HABER

Obama'nın Ortadoğu temsilcisi Mitchell yarın Ankara'da

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Senatör George Mitchell'ın yarın akşam saatlerinde Ankara'ya geleceğini ve Afganistan ile Irak'taki askeri operasyonlar konusunda Türkiye'ye herhangi bir talep iletilmediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, bugün yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'ın yarın akşam saatlerinde Ankara'ya geleceğini açıklayan Özügergin, 25-26 Şubat olarak öngörülen ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından Mitchell'in kabul edileceğini bildirdi. PKK'nın tasfiyesi amacıyla kurulan Irak-ABD-Türkiye üçlü mekanizmasının hem ana komite hem de alt komite seviyesinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Özügergin, "Çalışmaların bir parçası olarak PKK'nın daha etkin şekilde tasfiyesi için komitenin bir kolunun da Erbil'de faaliyet göstermesi kararlaştırıldı. Alt komite faaliyetlerinin bir parçası olarak çalışmalarını sürdürüyor. Bağdat'taki askeri ataşelik ve büyükelçilik mensupları da katılıyor" dedi. 'Eve dönüş' olarak da nitelenen PKK üyelerine yönelik af konusundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Özügergin, "PKK'nın tasfiyesi çerçevesinde ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini ilgili tüm kuruluşlar bütünlük içinde değerlendiriyoruz. Gerek üçlü mekanizma, gerek ikili temaslar gerekse AB nezdinde girişimlerimizde alınması gereken tedbirleri muhataplarımıza iletiyoruz" ifadesini kullandı.

ABD'nin gerek Irak'tan asker çekme gerekse Afganistan'a yeni muharip birlikler gönderme konusunda aldığı kararlar çerçevesinde Türkiye'den talepte bulunmadığını bildiren Özügergin, "ABD'de yapılan seçimlerden sonra Afganistan'a yeni askerler gönderilmesi özellikle dile getirilmeye başlandı. Bize bu konuda herhangi bir talep gelmemiştir. Ne Afganistan için öngörülen askerler ne de Irak'tan geri çekileceklere ilişkin herhangi bir talep bize gelmedi" diye konuştu. Kırgızistan'da ABD üssünün kapatılmasının ardından Washington'un Ankara'dan Trabzon'da bir üs açılmasına ilişkin talepte bulunduğu yolundaki iddiaların hatırlatılması üzerine Özügergin, ABD'ye ait Türkiye'de herhangi bir üs olmadığını belirterek, "ABD'nin Türkiye'de üssü yok. İncirlik, 10. Tanker Üssü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir üstür. ABD ile ittifak ve muhtelif anlaşmalar çerçevesinde görev yapar. Bu İncirlik'in Türk üssü olduğu gerçeğini değiştirmez" diye konuştu.

Fransa'nın NATO'ya dönüşü konusunda Ankara'da değerlendirmelerin sürdüğünü belirten Özügergin, "Fransa'nın henüz resmi bir talebi olmadı. Fransa NATO'nun hem içinde hem dışında olan bir ülke. Afganistan'da görev yapan bir ülke. Örgüt (NATO) içinde de henüz Fransa'nın dönüşünün doğuracağı sonuçlara dair değerlendirme tamamlanmış değil. Önce bu çalışmaların sonucunu bir görelim. Öncelikle yöntemin belli olmasını istiyoruz. Şu aşamada söyleyecek bir şey yok. Muhtelif seçenekler hakkında değişik değerlendirmeler yapıyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'nin NATO'nun kuruluşundan beri aktif rol aldığını ve güçlü bir üye olduğunu hatırlatan Özügergin, "Nüfuza sahip Türkiye'nin ittifakın geleceğini ilgilendiren konularda söz sahibi olması bekleniyor" diye konuştu.

İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından Türkiye ve Başbakan Erdoğan'a yönelik ağır ithamlarda bulunulması Ankara'da tepkiyle karşılanmış ve nota verilmişti. Dışişleri Bakanı Babacan, ordu sözcüsünün yaptığı açıklamanın yeterli olmadığını ve detaylı izahat beklediklerini bildirmişti. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin dün Dışişleri Bakanlığı'na ilettiği yanıt niteliğindeki nota hakkında yaptığı değerlendirmede Özügergin, "Nota tarafımıza ulaştırıldı. Hem İsrail ordu sözcüsünün yaptığı
açıklamaya değinildi. Kara Kuvvetleri Başkanı'nın yaptığı açıklamanın orduyu bağlamadığı yer aldı. Genel Kurmay Başkanımızla yapılan telefon görüşmesine atıf vardı. Genel Kurmay Başkanlığı'na gönderilen mektuba atıf vardı. Türkiye-İsrail ilişkilerinin devamına verilen öneme atfedilmektedir" dedi.

Notanın hem Başbakanlık hem de Genel Kurmaya iletildiğini ve değerlendirmenin sürdüğünü belirten Özügergin, "Hep birlikte değerlendiriyoruz. İsrail'le ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ifadelere biz de iştirak ediyoruz. Zaten Başbakan da bunu her fırsatta dile getirmişti" ifadesini kullandı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 'büyük Ermenistan hayali'ne göndermeler yaptığı açıklamaların diplomatik kanallarca yalanlandığını ifade eden Özügergin, "Haberler var ama bizim bulgularımıza göre sözlerinin çarpıtıldığı ifade ediliyor. İlişkilerin normalizasyonunu hedef alan bir sürecin içindeyiz. Basın üzerinden birbirimize mesaj göndermeyi doğru bulmuyoruz. İlkelerimiz çerçevesinde görüşmeleri sürdürüyoruz" dedi.

Nisan ayında ABD kongresi tarafından onaylanması beklenen sözde Ermeni Soykırımı Yasa tasarının doğuracağı sakıncalara dikkat çeken Özügergin, "ABD ile dış politika gündemimiz büyük ölçüde örtüşüyor. Sadece ikili değil bölgesel bakımdan da önemli. Nisan ayı yaklaşıyor diye böyle bir heyecana kapılmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Asılsız iddialarla tarihimizin çarpıtılması pazarlık konusu değildir. Ermenistan'la ortak tarihi de içine alan muhtelif konuları görüşüyoruz. Üçüncü ülkelerin dışardan yapacağı müdahalelerin faydası olmaz. Değil zarar vermek, sürece destek olunmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler