YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obezite, Kalp, Karaciğer Ve Diyabet Hastalıklarını Tetikliyor

Uzmanlar, son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak toplumdaki obezite sorunun da önemli bir artış gözlendiğini...

Uzmanlar, son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak toplumdaki obezite sorunun da önemli bir artış gözlendiğini belirtiyor. Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uz. Dr. Hakan Onur, çocukluk çağında tedavi edilmeyen obezitenin, kalp, karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabete neden olduğunu söyledi.

Uz. Dr. Hakan Onur, çocuklarda görülen obezite hakkında bilgi verdi. Çocuklarda obezitenin önlenmesi ve tedavisi için dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yemek alışkanlıklarının kazanılması gerektiğini söyleyen Onur, “Çocukluk çağında tedavi edilmeyen obezite, kalp, karaciğer hastalıklarının yanı sıra diyabet gibi endokrin hastalıklarının artmasına neden olarak, çocukların yaşamını tehdit etmektedir.” dedi.

Obezitenin gelişiminde önemli rol oynayan etmenlerden birincisinin, dengesiz beslenme olduğunu belirten Onur, “Yüksek kalorili ve fast food türü gıdaların çok sık tüketilmesi, hızlı yemek yeme, öğünler arasında uzun ya da kısa süreler olması, gece yatmadan önce yemek yeme gibi alışkanlıklar, dengesiz beslenmeyi oluşturmaktadır. Obez çocukların beslenme öykülerinde genellikle çok miktarda şeker, şekerli, yağlı ve hazır gıda tüketimi vardır. Obezitenin önlenmesinde birinci kural, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilmek için, yemek yeme şeklinin ve içeriğinin değiştirilmesidir.” diye konuştu.

Özellikle abur cuburların, reçel, bal, yağ, ekmek, makarna, mantı gibi yağdan ve karbonhidrattan zengin gıdaların tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Onur, “Hamburger, pizza, tost gibi hazır yiyeceklerin tamamen yasaklanması, bunların yerine taze meyve, sebze ve kuru baklagiller gibi posalı yiyeceklerin tüketilmesi, beslenme içeriğinin düzenlenmesi bakımından önemlidir. “ ifadelerini kullandı.

Çocukların büyüme çağında olmasının diyet uygulanması gelişimlerinde olumsuz etkiye neden olabileceğini vurgulayan Onur, “Yapılması gereken, büyümeyi sağlayacak yeterli kalori ve amino asit içeren, protein karbonhidrat ve yağ içeriği bakımından dengeli olan diyetlerin uygulanmasıdır. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanları tarafından belirlenen bir diyet programı tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Çocukluk çağında obezitenin önlenmesi için yaşa uygun diyet programlarının uygulanmasının çok önemli olduğunu ifade eden Onur şöyle devam etti: “Tüketilen yiyeceklerin dengeli ve sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Televizyon ve bilgisayar karşısında yemek yeme alışkanlığının ortadan kaldırılması gerekir. Öğünler arası atıştırmaların
sınırlandırılmalı, günlük aktivitelerin düzenlenerek çocuklar egzersiz yapmaya teşvik edilmeli, kilo kaybettikçe çocuğa ödül verilmeli ve özgüveni geliştirilmeli, sağlıklı beslenme ve aktivite konusunda aileler de çocukları için model teşkil etmelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler