HABER

Obama ve Putin'den kritik mesajlar

Obama ve Putin’in açıklamaları G-20’nin kapanışına damga vurdu.

Obama ve Putin'den kritik mesajlar

Obama, “Müslüman toplulukların çocuklarımızı nasıl bu aşırıcılığa kaptırmayız konusunda kendilerini sorgulaması lazım” dedi. Putin de bazı G-20 ülkelerini IŞİD’i finanse etmekle suçladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 Zirvesi'nde konuştu

OBAMA: IŞİD İSLAM’I TEMSİL ETMİYOR

ABD Başkanı Barack Obama, G-20 Antalya Zirvesi'nin son gününde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür eden Obama, Türkçe "Teşekkürler" diyerek jest yaptı. Obama, IŞİD ile mücadelede "güvenli veya uçuşa yasak bölge"nin "Verimli olmayacağına karar veriyoruz" diyerek böylesi bir alan oluşturmanın saha operasyonu gerektireceğini söyledi.

Obama, G-20'de büyümenin ivme kazanması için çalışmalar yapıldığı, küresel iklim değişimi için Paris Konferansı öncesi çözüm için anlaştıklarını açıkladı. Paris saldırılarına değindiklerini kaydeden Obama; "Soruşturma ve faillerin bulunması için Fransız ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Bugün, yeni bir anlaşmayı ilan ediyoruz. Fransa'ya istihbarat ve askeri bilgi paylaşımını daha etkin hale getiriyoruz. Çünkü bu tür saldırıların tekrarlanmaması için her şeyi yapmalıyız. IŞİD kötülüğün yüzüdür ve bizim hedefimiz bu terör örgütünü yok etmektir. Bunu yapmak için askeri, istihbarat güçlerine ve halklarımızın güçlerine sahibiz. Askeri anlamda koalisyonumuz hava saldırılarını arttırmaktadır.

Bugüne kadar 8 bin hava saldırısı yapılmıştır. Sahada etkin bir ortağımız olduğu zaman IŞİD'in geri itilebildiğini gördük. Hem Irak hem Suriye'de artık daha az toprağa sahiptir. İnsancıl alanda daha fazla şey yapmaya karar verdik. ABD, Suriye halkına 4,5 milyar Dolar yardım yapmıştır" diye konuştu.

"ORDUMUZ MUSUL, RAKKA YA DA RAMADİ'YE GİDEMEZ VE GEÇİCİ OLARAK DAEŞ'İ TEMİZLEYEMEZ DİYE SÖYLEMİYORUM"

Sahaya ABD askeri gönderilmesi fikrine ilişkin Obama, "Bunun bir hata olacağı sadece benim görüşüm değil, sivil ve askeri danışmanlarım da aynı görüşü paylaşıyor. Ordumuz Musul, Rakka ya da Ramadi'ye gidemez ve geçici olarak DAEŞ'i temizleyemez diye söylemiyorum. Daha önce gördüklerimizin tekrarını görebiliriz diye söylüyorum" dedi.

"SURİYE MUHALEFETİ VE SURİYE REJİMİYLE İLGİLİ HEDEFLERİNİ BELİRLEDİK"

Mültecilerin durumuna ilişkin olarak şunları söyledi; "Mülteciler konusunda Türkiye ve Lübnan inanılmaz bir yük kaldırıyorlar. Bu mültecilerin terör saldırılarına maruz kalmış mağdurlar olduğunu unutmamalıyız. Ülkelerimiz bu mültecilere kapılarını açmak ve kendi güvenliğimizi sağlamak zorundadır. Diplomatik alanda biraz ilerleme kaydettik. Bu çok önemli çünkü Suriye'deki savaşın sonunu getirecek tek çözüm budur. Viyana'da bir ortak anlayışa varıldı. Bu hafta sonu yapılacak görüşmelerle, Suriye muhalefeti ve Suriye rejimiyle daha kapsayıcı ve temsilci bir hükümetin kurulması, daha kapsayıcı birAnayasa'nın yazılması ve seçimlerin yapılması ve bir ateşkesin yapılması üzerine hedeflerini belirledik. Bunlar çok hırslı hedefler, bu ümitlerimiz başarılı olmayabilir. Bütün tarafların temsilcilerinin bir süreç üzerinde anlaşmış olmaları."

"DİYELİM Kİ 50 BİN ASKERİ SURİYE'YE GÖNDERDİK, O ZAMAN YEMEN'DE BİR TERÖR SALDIRISI OLDUĞU ZAMAN NE YAPACAĞIZ?"

IŞiD'e karşı askeri bir stratejileri olduğunu söyleyen Obama; "IŞİD'e baskı yapmayı hedefliyoruz hava saldırıyla birlikte. Sahaya yardım ediyoruz, eğitim veriyoruz. IŞİD'in finansmanının kesmeye yönelik çalışmalarımız var. Askeri anlamda yaptıklarımızı arttırmaya devam ediyoruz. Diplomatik anlamda da, Suriye ve İran'a Suriye içinde ılımlı bir muhalefetin olduğunu ve geçiş sürecini yönetebileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Bütün danışmanlarım, bana ABD askerinin Musul'a yada Rakka'ya girmesinin yanlış olduğunu söylüyorlar. Askerlerimiz geçici olarak giremeyeceği için değil, bunun daha önce gördüğümüz gibi sorunu çözmeyeceği için. Diyelim ki 50 bin askeri Suriye'ye gönderdik, o zaman Yemen'de bir terör saldırısı olduğu zaman ne yapacağız? Yani, bir stratejinin sürdürülebilmesi gerekiyor. Bizim stratejimiz IŞİD'i hedef almak, kapasitesini kısıtlamak, Suriyeli, Iraklı ve Kürt güçleri desteklemektir, işte takip etmemiz gereken strateji budur. Bu konvansiyonel bir savaş değil. Terörle mücadeleye devam etmeliyiz. IŞİD'in elindeki toprakları geri almak, Suriye'deki iç savaşın bitmesini gerektiriyor" diye kaydetti.

GÜVENLİ BÖLGE VEYA UÇUŞA YASAK BÖLGENİN VERİMLİ OLMAYACAĞINA KARAR VERİYORUZ

Obama, IŞİD ile mücadelede "güvenli veya uçuşa yasak bölge"nin "Verimli olmayacağına karar veriyoruz" olduğunu belirterek, böylesi bir alan oluşturmanın saha operasyonu gerektireceğini söyledi. Obama, Suriye'de IŞİD'e koalisyon güçleri olarak 8 bin hava saldırısı yapıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "IŞİD'i yok ediyoruz. IŞİD'in geri çekileceğini gördük. IŞİD bugün Suriye ve Irakta daha az toprağa sahiptir. Bu kazanımların devam etmesi gerekirse daha fazla devletin katılımı gerekir. IŞİD'i Irak ve Suriye'de yenmek yeterli değildir. Türkiye, Lübnan, Ürdün devletleri şu anda inanılmaz büyük bir yük kaldırıyor. Bu ülkeleri mülteciler karşısında tek başına bırakamayız. Bütün ülkelerin güvenliğine önem veriyoruz. Suriyeliler de dahil olmak üzere daha fazla mülteci almaya devam ettikçe terör sorunlarının yanında mağdurlarda artıyor. Mültecilere kapılarımızı açmak zorundayız. Ama güvenliği de sağlamak zorundayız. "

"PARİS'TEKİ SALDIRILARLA İLGİLİ SPESİFİK BİR BİLGİ GELMEMİŞTİ BİZE"

Obama, Paris saldırılarında kendilerine istihbarat gelmediğini söyleyerek; "Potansiyel IŞİD tehditleriyle ilgili endişeler 1 yılı aşkın olarak var. Paris'teki saldırılarla ilgili spesifik bir bilgi gelmemişti bize. Bizim yapabileceğimiz yada Fransız yetkililere iletebileceğimiz bir şey gelmedi" dedi.

"IŞİD KESİNLİKLE MÜSLÜMANLIĞI, İSLAM'I TEMSİL ETMİYOR"

Obama şunları söyledi; "IŞİD kesinlikle Müslümanlığı, İslam'ı temsil etmiyor. Terör saldırılarının mağdurlarının birçoğu Müslümandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da bunu söyledi. Şiddete inanmıyoruz diyen ama bu kadar radikal ideolojilere karşı çıkmayanlar da oldu. Bence bu tür fikirlere karşı konulması gerekiyor."

