HABER

Normal doğum, depresyonu azaltıyor

Normal doğum, depresyonu azaltıyor

BURSA (İHA) - Doğum yönteminin nasıl olacağı, anne adaylarının 9 ay boyunca en fazla düşündükleri konuların başında geliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aylin Karahasan, ağrısız doğumun keşfiyle doğumun anne adaylarının hafızasında şiddetli ve ağrı verici olmaktan çıktığını söyledi.

Dr Aylin Karahasan, normal doğum eyleminin ne zaman başlayacağının önceden bilinememesi ve uygunsuz zaman ve ortamlarda başlayacağı korkusunun anne adaylarını tedirgin ettiğini belirterek, "Bu korkuları ortadan kaldırmak için anne adayının doktoru tarafından önceden bilgilendirilmesi gerekiyor. Normal doğumda anne ve bebek arasındaki duygusal temasın daha yoğun olması, doğum sonrası karşılaşılan depresyonun şiddetini azaltıyor. Normal doğumda ayağa kalkıp normal günlük aktivitelere dönme süresi sezaryenden daha kısa" dedi.

Dr. Aylin Karahasan, sezaryenin bir operasyon olduğunu hatırlatarak, "Bu nedenle cerrahinin getirebileceği organ yaralanmaları, kanama ve enfeksiyon riskinin varlığı unutulmamalı. Mesane ve barsaklar gibi komşu organların dikkatle korunması, uygun ameliyat tekniği, antibiyotik ile koruma, genel anestezi yerine epidural anestezinin seçilmesi riskleri en az düzeye indirmekle beraber riski sıfırlamıyor. Uzun dönemde ise dikiş yerlerinde zaman zaman ağrılar olması ve karın içinde ameliyata bağlı yapışıklıkların olması sezaryenin diğer olumsuz yönleri arasında sayılıyor" diye konuştu.

SEZARYEN NE ZAMAN ÖNERİLİYOR?
Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de en sık yapılan ameliyat şekli sezaryen. Dr. Aylin Karahasan, doğum şekli olarak sezaryenin tercih edildiği durumları ise şöyle açıklıyor: "Normal doğum çok zor olacaksa sezaryen tercih edilebilir. Annenin kemik yapısının doğuma elverişsiz olması Bebeğin rahim ağzını tam veya yarım kapatması veya erken ayrılması. Bebeğin yan duruşta olması. Bebeğin yapısının iri olması. Duruşu uygunsuz olan çoğul gebelikler. Bebek kalp atışlarının bozuk olması. Doğum yolunu tıkayan kitleler. Annede aktif genital herpes enfeksiyonu. İlerlemeyen doğum eylemi Kordon sarkması. Doğum eylemi sırasında bebeğin strese girmesi ve kalp atışlarında azalma. Annede beyin anevrizması gibi ıkınmanın riskli olduğu durumlar. Bebeğin 1500 gramdan küçük ve makatla geliş olması. Geçirilmiş sezaryen, geçirilmiş vajinal operasyon. Vajinismus veya ileri derecede normal doğum fobisi gibi durumlarda da sezaryenle doğum tercih edilebilir"

En Çok Aranan Haberler