YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Numan Kurtulmuş: Bugünlerde Eski Türkiye'nin Adamları Osmanlıca'nın Tartışılmasına Dahi Razı Olamıyorlar

Enver ALAS /İSTANBUL, Burada bir konuşma yapan Numan Kurtulmuş, 12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde önemli hizmetler yapıldığını ifade etti. Kurtulmuş,

Enver ALAS /İSTANBUL, Burada bir konuşma yapan Numan Kurtulmuş, 12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde önemli hizmetler yapıldığını ifade etti. Kurtulmuş, "Yollar, köprüler, üniversiteler, Marmaray yapıldı, 3. köprü yapılıyor. Türkiye uzaya araç gönderdi, kara yolları ağını tamamladı, harp ve savunma sanayiinde önemli merhaleler kat etti. Bir devletin yapması gereken en zor olan şey ise zihniyet değişimidir. Eğer bana son 12 yıl içinde en önemli hizmet, atılan en önemli adım ne diye sorarsanız,, AK Parti hükümetlerinin gerçekleştirdiği en önemli reform, Türkiye'deki zihniyet değişikliğidir. Devlet ile milleti kaynaştıran zihniyet değişimidir. Yani, o eski, ceberrut devlet anlayışından, kerim bir devlet anlayışına geçişin sağlanmış olmasıdır" dedi.

"ESKİ TÜRKİYE'DE ÖYLE BİR DEVLET ZİHNİYETİ VARDI Kİ..."
Konuşmasında 'zihniyet değişimi' üzerinde duran Kurtulmuş şöyle konuştu: "Eski Türkiye'de öyle bir devlet zihniyeti vardı ki, Türkiye sanki 1923'te 1920'de kurulmuş, bu aziz millet 1923'ten itibaren varmış gibi düşünen bir devlet zihniyeti vardı. '10 yılda 15 milyon genç yarattık' diyen bir anlayış vardı. Türkiye'nin elitleri, seçkinleri ve devlet zihniyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nden önceki dönemleri yok sayar, sanki başka bir millete ait tarih sayfasıymış gibi kabul ederdi. Osmanlı, Selçuklu yoktu. Onlardan bahsetmek gericilik olarak telakki edilir, ayıp olarak görülürdü. Bu çerçevede maalesef eski Türkiye, tarihimizi bir hikaye gibi okurdu. Ancak milletlerin tarihi bir hikaye değil, roman gibidir. Her bir bölümünde başka bir şey anlatılır ama hepsi bir bütünün parçasıdır. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti neyse aynı Osmanlı'da Selçuklu'da aynı fikri geleneksel sürekliliğin bir parçasıdır. Bu çerçevede geçmişimizin, tarihimizin, köklerimizin bütün güzelliklerine sahibiz. Bunları değerlendirmeyi de yönetimimizin bir parçası olarak kabul eder ve millete olan sorumluluğumuz olarak kabul ederiz. Çok şükür Türkiye'de Osmanlı'yı, Selçuklu'yu da bu milletin tarihi kökleri olarak gören bir anlayış Türkiye'yi yönetiyor."

'OSMANLICA' TARTIŞMALARINA DEĞİNDİ
Numan Kurtulmuş, son dönemde tartışılan 'Osmanlıca' konusuna da değinerek, "Osmanlıca, Yunus Emre'nin, Namık Kemal'in, Mustafa Kemal'in eğitim aldığı dildir" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, "Sanki Osmanlıca deyince birileri Çince'den Eskimo lisanından bahsediyoruz zannediyor. Osmanlıca dediğimiz zaman sanki hiç bize ait olmayan kültürden, dilden bahsedildiğini zannediyorlar. Osmanlıca, konuştuğumuz Türkçe'nin, daha önce kullandığımız alfebe ile kaleme alınmış şeklidir. Birileri, 'efendim Osmanlıca saray diliydi' diyor. Hayır değil. Osmanlıca, Kapalıçarşı'nın, Üsküdar'ın, Anadolu topraklarının, diliydi. Osmanlıca, Osmanlı halklarının kullandığı dildi. Evet, saray da halkın kullandığı dili kullanıyor ama bunu üzerinde mesela divan edebiyatı gibi edebiyat alanında da bir üst kültürün parçası olan bir takım sanat dilleri kullanılıyordu" dedi.

"OSMANLICA'NIN TARTIŞILMASINA DAHİ RAZI OLAMIYORLAR..."
Osmanlıca tartışmalarıyla eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkın ortaya çıktığını ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Eski Türkiye milletin kültüründen geçmişinden korkan bir Türkiye'ydi. İşte bugünlerde eski Türkiye'nin adamları onun için Osmanlıca'nın tartışılmasına dahi razı olamıyorlar, tartışılmasından dahi rahatsızlık duyuyorlar. Kime, nasıl verelir, hangi sınıfta verelir, bu işin teknik tarafıdır. Bunu işin müteahsısları kararlaştırırlar. Ancak bu millet bundan 80 sene evvel, 40- 50 yıl evvel yaşayanların okuyup yazdıkları bir dili niçin yazmasınlar ve okumasınlar . Niçin dedelerimizin, babalarımızın yazmış oldukları o alfabe ile yazılan Türkçe metinleri, kitapları okuyamayalım? Bu çerçevede Üsküdar Belediyesi'nin kültürel etkinlikler içerisinde Osmanlıca dersleri, kursları da olacaktır. İnşallah genç nesillerin Osmanlıca öğrenmesi de temin edilmiş olacaktır."
Protokol konuşmalarının ardından Üsküdar Gençlik Akademisi'nin açılış kurdelesi Numan Kurtulmuş, Bilal Erdoğan ve Hilmi Türkmen tarafından kesildi. Daha sonra Hilmi Türkmen, Kurtulmuş ve Erdoğan'a 5 katlı akademi binasını gezdirerek, bilgiler verdi.

8 YAŞINDAKİ ABDULKERİM'İN BAŞKAN TÜRKMEN'DEN İSTEĞİ
Törenin yapıldığı alandan ayrılan Numan Kurtulmuş ve Bilal Erdoğan'a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Bu sırada Kurtulmuş ve Erdoğan'ı uğurlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e ulaşmaya çalışan Abdulkerim Fazlıoğlu adlı 8 yaşındaki bir çocuğun ağladığı görüldü. Hilmi Türkmen ve Bilal Erdoğan, gözyaşlarını tutamayan Fazlıoğlu'nu dinledi. İlkokul 3'üncü sınıf öğrencisi olduğu öğrenilen Fazlıoğlu, Başkan Türkmen'den bilgisayar istedi. Gözüyaşlı Abdulkerim'e sarılan Türkmen'de yanında bulunan belediye görevlilerine talimat vererek, kendisine pazartesi günü bilgisayar hediye edileceği müjdesini verdi.

(FOTOĞRAF)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler