HABER

Obama'dan son dakika müdahalesi

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde "soykırım" yasa tasarısı oylaması başladı. Şu anda 22 üye "hayır" derken, "evet" oyları da 22'de

Obama'dan son dakika müdahalesi

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde Ermeni iddialarını içeren tasarının oylanması işlemi, bazı milletvekillerinin bulunmaması nedeniyle uzatıldı.

Oylamanın TSİ 22.30 civarında tamamlanması beklenirken, bu süreye dakikalar kala 46 üyeli Komitenin 42 üyesi oy kullanmış bulunuyor. Milletvekillerinin 22'si tasarının aleyhinde, 22'si lehinde oy kullandı.Oylamanın devam edebilmesi için Beyaz Saray ve genel kurula gittikleri belirtilen 4 milletvekilinin dönmesi bekleniyor.Komite Başkanı Herman Berman, oylamanın TSİ 21.15-21.45 saatleri arasında yapılacağını açıklamıştı

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki kritik oylamanın yapılacağı toplantı başladı. Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Mike Hammer yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün Komite'nin Demokrat Başkanı Howard Berman'ı telefonla arayarak, bu oylamanın Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

İşte Ermeni Tasarısı'nın Türkçesi

[

****](https://www.mynet.com/ankaradan-abdye-sert-mesaj-110100498563)

[

****](https://www.mynet.com/davutoglu-basbakanlikta-110100498610 )

GÜL'DEN OBAMA'YA: İZİN VERMEYİN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama'yla yaptığı telefon görüşmesinde "İlişkilerin en iyi olduğu d önemde en kötü duruma düşmesine izin vermeyin" dedi...

OBAMA GÜL'Ü ARADI

Temsilciler Meclisi'nde oturum devam ederken Obama Gül'ü aradı ve "protokollerin geçmesi için hıçlı davranın" dedi.

SOYKIRIMI KABUL EDİN KONUŞMASI

Temsilciler Meclisi'nde komite oturumu başladı! Temsilciler Meclisi Başkanı Berman açılış konuşması yapıyor. Komiteyi 3 Ermeni 8 Türk milletvekili izliyor.

OYLAMA SONUCUNUN BAĞLAYICILIĞI YOK

Berman soykırımın kanıtlarının olduğunu söyledi. "Ermeni soykırımını tanıyarak bir görev yapıyoruz. "Tarihi dönümnoktalarının tanınması, kabul edilmesi, Ermeni soykırımının tanınmadan geçmesi bir tür ahlaki sorumluluktur. Biz Türkiye'ye önem veriyoruz. Burada bağlayıcılığı olmayan bir karardan bahsediyoruz. Ama Türkiye'nin kendi tarihiyle yüzleşmesi gerekir. Bu Türkiye için acılı olacaktır ama daha iyi bir demokrasiye geçilecektir"

OBAMA EL KOYDU

Obama Yönetimi kongreye tasarımın geçmemesi için tavsiyede bulundu. Hillary Clinton Komita Başkanını aradı ve "Tasarının geçmesi protokolleri riske atar" dedi.

ABD TUTUMUMUZU ÇOK İYİ BİLİYOR

Dışişleri Bakanı Davutoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: "ABD'li muhataplarımız gerek yönetim gerekse Kongre düzeyinde bizim tutumumuzu, yaklaşımımızı çok iyi bilmektedirler. Girişimlerimizde bu açık bir şekilde ortaya konmuştur. Türk-Amerikan ilişkileri belki de tarihinin stratejik bakımdan en fazla işbirliği ihtiyacı içinde olunan çok önemli bir dönemini yaşamaktadır. Dünyada değişik bölgelerde hangi dosyayı açarsanız açın, küresel alanda hangi dosya ile ilgilenirseniz ilgilenin Türk-Amerikan ilişkilerine duyulan ihtiyacı fark edersiniz. Bu Balkanlar, Orta Doğu, Kafkaslar'da, G-20'de, BM'de, hemen hemen her yerde gerçekten ilişkilerimizin çok kapsamlı yürüdüğü bir dönemdeyiz. Herkesin Türk-Amerikan ilişkilerinin bu kapsamlı çerçevesini, bölgesel ve küresel barışa katkı potansiyelini göz önünde bulundurmasında fayda var."

TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Murat Mercan "Türkiye en kötü senaryoya hazır" dedi.

ABD'YE AÇIK TEHDİT

NTV'nin haberine göre "Dışişleri kaynakları ABD'ye tasarı geçerse elçimizi geri çekeriz" dedi.

2007'DE DE GENEL KURULDAN GEÇMİŞTİ

Benzer nitelikteki Ermeni tasarısı 2007 yılında Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nden geçmiş ancak o zamanki başkan George Bush'un da çabalarıyla, tasarının Genel Kurul gündemine gelmesi engellenmişti.

24 EVET YETİYOR

25 üyenin tasarı lehinde oy kullanması beklenirken, tasarının komiteden geçmesi için salt çoğunluk olan 24 oy yeterli olacak.

25 EVETÇİ VAR!

27 Demokrat, 19 Cumhuriyetçi üyenin çoğunun, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının Obama yönetimi tarafından tanınmasını öngören tasarıdan yana olduğu bilinirken, Demokratların 18'i, Cumhuriyetçilerin de 7'sinin ‘evet’çi kanatta yer aldığı belirtiliyor.

Türkiye’nin gözü, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'ndeki kritik oylamada.

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının Obama yönetemince tanınmasını öngören tasarının, son dakikada bir değişiklik yaşanmaması, Obama ya da ekibinin girişiminin olmaması durumunda, 46 üyeli komitede onaylanması bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler