WHO verilerine göre, dünya, diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve çeşitli kanser tiplerinde risk faktörü olarak görülen obezite salgını ile karşı karşıya bulunuyor. 6 milyara yakın nüfusu bulunan dünyada, 1 milyar yetişkinin, aşırı kilolu olduğu saptandı ve bu grubun içerisinde bulunan 300 milyon kişi, tedavi görmesi gereken "klinik obez" olarak tanımlandı.
Ayrıca yine WHO verilerine göre, her yıl 12 milyon kişi, kalp krizleri ve ataklar nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Bunların 7 milyonu kalp hastalıkları, 5 milyonu felç nedeniyle yaşamını yitiriyor. Her yıl 3.9 milyon kişi de, yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunları nedeniyle ölüyor. Kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıkların yüzde 75'i, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, az meyve ve sebze tüketimi, hareketsiz-pasif hayat stili ve tütün gibi belli bazı temel risklerin sonucunda gerçekleşiyor.
Dünya nüfusunun yaklaşık 120 milyonu, çoğunluğu 40 yaş üstünde görülen 2. tip şeker hastalığından etkileniyor. Bu insanların 3'te 2'si gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Kardiyovasküler hastalıklar ve şeker, obezite, kanser, solunum yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar, her yıl gerçekleşen 56.5 milyon ölümün yüzde 59'una neden oluyor.
WHO'ya göre, düşük, orta ve yüksek gelirli ülkeleri etkisi altına alan kronik hastalıklar, artık çoğu fakir ve gelişmekte olan ülkelerde de yaygın olarak görülüyor. İnsanlar artık, şeker ve doymuş yağ oranı yüksek, aşırı tuz içeren besinler dahil, yüksek enerjili besinler tüketiyor. Bu beslenme alışkanlığındaki değişiklik ve artan fiziksel hareketsizlik, gelişmiş ülkelerde olduğundan çok daha hızlı bir seviyede gerçekleşiyor.
WHO, sağlıklı yaşam önerilerini şöyle sıralıyor:
"Daha fazla meyve, sebze fındık ve tahıl tüketmek, günlük fiziksel aktiviteler, doymuş hayvani yağlardan, doymamış sebze yağlarına geçiş yapılması, şişmanlığa neden olan tuzlu ve şekerli gıdaların azaltılması, normal bir vücut ağırlığına sahip olmak, tütün kullanmamak, uygun bir diyet ve fiziksel aktivite."