HABER

Nüfus kanunu değişti

Erzurum Nüfus İl Müdürü Mehmet Kaya, değişen Nüfus Kanunu hakkında bilgiler verdi.

Kaya, 5 Mayıs 1972 tarihli ve 1587 sayılı nüfus kanununun yürürlükten kaldırıldığını, yerine 5490 sayılı kanunun 25 Nisan 2006 tarihinde kabul edilerek 29 Nisan 2006 tarihli ve 26153 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığını, yürürlüğe girdiğini belirtti. Kanunun getirdiği yenilikler hakkında bilgiler veren Nüfus İl Müdürü Mehmet Kaya, yeni nüfus kanununun çağa uygun hazırlandığını ve daha kaliteli hizmet anlayışının ön plana çıktığını bildirdi. Kaya, yeni kanunla getirilen düzenlemeleri şu şekilde sıraladı:

"6 yaşını doldurmuş çocukların yaş tespitinde doğuma ait resmi belge ibraz edilemezse, yaş tespitleri sadece resmi sağlık kuruluşlarınca sağlanacaktır. Mevcut formda nüfus müdürü ve memurun ismi açılmayacaktır. Köylerde sağlık kuruluşlarının bulunması halinde ölüm olayları bu kurumlarca verilecektir. Yoksa köy muhtarları ölüm olaylarını bildirmekle yükümlü tutulmuştur. 5490 sayılı kanunun geçici 2. maddesinin uygulama süresi içinde, nüfus olaylarını nüfus mevzuatında öngörülen süreyi geçirdikten sonra bildirenlerle, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere bu kanunun 68. maddesi uygulanmaz hükmü getirilmiştir. Buna göre kanunun yayım tarihi olan 29 Nisan 2006'dan itibaren nüfus olaylarını süresi içerisinde bildirmeyenlerle, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere idari para cezası uygulaması yapılmayacaktır.

Kişinin din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilecek, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecektir. Bu taleplere ilişkin olarak hiçbir şekilde mahkeme kararı aranmayacaktır. Doğum bildirimlerinin kanuni süresi içerisinde yapılması halinde düzenlenecek nüfus cüzdanlarından değerli kağıt bedeli alınmayacaktır. Doğumlarda kanuni süre Türkiye'de (30), dış temsilciliklerimizde ise (60) gündür. Yeni kanuna göre, yaş düzeltme davası, adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi, ana adı, baba adı gibi bütün nüfus kayıt düzeltme davaları ancak bir kere açılabilecektir. Yine bu kanunla ilgili olarak getirilen yeniliklerin birisi de bundan böyle gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarlarıyla herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar, bunlara tanıklık edenler 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmü getirilmiştir. Bundan böyle çocuklar babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile analarının kimlik ve kayıtlı olduğu yer bilgileri belirtilmek suretiyle tescil edilecektir. Türk Medeni Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 01 Ocak 2002 tarihi ile 5490 sayılı kanununun yürürlüğe girdiği 29 Nisan 2006 tarihleri arasında tanınan ve anneleri hanesine kayıtları yapılan çocukların kayıtları, mevzuat hükmü uyarınca baba hanelerine nakledileceklerdir. Güvenlik kuvvetleri başta olmak üzere, bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, yetiştirme yurtlarına, bakım evlerine ve okul idarelerine rastladıkları kayıtsız kimseleri derhal nüfus müdürlüklerine bildirme görevi verilmiştir".

En Çok Aranan Haberler