Yapımı yeniden gündeme gelen nükleer santrallar ile ilgili görüşme maratonu, ABD'li Westinghouse yetkililerinin Ankara'daki temaslarıyla başladı.
Kurulması planlanan ilk nükleer santral için başta ABD olmak üzere Avrupa'nın birçok reaktör üreticisi firma ile Türkiye'nin önde gelen inşaat ve montaj firmalarının yarışması bekleniyor.
ABD kökenli Westinghouse firması yetkililerinin Ankara'da proje ile ilgili bilgi alarak, açılacak ihaleye ön hazırlıklar yaptığı öğrenildi.
Yılda yaklaşık 10 milyar kilovatsaat (KWH) enerji üretimine sahip olacak nükleer santral yapımı için açılan uluslararası ihaleye daha önce dünyanın önde gelen yerli ve yabancı firmaları teklif vermişlerdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeniden yapımı gündeme gelen ihaleye geçen sürede enerji sektöründe önemli yatırımları üstlenen yerli yabancı firmalarının yanı sıra bu teknolojiye sahip bazı yabancı firmaların da katılması bekleniyor.
İlk ihale iptal edilmişti
1997 yılında dönemin hükümeti tarafından uluslararası düzeyde ihale edilen ihaleye şu konsorsiyumlar katılmıştı:
NPI Konsorsiyumu: Siemens (Almanya), Hochtief (Almanya), Framatom (Fransa), Gec-Alsthom (Fransa), Campenon Bernard (Fransa), Garanti-Koza (Türkiye), Tekfen (Türkiye).
Westinghouse-Mitsubishi Konsorsiyumu: Westinghouse (ABD), Raytheone and Duke (ABD), Mitsubishi Heavy Int. (Japonya), Enka İnşaat (Türkiye), MNG (Türkiye).
AECL Konsorsiyumu: AECL (Kanada), Hitachi (Japonya), Itochu (Japonya), Gama Endüstri (Türkiye), Güriş İnşaat (Türkiye), Bayındır İnşaat (Türkiye), Ansoldo (İtalya), Daiwoo (Güney Kore).
Enerji politikalarının yeniden saptanması ve belirlenen yeni strateji planı doğrultusunda nükleer santral projesinden vazgeçilmiş, ihale daha sonraki bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmişti.