Nükleer Enerji Arenası Konferansı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Güler, Amerika ile yakıt tesisi görüşmelerinin hatırlatılması üzerine, "İlk önce ifadeyi değiştirelim. Uranyum zenginleştirilmesi değil, yakıt tesisi.
Çalışmalar enerji ağırlıklı. Elektrik enerjisi üreten yakıt tesisi kurulması için faaliyetlerimiz sürüyor. Yaptığımız çalışmalar enerji üretimiyle ilgili. Yatırımcıları davet ediyoruz, takvim açıkladık. 9 kriteri açıkladık. Şimdi bakanlar kuruluna verilmek üzere yönetmelik hazırlıyoruz. 21 Şubat'ta da yatırımcıları davet edeceğiz. Onların soru cevap kısmı için iki ay kadar vermeyi uygun buluyoruz. Daha sonra değerlendirme safhası başlayacak" diye konuştu.
İran ile ilgili doğalgaz görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Bakan Güler, "Onlar da yoğun kış şartlarından kurtulmak üzereler. Onu da takip ediyoruz. BOTAŞ teknik elemanlarıyla İran doğalgaz şirketi arasında görüşmelerimiz sürüyor" şeklinde konuştu.
Nükleer santralin nereye kurulacağını sorulması üzerine de Güler, "İki yer söz konusu. Biri Akkuyu; buranın lisansı var. Sinop'unki de bitmek üzere. Sinop konusunda hassasiyetimiz sürüyor. Akkuyu tesisi hazır. Sinopa da tesisi kuracağız" yanıtın verdi.
Türkiye'nin radyo aktif atıkların güvenli bir şekilde yok edilmesiyle ilgili anlaşmaya taraf olacağını ifade eden Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Bu durum sadece bizim meselemiz değil. Nükleer enerji, uluslararası anlamda pek çok birbiriyle ilgili anlaşmaları kapsıyor. Ayrıca biz, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) kurucu üyesiyiz. Bu konuda da her ülkeden daha hassasız. Bizim nükleer atık ve çevre bilinci konusunda yoğun bilinç düzeyimiz var. Biz ne yaptığını bilen bir ülkeyiz" dedi.
"NÜKLEER İLİŞKİLERİMİZ OLUMLU"
Nükleer enerji ortaklığıyla ilgili nasıl bir politika izlediklerinin sorulması üzerine ise Hilmi Güler, ilişkilerin son derece olumlu olduğunu belirterek, "CİNEP global nükleer birliği, aktif gözlemci olarak eylül ayına kadar sürdürmemizi istiyor. Biz bu noktaya olumsuz bakmıyoruz. Ancak aktif gözlemci olarak bir süre devam etmeyi uygun buluyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Güler, "Önümüzdeki günlerde Türkiye'yi doğalgaz konusunda ne bekliyor" şeklinde soruya ise, "İnşallah halkımızı üşütmeyeceğiz. Dönemimizde biz yer altı deposu kurduk, işletmeye açtık. Şu an tam kapasite çalışıyor. Azeri Şah Deniz gazını getirdik. Oradan da tam kapasite gaz alıyoruz. Ege gazı dediğimiz Aliağa'daki tesis boş duruyordu onu da devreye geçirdik. Marmara Ereğlisi'ndeki enerji terminalinin çıkış miktarını da arttırdık" dedi.
Türkiye'nin yüksek oranda toryum rezervi bulunduğunu ifade eden Bakan Güler, "300 bin tonun üzerinde toryum rezervimiz var. Bu noktada hem MTA hem müteahhit firma çalışmalarını sürdürüyor. Toryum, geleceğin en önemli yakıt kaynaklarından biri. Bu noktada ciddi çalışma içerisindeyiz. İlk nükleer tesisimizde kullanacağımız yakıt ithal olacak; daha sonra kendi uranyum rezervlerimizi işliyoruz. Yakıt tesisini teknoloji transferi ile kurduktan sonra kendi yerli yakıtımızı da burada kullanacağız. Ege Denizi'nde doğalgaz aranmasından beklentilerimiz ise. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için yoğun bir çalışma var. Buna doğalgaz aramaları da dahil. Petrol ve doğalgaz aramalarımızda kendi topraklarımızda ve kara sularımızda aramalara ağırlık veriyoruz. Saros'ta petrol araması yapacağız" diye konuştu.
Enerji Bakanı ayrıca, Tuzla tersanesinde şu an kaynak yapılan dev bir arama platformu olduğunu ve bu platformun önümüzdeki ay kendi karasularımızda sondaj çalışmalarına başlayacağını da duyurdu.