MAGAZİN

Obez çocukların okul başarısı daha düşük

Çocuğunuzu 'tombul' diye sevimli görüyorsanız hata yapıyor ve obezitenin bir hastalık olduğunu bilmiyorsunuz demektir. Bu konuda önlem almak, çocukları gelecekte pençesine düşecekleri hastalıklardan korumak anlamına geliyor.

Çocuklarımız obezite tehdidi altında yaşıyor. İşin üzücü yönü çoğu anne-babanın hâlâ bunun farkında olmaması. Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, çocukluk yaş grubu obezitesinin tedavisi zor bir hastalık olduğunu söylüyor. Bu hastalığın komplikasyonları veya beraberinde getirdiği sağlık sorunları çocuğun yaşamını tehdit edecek boyutlara varabiliyor.Yapılan araştırmalar, şişman çocukların özgüvenlerinin daha düşük, depresyon ve anksiyete skorlarınınsa daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu çocukların okuldaki akademik performanslarının da düşük olduğuna dikkat çekiliyor. Sorunu daha yakından tanımak ve doğru yaklaşımlarla çocukları bu tehlikeden korumak şart!

Obezite bir hastalık olarak tanımlanıp özellikle morbid obezite sorunu yaşayanlarda bu durum ileride ciddi sorunlara yol açma olasılığı yüksek bir hastalığa dönüşüyor. "Tedavi, doktor tarafından planlanmalı ve öncesinde tedaviye ışık tutacak tetkikler yapılmalı" diyen Prof. Dr. Büyükgebiz, hormonal ve genetik nedenlere bağlı obezite görülme olasılığı çok düşük olsa da, her obez çocuğun ilk muayenede doktoru tarafından bu açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Verilecek tedavi çocuğun diyetinin düzeltilmesinin sadece bir parçası oluyor. Değişik protokoller arasından hekimin seçtiği uygulama diyet uzmanı tarafından da şekillendiriliyor. Hekim görmeden diyetisyene müracaat edilmesi doğru bulunmuyor. Çocuğun tedavi parametreleri arasında pek çok parametre bulunduğu için tedavi sürecini izleyen kişinin bir hekim olması gerekiyor. Sürecin içine kimi zaman ortopedi, kimi zaman çocuk endokrin, kimi zaman çocuk gastroenteroloji, kimi zaman da çocuk psikiyatri uzmanı giriyor.

TEDAVİ SÜRECİNDEKİ ÇOCUK SPOR YAPMAKTAN KAÇINIYOR!
Tedavi sürecindeki çocukların diyet ve spor yapmaktan hoşlanmadıkları belirtiliyor. Çocuğun obezitesiyle tedavi olma isteği konusunda geliştirdiği bilinç tedavinin seyrini etkiliyor. Kimi anne-babalaçocuklarının yeme isteği karşısında kararlı davranamamaları sorunun çözümüne vurulan en büyük darbelerden biri olarak görülüyor. Çocuğun tedavisi sadece diyetinin hazırlanması ve haftanın belirli günlerinde bir spor kulübüne gönderilmesinden ibaret olmuyor. Evde beslenme tercihlerinin değiştirilmesi, ailenin de benzer şekilde beslenmesi ve çocuğa fiziksel aktivitesini artırması yönünde destek olunması da gerekiyor. Ormanda pikniğe gidip mangal yapmak yerine yürüyüş yapmak tüm aileye yarar sağlıyor.

En Çok Aranan Haberler