HABER

Nükleer silahların etkisinden korunun

Savaşlarda kullanılan ve insanların kitlesel olarak ölmesine neden olan ağır silahlarından biridir Nükleer silahlar. Yakın tarihimizde ABD'nin, Irak'a askeri müdahalesinde savaş sebebi olarak gösterdiği Irak'ın nükleer silah bulundurması ve bu silahları kullanma tehlikesiydi. Uzmanlar, nükleer silahların insanlar üzerinde çok ağır etkileri olduğunu belirtirken bu silahların kullanıldığı bölgelerde de çok geniş alanlarda etkili olduğunu belirtiyor.

Nükleer silahların etkisinden korunun

Nükleer silahlar, aynı anda birçok etki yapan, çok geniş alana yayılabilen ve radyolojik etkilere sahip silahlardır. Buna göre, nükleer silahların etkilerinin çarpma, termal radyasyon, yüksek ısı, elektromanyetik dalga etkileri ve radyoaktif serpinti olduğunu belirten uzmanlar, çarpma etkisinin insanların yıkılan binaların enkazı altında bırakarak yada fırlatarak ciddi yaralanmalara neden olabileceğini vurguluyorlar. Nükleer silahlar yüksek basınç nedeniyle de özellikle hava içeren iç organlarda hasar oluşturuyor, ısı etkisi ise deri yanıklarına ve körlüğe neden olabiliyor. Uzmanlara göre, nükleer silahlarla ortaya çıkan en büyük tehlike ise iyonize radyasyon.

NASIL MÜDAHALE EDİLMELİDİR?

Uzmanlar, nükleer silahın kullanıldığı bir bölgede yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle sıralıyorlar:

  • İlk iş olarak çalışma alanları belirlenmeli, patlamanın veya kazanın olduğu sıcak alana dikkatle yaklaşılmalıdır. Sadece özel eğitimli kişiler sıcak alana girmeli, diğer görevliler ve araçlar bu alana en az 50 metre uzaklıkta ve yüksek bir alanda veya kalkan rolü yapacak bir duvarın arkasında, temiz çalışma alanında olmalıdır.
  • 112 Acil Servis, polis ve askeri yetkililere haber verilmelidir.
  • Profesyoneller, özel koruyucu elbise giymeli ve maruz kalınan radyasyon dozunu ölçen dozimetreler takmalıdır. Özel koruyucu elbiseler yoksa mevcut giysiler güçlendirilmelidir.
  • Çalışan görevlilerin kendini koruması için sıcak alanda kalış süresini kısa tutması, 2-3 dakikayı geçirmemesi gerekir.
  • Sıcak alandan çıkar çıkmaz, hasta süratle değerlendirilip hayatı tehdit eden yaralanmalar belirlenmeli ve temel yaşam desteği uygulanmalıdır.
  • Hasta Acil Servise götürülür. Görev biter bitmez ambulans personeli kendilerini dekontamine etmelidir.
  • Hastane acil servisine girmeden kirli çalışma alanında başlanan dekontaminasyon işlemi giysileri çıkarılmış hastanın vücut yüzeyleri ve saçları su ve sabunla yıkanarak tamamlanmalıdır.

En Çok Aranan Haberler