NEW YORK (ANKA) - New York Times gazetesi, çok övdüğü Derviş’in şansına zarar verebilecek “bir sırrı” olduğunu savunurken, Derviş’in çok eskiden Dünya Bankası’nda üst düzey yönetici ve bekarken evli bir kadın çalışanı ile bir “ilişki”sinin olduğunu bunun da başkanlık şansına zarar verebileceğini öne sürdü. Özel hayatını konuşmayacağını söyleyen Derviş ise, “Bakın, ne ben adımı ortaya koydum ne de kimse, beni bu görev ile ilgili aradı. Elbette ki müteşekkir oldum ama şu anda söyleyebileceğim bundan ibarettir” dedi.
New York Times gazetesi, tanınmış yazarlarından Landon Thomas Jr imzası ile yayımladığı haberde “Çok eski ilişki, Türk adayının IMF’ye liderlik yapma şansına zarar verebilir” başlığını kullandı.
-“KAĞIT ÜSTÜNDE MÜKEMMEL ADAY”-
Haberinde “Kağıt üstünde Kemal Derviş, Uluslararası Para Fonu lideri olarak Dominique Strauss-Kahn’un yerine mükemmel aday gibi görülebilir” diyen gazete, Derviş’in ekonomiden sorumlu Bakan olarak Türkiye’nin 2001-2002 döneminde ciddi bir finansal krizden çıkmasını sağladığını, Fransızca, Almanca ve İngilizce çok iyi konuştuğunu, Dünya Bankası ve BM gibi örgütlerlerde geniş bir tecrübesinin bulunduğunu vurguladı.
“Derviş’in, görev için onu diskalifiye edebilecek bir sırrı olduğu” iddiasında bulunan gazete, “İlişki konusunda doğrudan bilgisi bulunan bir kişiye göre, yıllar önce Dünya Bankası’nda üst düzey bir yöneticiyken, amiri olduğu ve halen IMF’de görevli bir kadın ile bir ilişkisi oldu” diye yazdı.
-“DERVİŞ DÜNYA BANKASININ EN PARLAK YÖNETİCİLERİNDEN BİRİYDİ”-
Söz konusunun kaynağın verdiği bilginin eski bir Dünya Bankası iktisatçısı olan ve o dönemde Derviş ve söz konusu kadınla aynı katta çalışan Stanilas Balcerac tarafından doğrulandığını yazan NYT’ye göre, Balcerac, 62 yaşındaki Derviş’in o dönemde bekar kadının ise evli olduğunu söyledi. Balcerac, Derviş’i överek o dönemde Dünya Bankası’nın “en parlak ve en yetenekli” yöneticilerden biri olduğunu belirtirken “Standart bir bürokrat değildi. Kararları çabuk verir son derece dinamikti” sözlerini kullandı.
-DERVİŞ ÖZEL HAYATI İLE İLGİLİ KONUŞMAK İSTEMEDİ-
Bu arada NYT, söz konusu iddia ile ilgili Kemal Derviş’e ulaştı. Ancak gazeteye göre Derviş, kısa mülakatta özel hayatın ayrıntılarını konuşmak istemedi. Derviş, “Bakın, ne ben adımı ortaya koydum ne de kimse, beni bu görev ile ilgili aradı. Elbette ki müteşekkir oldum ama şu anda söyleyebileceğim bundan ibarettir” söylemekle yetindi.
Stanilas Balcerac da, söz konusu ilişkinin, çok eskiden meydana geldiğini, yıllar önce Dünya Bankası’nın bu tür konularda daha gevşek olduğunu, üst düzey yöneticilerin emrinde çalışanlarla ilişki kurmalarının az rastlanan bir şey olmadığını belirtirken haberde Dünya Bankası’ndaki durumun, 2007 yılında dönemin başkanı Paul Walfowitz’in ilişki içinde olduğu kadını terfi etmesi üzerine yaşanan “küçük skandal” ile değiştiğine dikkat çekildi.
-“ZATEN İSMİ YETENEKLERİ NEDENİYLE YAYGIN BİÇİMDE GEÇİYOR”-
New York Times haberinde “Zaten profesyonel yeteneklerinin nedeniyle Sayın Derviş’in ismi olası bir aday olarak yaygın bir biçimde geçiyor” dedikten sonra Derviş’in, küresel finansal kurumlarda daha geniş bir rol oynamak isteyen yükselen ekonomiler ile bir köprü oluşturacağını belirtirken geçen yıl yüzde 9 büyüme sağlayan Türkiye’nin “Ortadoğu’da başlıca bir bölgesel oyuncu olma iddiası”na da vurgu yaptı.
Kemal Derviş’in bahislerde Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’nin ardından ikinci favori olduğuna dikkat çeken ABD’li gazete, Derviş’in profesyoneller arasında da “birçok hayranının bulunduğu”nu belirtikten sonra Havard Üniversitesi öğretim üyelerinden Dani Rodrik’in “Bu iş için en uygun adam. Gerçekten liyakata dayalı bir atama olur” ifadelerine de yer verdi.
-“PAPANDREU’NUN YAKIN DOSTU”-
New York Times gazetesi haberinde, Derviş’in Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun yakın bir dostu olduğunu, son iyi yıldı gayri resmi bir biçimde Papandreu’ya danışmanlık yaptığını öne sürdü.