ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Ukrayna, Irak ve Libya'daki gelişmeler gibi küresel gündemin en üst sıralarında yer alan konularla ilgili olarak İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile video konferans üzerinden toplu görüşme yaptı.
Beyaz Saray'ın açıklamasına göre; görüşmede 5 lider, Ukrayna'daki krizle alakalı bir sonraki atılacak adımları, Gazze'de bir ateşkes sağlanması çabaları ve Irak ile Libya'daki durumu ele aldı.
Ukrayna konusunda liderler, Malezya havayolları uçağının düşürüldüğü alanda cesetlerin toplanabilmesi ve uluslararası soruşturma görevlilerinin çalışmalarını yürütebilmesine imkan tanımak için, alana kısıtlamasız erişim sağlanabilmesi ihtiyacını vurguladılar.
Ukrayna'nın doğusuna silah, teçhizat ve savaşçı transferini devam ettiren Rusya üzerinde koordineli yaptırım tedbirlerinin uygulanmasının önemi üzerinde mutabık kalan liderler, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırma gayretlerini sona erdirmesi ve krizi çözmede diplomatik yolu seçmesi için Rusya'ya baskı yapılması hususunda da görüş birliği ortaya koydu.
GAZZE'DE KOŞULSUZ ATEŞKES
Gazze'deki durumla ilgili olarak da Obama, İsrail'in kendisini savunmak için adım atma hakkı olduğunu ifade ederken, görüşmede liderler, bölgede gerilimin daha da tırmanması ve daha fazla masum can kaybına dair kaygılarını paylaşarak, derhal ve koşulsuz bir insani ateşkesin hayata geçirilmesi ihtiyacı üzerinde mutabakatlarını dile getirdiler.
Irak'taki güvenlik meselelerini de görüşmede ele alan liderler, bu ülkede siyasi süreçte sağlanan ilerlemelerden duydukları memnuniyeti ifade ettiler ve kapsayıcı bir hükümetin kurulması sürecinin süratli şekilde tamamlanması çağrısında bulundular.
Liderler Libya konusunda da, Trablus'taki milisler arasında derhal ateşkes sağlanması ihtiyacı üzerinde mutabık kaldılar ve BM'nin bu ihtilafa bir çözüm bulma gayretlerine yönelik desteklerinin altını çizdiler. Liderler, sivillere saldırma, yetkililere gözdağı verme ya da siyasi süreci sekteye uğratmaya dönük her türlü şiddeti kınadılar.