HABER

NYT’den ‘Balyoz’ başyazısı

Balyoz davasının 236 subayın beraatı ile sonuçlanması, dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times'da bir başyazya konu oldu.

NYT’den ‘Balyoz’ başyazısı

Gazetenin Editoryal Kurulu imzası ile yayınlanan başyazıda hükümeti devirmekle suçlanan subayların beraatına ilişkin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kökleri İslam'da olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yönetimini sağlamlaştırmada önemli rol oynayan uydurma davalara son veriliyor" görüşü öne sürülüyor.

NYT başyazısında Balyoz davasının beraat ile sonuçlanmasıyla "uydurma davaların" son bulduğu savunulurken "Ancak yanlış mahkumiyetlerin ortadan kaldırılması olumlu ise de bu durum, adaletin bir zaferinden çok giderek otoriterleşen Sayın Erdoğan'ın siyasi önceliklerindeki bir kayma gibi görünüyor" iddiasında bulunuluyor.

Erdoğan'ın partisinin ilk iktidara geldiğinde ordudan kaygılanmak için "iyi nedenleri"nin olduğunu düşünen Editoryal Kurul, ordunun 40 yıllık bir sürede dört defa sivil hükümetleri iktidardan uzaklaştırdığını kaydediyor.

2010 yılında başlayan askerlerin yargılandığı davaların "yaygın biçimde İslamcıların orduya siyasetten çıkarmaya yönelik başarılı bir kampanya gibi algılandığını, ilk başta ordunun siyasete karışmasından bıkan kamuoyundan geniş bir destek aldığını ancak savcıların iddianamelerinin kritik kanıtların kuşkulu veya sahte olduğu yönündeki bulgular üzerine gittikçe zedelediğini" belirtiliyor.

Ancak "Erdoğan'ı, orduya karşı kampanyadaki en büyük müttefikleri olan Fethullah Gülen yanlılarının 2013 yılında yüksek düzeydeki yolsuzluk iddialarını içeren iddiaların ve soruşturma dalgası ile kendine karşı tavır alıncaya dek bu davalardan pek kaygılandırmadığı" görüşünü savunan gazete, Erdoğan'ın yanıtının "askeri davaları itibarsızlaştırmak ile Gülen'i 'parallel devlet'i tesis etme girişimde bulunmak, orduya karşı kumpas kurmakla suçlamak olduğunu" öne sürüyor. NYT Editoryal Kurulu yazısını şu savlarla noktalıyor:

"Beş yıl önce birçok Türk arasında demokratik yönetime en büyük engelin ordu olduğu yönünde yaygın bir hissiyat vardı ve birçok kişi, Balyoz'u demokratik amaca ulaşmak için kusurlu bir araç gibi görüyordu. Ancak kirli bir sürecin kirli bir sona götürmesi olasılığının daha fazla olduğu gittikçe daha açıkar hale geldi. Siyasi yetkilerini sağlamlaştırdıktan sonra Sayın Erdoğan, sürekli ifade ve toplantı özgürlüğüne sınırlamaları artırıyor." (ANKA)

En Çok Aranan Haberler