KADIN

Normal Emzirme Usulü Nedir?

Bebeğinizi ne kadar sıklıkta emzirmelisiniz?

Normal Emzirme Usulü Nedir?

Kathy Kuhn

Ne kadar sıklıkla bebeğimi emzirmeliyim?

Çoğu bebek günde 8 ile 12 defa beslenir. Bu, iki üç günlükten 3 yada 6 aylık oluncaya kadar devam eder. Ancak genellikle belli bir beslenme zamanı yoktur.

Bebeklerin beslenme süreleri değişkenlik gösterir. Bu süre genellikle 10 dakika ile 45 dakika arası değişir.

Beslemek için bebeği uyandırmalı mıyım?

Doğumdan sonraki birkaç hafta Annelerin bebeklerini her iki üç saatte bir emzirmeleri tavsiye edilir. Ancak geceleri bebeğinizin uykusunu bölmeyebilirsiniz.

Bebeğim beslenme zamanından önce uyanırsa ne yapmalıyım?

Bebeğinizi ağladığı zaman yada aç olduğunu fark ettiğiniz zaman emzirmek için iki üç saat bekletmeyin. Son beslenme yarım saat önce olmuş olsa bile bebeğinizin isteği doğrultusunda bebeğinizi besleyin. Göğüslerinizin boşaldığı konusunda endişelenmeyin. Orada her zaman bebeğinizin ihtiyacını karşılayacak kadar süt bulunur.

Bebeğimi her göğüste belirli bir süre mi emzirmeliyim?

Bebeğinizi göğsünüzden uzaklaştırmayın. Bebeğinizin bir göğsünüzü bitirdiğinde size haber vermesine izin verin. Bunu, kendisini çekmesiyle yada bir dakikadan uzun bir süre emmemesinden anlayabilirsiniz. Bebeğinizin her göğüste ayrı geçirdiği belirli bir süre yoktur. Eğer ikinci göğsü isterse, bu çok iyi bir durumdur. Bebeğinizin kendiliğinden emmeyi bırakmasını sağlayın. Eğer siz yeterli miktarda emdiğini düşünüp bebeğinizi çekerseniz yeterli miktarda beslenmesini engellersiniz.

Bebeğimi beslemek için uyandırmayı ne zaman bırakmalıyım?

Emzirme başarılı bir şekilde gerçekleşiyorsa, pediyatristinize bir yada iki kere gidin. Bebeğinizin iyi bir şekilde büyüdüğünü ve bebeğinizi artık sadece kendisi istediği zaman beslemeniz gerektiğini duyacaksınız. Böylece bebeğinizi beslemek için uyandırmaya son verin. Eğer son vermezseniz, bebeğiniz hızlı bir şekilde büyümeye devam eder ve size daha fazla kirlenmiş bezler çıkartır.

Bebeğimin emzirilmek istediğini nasıl anlayabilirim?

Bebeğiniz acıktığı zaman bunu size ellerini emerek, ağız hareketleri yaparak, ağzını açarak, hafif sesler çıkararak yada ağlayarak size gösterir. Eğer bebeğiniz ağlıyorsa onu göğsünüze koymanız zorlaşır. Öncelikle bebeğinizi sakinleştirmeniz gerekir.

Bebeğim neden geceleri daha fazla emzirilmek istiyor?

Bebeğiniz daha sık beslenmek istediği bir zaman seçer. Buna beslenme kümesi denir. Bu sürede bebeğiniz daha kısa aralıklarla daha çok beslenmek ister. Bu sürede bebeğiniz huysuzluk hisseder ve yerinde duramaz. Bebeğiniz neredeyse saatlerce durmaksızın emer. Bu durumda bazı ebeveynler sütün yeterli olmayacağı gibi yanlış bir düşünceye kapılır. Bebeğinizin davranışlarıyla içtiği süt miktarı arasında belirgin bir ilişki olmadığını unutmayın.

Bebeğimin yeterli sütü aldığından nasıl emin olabilirim?

Alınan süt miktarını bebeğin bezlerini vebüyümesini takip ederek değerlendirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kilo alıyorsa yeterli miktarda süt alıyor demektir ve dolayısıyla bebeğinizin ne kadar huysuz olduğunun ve beslenme kümesinin geceleri ne kadar uzun sürdüğünün bir önemi yoktur.

Yeterli süt alımını kanıtlayan en iyi gösterge alınan kilolardır. Her gün bebeğinizin bezini kontrol ederek yeterli miktarda beslenip beslenmediğini izleyebilirsiniz.İlk gün bebeğiniz bir kez bezini ıslatır ve bir kez bağırsak hareketi yaparlar. İkinci gün ise 2 kez bezini ıslatır ve iki kez bağırsak hareketinde bulunur. Beşinci ve altıncı günden itibaren ise günde 5 yada 6 kere bezini ıslatmaya ve 3 yada 4 kere sarı renk bağırsak hareketi(bir avuç dolusu) yapmaya başlar.Altı ile sekiz haftadan sonra bağırsak hareketleri azalmaya başlar ancak günde en az 5 yada 6 kez bezlerini ıslatırlar.

Süt bebeklerinin beslenmesi neden değişiklik gösterir?

Tam olarak sebebini bilmemekteyiz ancak sütteki yağ seviyesine bağlı olduğunu düşünüyoruz. Her beslenmede sütteki yağ oranı değişiklik gösterir. Son beslenmeden sonra kısa bir süre geçtikten sonraki beslenmenin başında süt az yağlıdır, daha sonra tam yağlı süt gibi olur ve son olarak bol yağlı krema kıvamını alır. Bebeğinizin beyin gelişimi ve büyümesi için bu krema kıvamındaki sütten içmesi gerekir. Bu sütün sindirimi zordur, bu yüzden de bebeklerin derin bir uyku uyumasını sağlar. Molanın keyfini çıkarın!

Bebeğimin beslenme düzenini planlayamaz mıyım?

Araştırmalara göre bebeğin doğal beslenme seyrini etkilemeye çalışmak mesela bebeğin iki beslenme süresi arasındaki zamanı uzatmak, bebeğin kilo alamamasına ve daha az süt almasına sebep olur. Beslenmeler arasındaki sürenin uzunluğu süt miktarının azalmasına sebep olur. Sık emzirme ise sütü arttırıp bebeğinizin sağlığını olumlu etkiler. Beslenme seyrindeki düzensizlik hayatın tuzu biberidir. Bir süre sonra saate bakmak yerine bebeğinizin yüzüne bakarak bebeğinizi anlamaya başlarsınız.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler