorunda.

Ancak sadece işletim sisteminin başarısı da telefonun satılmasına yetmeyecek. Telefonun tasarımı da Samsung'un Galaxy'sinden ya da Apple'ın iPhone'undan daha çekici olmalı.

Başarı, bir çok değişkene bağlı. Nokia'nın geleceğini bu telefon belirleyecek.

Kamera teknolojisi

Mat Gallagher, Amatör Fotoğrafçı adlı derginin yardımcı editörü.

Dergi Nokia'nın yeni kamera teknolojilerini oldukça övdü.

Zaten Nokia da telefonda kamera teknolojisinin öncüsü.

2004 yılında Nokia'nın 7610 modeli 1 megapiksellik kameraya sahip ilk cep telefonuydu.

Nokia yeni PureView teknolojisinin telefon kameralarında çığır açacağı iddiasında.

Bu kamera birçok fotoğraf makinasından daha kaliteli resim vereceği gibi az ışıklı ortamlarda da rakiplerinden daha iyi sonuç alıyor.

Uzmanlar bu teknolojinin Nokia'yı yeniden pazarın liderlerinden biri yapabileceğini düşünüyor.

Birleşme söylentileri

Colin Gillis, New York'Taki finansal analiz şirketi BGC Partners'in Teknoloji Uzmanı.

Gillis kesinlikle Microsoft'un, Finlandiyalı ortağı Nokia'yı bünyesine katmayı planladığını kabul etmiyor.

Birçok kişi iki şirketin ortaklığı sıkılaştıkça Microsoft'un Nokia'yı elegeçirmeye çalıştığından şüphelenmeye başladı.

Herşey mümkün tabii, ancak bir çok nedenden böyle bir birleşmenin en azından bu yıl gerçekleşmesi, çok da olası değil.

İki şirket mevcut çalışma düzenlerinden zaten oldukça memnun.

Samsung ile Apple arasında yaşanan hukuk savaşı, Nokia için bir fırsat yaratıyor olabilir. Zaten Android'le çalışan bazı telefonlar için Google daha şimdiden Microsoft'a para ödemekle yükümlü ve Samsung'un aldığı son darbe Nokia için pazarı daha yaşanılır hale getirebilir.

Microsoft'un Nokia ile birleşmesi ise büyük harcamalar gerektirecek. İki şirket de, şu anda sahip oldukları ufak avantajı böyle bir şekilde kaybetmek istemeyecektir.

Microsoft'un şimdiye kadar aldığı en pahalı şirket 8,5 milyar dolarlık Skype'tı. Nokia ise şu anda 10,8 milyar dolar değerinde.

Patent portföyü

Malik Saadi Londra merkezli Telekom şirketi Informa'nın baş analisti.

Saadi, Nokia'nın sahip olduğu devasa patent kataloğunun görmezden gelinmemesi gerektiğini düşünüyor. Özellikle Samsung'un kaybettiği 1 milyar dolardan sonra.

Apple, Samsung'a karşı o ünlü davayı kazandığında, Nokia'nın hisseleri % 7,7 değer kazandı. Birçok kişi bunu Nokia'nın patent savaşlarında sahip olduğu avantaja bağladı.

Zaten Nokia'nın, Samsung ile Apple arasındaki savaştan kâr etmesi beklenen bir şey.

Bir kere Microsoft ile Apple arasında imzalanan bir anlaşma nedeniyle iPhone'lar ile Windows telefonlarının tasarımları birbirinden ayırd edilebilir olduğu sürece, iki şirket birbirine dava açamıyor. Nokia, Windows ile olan ortaklığı sayesinde bu anlaşmadan yararlanacak.

Bir de Nokia'nın büyük bir patent portföyü var. Telefonlarla ilgili 12 binden fazla patent Nokia'nın elinde. Bunun gelecekte Nokia'ya büyük bir gelir getirmesi bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler