YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Obezitedeki Artış Diyabetli Hasta Sayısını Da Artırıyor

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan son yıllarda diyabetli hasta sayısındaki artışın başlıca nedenlerinden...

Obezitedeki Artış Diyabetli Hasta Sayısını Da Artırıyor

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan son yıllarda diyabetli hasta sayısındaki artışın başlıca nedenlerinden birinin obezite olduğunu belirtti. Erdoğan diyabet riskinin yaşlanma, obezite, hipertansiyon, ailede diyabet varlığı, eğitimsizlik, gelir düzeyi ve alışkanlıklar ile ilişkili olduğunun tespit edildiğini belirterek toplumda farkındalık oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Diyabet ve onunla aynı risk faktörlerini paylaşan KOAH ve Kardiyovasküler Hastalıkların günümüzde sıklıkla karşılaşılan önemli sağlık problemleri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bu hastalıklar, bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar sınıfında yer almaktadır. Her yıl dünyada 8 ile 14 milyon insan diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi kronik hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir” dedi.

“Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet sıklığı hızla yükselmektedir” diyen Erdoğan, “2009 sonu itibarı ile tüm dünyadaki diyabet nüfusu 285 milyon iken bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bunun başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezitenin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıdır” dedi.

Yapılan çalışmalarda yaşayan diyabetlilerin yüzde 32’sinin hastalığının farkında olmadığını ortaya koyduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Diyabetin kadınlarda ve kentsel bölgelerde yaşayanlarda daha sık olduğu, ayrıca diyabet riskinin yaşlanma, obezite, hipertansiyon, ailede diyabet varlığı, eğitimsizlik, gelir düzeyi ve alışkanlıklar ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Diyabet; vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması ve depolayamamasıdır. Pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insulin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabet her yaşta görülen bir hastalıktır. Diyabet herkeste görülebilir. Yakın akrabalarında diyabet olanlar risk altındadırlar. Yaş artışıyla beraber diyabet gelişme riski de artar” şeklinde konuştu.

Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığına işaret eden Erdoğan, 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğunun bilimsel olarak ortaya konduğunu söyledi.

Ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artışın sözkonusu olduğunu kaydeden Erdoğan, “Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın diyabetin ortaya çıkmasında çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla, Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından, Serdivan Alışveriş Merkezinde gün boyunca süren bir aktivite düzenlenmiştir. Bu kapsamda, 80 kişiye Solunum Fonksiyon testi uygulanmış ve 90 kişinin kan şekeri ölçülmüştür. Diyabet ve KOAH ile ilgili broşür dağıtımı yapılmıştır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu da aktivite kapsamında solunum fonksiyon testi ve kan şekeri ölçümü yaptırdı” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler