Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin tarıma ve turizme zarar vereceği iddialarına, Fransa’nın da nükleer santrallere sahip olduğunu ama tarım ve turizmde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğunu söyleyerek karşılık verdi.
Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) heyeti, Mersin’in Akkuyu beldesine kurulması planlanan nükleer santralin bir benzerini incelemek için Rusya'nın Voronej kentine düzenledikleri geziden döndüler.
Vorenej’deki nükleer santrali inceleyen heyeti, buradaki izlenimlerini ve karşılaştırmalarını AGİAD toplantı salonunda anlattı.
Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Başkanı Lütfi Sarıcı, Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Faruk Uzel, şirket yetkilileri ve bazı iş adamlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan AGİAD Başkanı Tamer Gülcan, gezide nükleer santralin çevresel etkilerini görebilmenin yanı sıra santralin inşaat kısımlarında hangi sektörlerin iş yapabileceği konusunda bilgi sahibi olmayı hedeflediklerini kaydetti.
“NÜKLEER SANTRALİN ÇEVRESİNDE HER ŞEY NORMAL”
Gülcan, nükleer santrallerin çevresine zarar verdiği yönündeki söylemlere değinerek, gezide nükleer santralin çevresinde doğal ve günlük hayatın normal olduğunu gördüklerini ifade etti. Gülcan, “Santralin bulunduğu yerin çevresindeki gerçekten yeşil ortamı ve kenarında bulunduğu nehirde insanların balık tuttuğunu gördük. 1970 yılında yapılan ve 1980 yılında ise teknolojisi değiştirilen santral, bize kendini farklı bir yüzle gösterdi. Teknolojik olarak çok geliştirilmiş, çalışanların ise özel giysiler yerine normal giysilerle çalıştığına tanık olduk. Santralde çalışan ve çevresinde yaşayanların da sağlıklı olduklarını gördük” dedi.
Vorenej gezisinin, Akkuyu’da kurulması planlanan santral öncesi hangi sektörlerin hazırlıklı olması konusunda fikir sahibi olmalarını sağladığını söyleyen Gülcan, “Nükleer enerji, diğer alternatiflere göre ucuz ve sanayi açısından çok önemli. Gördüğümüz kadarıyla santralin güvenlik önlemleri de hat safhada. Santralde, uçak çarpması ve terör saldırıları gibi konularda önlemler alınmış” diye konuştu.
“FRANSAYI ÖRNEK VERDİ”
Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov ise konuşmasında, nükleer santralin Akkuyu’daki tarım ve turizm sektörlerine zarar vereceği iddialarına yer verdi. Kasumov, Fransa’da bir çok nükleer santral olduğunu ancak turizm ve tarım alanında dünyanın başta gelen ülkeleri arasında yer aldığını savundu. Kasumov, “Çocukluğumuzdan beri Nice ve Cannes şehirlerini turizm merkezleri olarak biliyoruz. Ama Fransa'da bulunun nükleer santralin uzaklığı Cannes şehrine 1 saatten daha az. Dünyada en kaliteli ve en pahalı tarım ürünleri de Fransa'dan geliyor. Bunların hepsi kaliteye bağlı gelişmeler” şeklinde konuştu.
Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Başkanı Lütfi Sarıcı de nükleer santralin deniz canlılarına zarar verip vermeyeceği sorusuna ise “Nükleer santral, deniz suyu sıcaklığına etkide bulunmaz. Bundan dolayı deniz canlılarına zarar vermez, hatta 1-2 derecelik sıcaklık artışı deniz canlıların üremesine yardımcı oluyor” diyerek karşılık verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz