HABER

Nûr Suresi 30. Ayet tefsiri ve meali nedir? Nûr Suresi 30. ayeti okunuşu ve anlamı

İslam dininde aile yaşamına dair hususları öğrenmek için Nûr suresi çok önemli bir yere sahiptir. Kuran-ı Kerim’in en önemli ve en çok okunan surelerinden olan Nûr suresi, şeriat kanunları ve cezaları da anlatır. Bu nedenle İslam dini araştırmacıları Nur suresi üzerinden oldukça fazla durur. İslam hukuku için önemli olan Nûr suresi 30. Ayet ise anlamı ve faziletleri ile öne çıkar. Peki Nûr suresi 30. Ayet nasıl okunur, tefsiri ve meali nedir?

Nûr Suresi 30. Ayet tefsiri ve meali nedir? Nûr Suresi 30. ayeti okunuşu ve anlamı

İçindekiler

  • Nûr Suresi 30. ayet nasıl okunur?
  • Nûr Suresi 30. ayet ne anlama gelir?
  • Nûr Suresi 30. ayet tefsiri nedir?
  • Nûr Suresi 30. ayet fazileti nedir?
  • Nûr Suresi 30. ayeti niçin okunur?

Kur'an-ı Kerim’in 102. Suresi olan Nûr suresi, toplam 64 ayete sahiptir. Medine döneminde inen bu surenin 35. Ayetinde geçen “nur” kelimesi, sureye ismini vermiştir. Sözcüğün anlamı ise “ışık” demektir. Surede bireysel ve toplumsal yaşama dair önemli bilgiler verilir. Şeriat kuralları ve cezaları da anlatılır. Nur suresi 30. Ayet de Müslümanlar tarafından merak edilir; çünkü Müslüman erkeklere haram kılınan şeyler hakkında bilgiler sunar. Ayrıca bu ayeti okumanın çok büyük faziletleri vardır ve Müslümanlar tarafından sık sık okunur.

Nûr Suresi 30. ayet nasıl okunur?

Nûr Suresi 30. ayet okunuşu Müslümanların merak ettiği bir şeydir; çünkü pek çok kişi bu ayeti ezberlemek ister. Bunun için öncelikle Arapça yazılışını bilmek gerekir. Çünkü Kur'an-ı Kerim’de Arapça olarak yazılır. Nûr Suresi 30. ayet Arapça olarak şu şekilde yazılır:

nur30

Arapça bilmeyen kimseler ise bu ayetin Türkçe okunuşu sayesinde ayeti okuyup ezberleyebilir. Nûr Suresi 30. ayet Türkçe okunuşu aşağıdaki gibidir:

  • Kul lilmu/minîne yaġuddû min ebsârihim veyahfezû furûcehum(c) żâlike ezkâ lehum(k) inna(A)llâhe ḣabîrun bimâ yasne’ûn(e)

Nûr Suresi 30. ayet ne anlama gelir?

Nûr Suresi 30. ayet anlamı da ayetin kendi kadar önemlidir. Ayette verilen mesajı daha iyi anlamak için mealini de bilmek gerekir. Nûr Suresi 30. ayet meal olarak şöyledir:

  • Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır.

Nûr Suresi 30. ayet tefsiri nedir?

Nûr Suresi 30 ayet Türkçesi sayesinde ayetin vermek istediği mesaj anlaşılabilir. Ancak ayetin alt metni daha kapsamlıdır. Bunu öğrenebilmek için tefsirini okumak gerekir. Ayetleri ve İslam dinini kavramak açısından tefsirler büyük öneme sahiptir. Nûr suresi 30. Ayet tefsiri ise şu şekildedir:

Aile yalnızca insanların içinde doğup büyüdükleri bir mekân olmayıp aynı zamanda önemli bir sosyal birim ve eğitim ocağı olduğu için İslâm ona çok önem vermiş, korunup gelişmesi, vazifesini hakkıyla yerine getirmesi için birçok tavsiyede bulunmuş, kurallar koymuştur. Ailenin korunabilmesi için vazgeçilmez şart eşlerin gözlerinin dışarıda olmaması, karşılıklı sadakat, güven ve iffettir. İnsanoğlunun en güçlü güdülerinden ve duygularından biri, İslâmî kaynaklarda şehvet diye ifade edilen kavram kapsamına giren cinsel güç ve arzudur. Bu arzunun meşrû yoldan yani evlilik birliği içinde tatmin edilmesine izin verilmiş, meşrû olmayan yollardan tatmin ise ayıp ve günah sayılarak yasaklanmıştır. Cinsel hayat yalnızca cinsel ilişki değildir; cinsel ilişki dışında kalan “şehvetle bakma, koklama, dokunma, düşünme ve hayal etme” gibi davranış ve ilişki çeşitlerinin, cinselliği kışkırtan etkileri vardır. Aileyi korumak için iffet ve sadakati öngören Kur’an, bunları sağlamak ve korumak için yalnızca zinayı değil, insanı zinaya götüren adımları da yasaklamıştır. Sûrenin buraya kadar geçen âyetlerinde zikredilen zina ve iffete iftira cezası, lânetleşme tedbiri, namusla ilgili konularda dedikodu yapmanın, ahlâksızlığa karşı umursamazlık kazandıracak davranışların kınanması, başkalarının evlerine izinsiz girip çıkmanın yasaklanması hep iffetin ve ailenin korunmasına yönelik tedbirlerdir. Bu cümleden olarak 30 ve 31. âyetlerde de cinsel arzuyu uyandıran ve kamçılayan ısrarla veya şehvetle bakma, bedenin cinsiyet duygularını tahrik eden kısımlarını açıkta bırakma, sergileme gibi davranışlar ele alınmakta ve bu konulara dair sınırlamalara yer verilmektedir. Buradaki emir ve yasakların “tavsiye niteliğinde mi, yoksa kesin ve bağlayıcı mı?” olduğu sorusuna cevap aranırken göz önünde tutulması gereken önemli husus, zina ile yasaklanan davranış arasındaki sebep-sonuç veya etkileşim ilişkisidir.

“Gözlerini haramdan sakınsınlar” şeklinde çevrilen kısmın tercümeye tam olarak yansıtılması mümkün bulunmayan, aslında “mutlak veya genel olarak bakmayı değil, insanı harama götürebilecek bakışları” meneden bir mâna, bir nüans vardır. Nitekim sevgili Peygamberimiz Hz. Ali’ye hitaben, “Bir baktığında arkadan bir daha bakma, birinci bakış hoş görülür ama ikinci bakışa hakkın yoktur” (Ebû Dâvûd, “Nikâh”, 43) buyurarak bu mânaya açıklık getirmiştir.

“İffetlerini korusunlar” cümlesindeki iffet kelimesinin âyetteki karşılığı “ferc”dir. Ferc kelimesi hakikat olarak cinsel organlar, mecaz olarak da iffet ve namus demektir. Zemahşerî’nin benimseyerek bazı tefsircilerden naklettiğine göre, “Kur’an’da fercin korunması istendiğinde bundan maksat zinadan korunmasıdır, sadece bu âyette maksat nâmahrem kişilerin bakışlarından korunmak ve bunun için mahrem yerleri örtmektir. Tabiatıyla gözden koruma emri, evleviyetle bunları zinadan korumayı da içermektedir” (III, 180).

Uygulama ve yorumlara dayalı açıklamalara göre erkeklerin gözlerden korumaları gereken organları (fercleri) yalnızca cinsel organları değil, bunlarla birlikte diğer avret yerleridir, yani göbekleriyle diz kapakları arasında kalan bölgedir. Sınırlarda ictihad farklılıkları vardır: Göbeği ve diz kapaklarını (baldırlar dahil) avret saymayan müctehidler de bulunmaktadır. Ebû Hanîfe’ye göre göbek değil de dizler avrettir. İmam Mâlik gibi erkeklerin baldırlarını kapatılması gereken yer (avret) saymayan müctehidler, Buhârî’nin rivayet ettiği bir hadise dayanmaktadırlar (“Salât”, 12). Bu sınırlar erkekler arasında riayet edilmesi gereken sınırlardır. Erkeğin yabancı (nikâh düşen) kadından sakınması gereken yerleri farklıdır. Burada yasak sınırı, normal şartlarda karşı tarafı tahrik edebilecek, ona karşı cinsel cazibeyi arttıracak takılar, kokular, vücut teşhiri gibi nesneler ve davranışları da içine almaktadır (Râzî, XXIII, 205).

Zina fiili iki taraflı olduğundan, korunmak ve kaçınmak için gayret göstermek, tedbir almak da iki taraflı olmak durumundadır. Bu sebeple âyetlerde önce erkeklere, sonra da kadınlara ayrı ayrı hitap edilmiş, böylece her bir cinsin korunmak için üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çekilmiştir. (Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 68-70)

Nûr Suresi 30. ayet fazileti nedir?

Nûr Suresi 30 ayet fazileti ve sırları ile öne çıkan bir ayettir. Çünkü İslam dininde yasak kılınan şeylerden bahseder ve okuyanlara büyük sevap kazandırır. Nûr suresi 30. Ayetini okuyan kimselerin gözleri haramdan sakınır. Ayrıca bu sureyi okumanın yararları arasında şunlar yer alır:

  • Günahların affedilmesi ve Allah’tan bağışlanmayı istemek için Nûr suresi okunmalıdır.
  • Göz ağrısı çeken kişilere Nûr suresini okumaları buyrulmuştur.
  • Kadınlara karşı şehevi duygulara sahip olan kişiler, bu sureyi bir kağıda yazıp suyun içine atarsa ve yazılar silinince suyu içerse kötü huylarından kurtulur.
  • Dil ile yapılan günahlardan uzak durmak için Nûr suresi 16-18. Sureleri besmele çekip okunmalıdır.

Nûr Suresi 30. ayeti niçin okunur?

Nûr suresi 30. Ayet ne için okunmalı diye merak eden pek çok kişi vardır. Bu ayetin en büyük fazileti, okuyan kişilerin gözünün haramdan sakınmasına yardım etmesidir. Haramdan uzak durmak için bu ayetin okunması gerekir. Nûr suresinin okunması gereken durumlar arasında dil günahlarından uzaklaşmak, kötü huylardan kurtulmak, vesveseden uzak durmak, imanı kemale ulaşmak yer alır.

En Çok Aranan Haberler