"ASLINDA EN BÜYÜK YÜKÜ TAŞIYAN ÜLKE TÜRKİYE"

Obama, "Mülteciler konusunda da tartışmalar var. Hem Avrupa'da hem ABD'de tartışılan bir konu. Ama mülteciler, bu terörün mağduru insanlar. Aslında en büyük yükü taşıyan ülke Türkiye. Onlarda bu mültecilere sınırlarını açık tutmaya devam ediyorlar. Bu gerçekten onların insanlığa olan göstergesidir. Bizimde üzerimize düşen görevi yapmamız gerekiyor" dedi.

OBAMA ANTALYA'DAN AYRILDI

Belek Turizm Merkezi'ndeki G-20 Liderler Zirvesi'nin ardından ABD Başkanı Barack Obama, konakladığı otelinden karayoluyla Antalya Havalimanı'na geldi. Air Force One uçağıyla Antalya'dan ayrılan Başkan Obama'yı, havalimanında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci uğurladı. Uçak havalanmadan önce hava trafiği saat 18.20'de durduruldu. Obama'nın uçağı 18.38'de havalandıktan sonra hava trafiği normale döndü.

Başkan Obama: “Müslüman liderler ciddiyetle ‘Bu aşırıcı ideolojiler nasıl kök buldu’ diye sormalı. Müslüman toplulukların çocuklarımızı nasıl bu aşırıcılığa kaptırmayız konusunda kendilerini sorgulaması lazım. Bu gerçek ve tehlikelidir. Özellikle sosyal medya ile daha da artıyor. Bu düşüncelere karşı meydan okumalıyız.”

PUTİN: IŞİD FİNANSE EDİLİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G-20 zirvesinin kapanışında yaptığı basın toplantısında “G-20 ülkeleri arasında IŞİD’i finanse edenler var” iddiasında bulundu.

'İŞBİRLİĞİ İÇİN KAPILARIMIZI KAPATMADIK'

Rusya Devlet Başkanı, Eylül ayında BM Genel Toplantısı'nda yaptığı açıklamayı hatırlatarak, daha sonra yaşanan tüm trajik olayların haklı olduklarını kanıtladığını kaydetti. Putin, bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada zor hiçbir şey yok. Terörle mücadele ve terör olaylarını önlemek amacıyla küresel anlamda çalışmalıyız. Biz IŞİD'e karşı işbirliği teklif etmiştik. Maalesef, ABD buna karşı işbirliğini reddeden nota gönderdi. Hayat çok hızlı ilerliyor, bize dersler veriyor. Şu an herkesin birlikte mücadele etmemiz gerektiğini anladığını düşünüyorum. Bu işbirliği için hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. İşbirliğini; siyasi düzeyde ve birlikte aktif bir şekilde çalışması, fikir alışverişi yapması, tehlikeler hakkında önceden haber vermesi gereken özel servisler düzeyinde kurabiliriz. Dışişleri Bakanları şu anda terör örgütlerinin listelerini oluşturuyorlar. Terörle mücadele ileride Suriye'de siyasi çözüme kavuşmak için sürdürülüyor."

Uluslararası terör karşıtı koalisyonun kurulmasının gerekliliğine dikkat çeken Putin, "Koalisyonun kurulması gerekiyor, daha doğrusu kurulmak zorunda olduğunu düşünüyorum" dedi.

'SEÇİM ENERJİ PROJELERİMİZİ ETKİLEMEDİ'

Türkiye'deki seçim sürecinin ortak iki ülkenin enerji projelerini etkilemediğini kaydeden Vladimir Putin, şunları söyledi:

"İkili projelere değinirsek, bu konuda hiçbir sorunumuz yok. Nasıl çalıştıysak öyle de çalışmaya devam edeceğiz. Hukuki formalitelere bağlı bazı sorunlar var. Fakat herhalükarda bize söylenene göre, Türkiye kendi pazarında bizim ürünlerimizin satış hacmini korumak ve artırmak istiyor. Doğalgazdan bahsediyoruz. Bu sorunun çözümü için her iki tarafa kar sağlayacak çeşitli seçenekleri değerlendiriyoruz."

En Çok Aranan Haberler