Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Özgüç, obezitenin, Türkiye'de giderek yaygınlaştığını, hastalığın görülme sıklığının kadınlarda yüzde 30, erkeklerde de yüzde 15 düzeyine kadar çıktığını ifade etti.
Türkiye'nin obezite konusunda İngiltere'yi geçerek ABD'ye yaklaştığını belirten Özgüç, "Ülkemiz, ne yazık ki artık obezitenin sorun olduğu 1. grup ülkeler arasında yerini aldı. Zenginleştikçe obez oluyoruz ama çağın bu hastalığına karşı mutlaka önlem almalıyız. Çünkü kalp hastalıkları, tansiyon ve bazı kanser türleri kiloya bağlı olarak gelişiyor ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi ömrü de 10-15 yıl kısaltıyor" dedi.
Obeziteyle mücadelenin en iyi yolunun, diyet yapmak, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliği olduğunu dile getiren Özgüç, "Uzun vadeye yayılmış bir diyet hepsinden sağlıklı ve kalıcı sonuç veriyor" dedi.
"Mide by-pass" denilen mide küçültme ameliyatlarının, en son başvurulan yöntemlerden olduğunu anlatan Özgüç, hem mideyi küçülttüklerini hem de gıdaların emilimini bozduklarını söyledi.
Son zamanlarda geri dönüşü mümkün, daha basit olan kelepçe yönteminin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Özgüç, "Yeme konusunda beyinlere takılamayan kelepçeyi mideye takmak zorunda kalıyoruz. Bu yöntemle 6 ayda 40 kilo veren hastalarımız var" diye konuştu.
Özgüç, obezite tehlikesinin farkında olan sosyal güvenlik kuruluşlarının da bu hastalığı önlemek için çözüm yolları ürettiklerini, mideye kelepçe takılması operasyonlarının ücretlerinin önemli bir bölümünün bu kuruluşlarca karşılandığını sözlerine ekledi.