Siyasi uzmanlar, İran ve Kuzey Kore gibi, ABD dış siyasetinin kara listesinde bulunan ülkelerle bile diyaloğu öngören Obama'nın diplomasisinin meyve vermediğini, Obama'nın ektiğini biçemediğini ve ABD'nin müttefiklerinin bile Obama'nın dış siyasetini izlemeye çekindiğini belirtiyor.
Uzmanlar, ABD'nin New York kentinde BM genel kurulunda eylül ayında, "Dış siyasette, karşılıklı saygı ve çıkar üzerine kurulmuş yeni çok taraflı bir işbirliği dönemi başlatmamız gerekiyor" diyen Obama'nın, dünya siyasetine yeni bir canlılık getirdiğini, bu sayede uluslararası alanda popülaritesini artırdığını ve kendisine Nobel Barış Ödülü verildiğini hatırlattı.
Siyasi uzmanlara göre, Obama'nın başarısı ödülde sınırlanıp kalırken, İran nükleer dosyası, Afganistan ve Rusya ile işbirliği gibi önemli konular hala çözüm bekliyor.
Uzmanlar, Rusya'nın ABD'ye uluslararası sorunlarının çözümüne yardım edeceği yönünde sinyal vermediğine işaret ediyor.
Obama'nın aksine sert dış politika yanlısı eski Başkan George W. Bush'un terörle mücadele eski danışmanı Juan Zarate, Obama'nın izlediği uzlaşma politikasının sakıncaları olduğunu öne sürerek, "Uzlaşma politikasındaki sorun, sürdürmek istediğiniz diyaloğun maddelerini düşmanınızın size zorla kabul ettirmesine izin vermektir" dedi.
Teksas üniversitesi profesörlerinden Bruce Buchanan da Obama'nın gerektiğinde, İran gibi ülkelere, ABD'nin sabrının sonu olduğu ve sertliğini göstermesi gerektiğini söyledi. Princeton Üniversitesi'nden Julian Zelizer ise Obama'nın "teknokrat ve pragmatik" dış politika izlediğini savundu.
AA