HABER

Obruktan sonra evlerin duvarları da çatladı

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı Gelik Beldesi'nde 2.5 yıl önce 15 metre çapında 55 metre derinliğinde obruk oluşan bölgede birçok evin duvarında çatlaklar meydana geldi.

Obruktan sonra evlerin duvarları da çatladı

Bazı aileler evlerini terk ederken, bazıları da çatlakları dışarıdan sıvayıp içeriden de bez parçalarıyla kapatarak evlerinde oturmaya devam ediyor.

1 Ocak 2012'de, Ayiçi Merkez Mahallesi Mustafa Kiraz Sokak'ta 15 metre çapında 55 metre derinliğinde çökme meydana geldi. Maden Tetkik Arama (MTA) Bölge Müdürlüğü'nce yapılan araştırmada, obruk oluşan bölgede zeminin boşluklu, çatlaklı ve kumlu kireçtaşı, kiltaşı, kumtaşından oluştuğu belirlendi. Söz konusu mahallenin altından Kızılelma Mağarası'nın geçtiği ve maden ocaklarının da bulunduğu belirtilen MTA raporunda şöyle denildi:

"Gözlemsel yapılan incelemelerde, oluşan çukurun yağan yağmurların ve zemine sızan diğer yüzey sularının bu kireçtaşlarında zamana bağlı olarak erimeler meydana getirebileceği ya da yerin altında varolan yeraltı boşluklarının çökmesiyle oluşabileceği kanaatine varıldı. Bu çökmenin gerçek nedeninin gözlemsel yapılan incelemede belirlenmesi mümkün olmamakla birlikte, ivedilikle detaylı bir şekilde jeolojik-jeoteknik etüd çalışmasının yapılması gerekmektedir."

DUVARLARI SIVAYIP BEZLE KAPATTILAR

Obruğun oluşmasından sonra bölgedeki bir çok evde de hasar meydana geldi. Evlerin duvarlarında ve zeminlerinde derin çatlaklar oluştu. 'Oturulamaz' raporu verilen evler tahliye edildi. Bazı vatandaşlar ise duvarlardaki çatlakları dışarıdan sıvayıp içeriden de bez parçalarıyla kapatarak oturmaya devam ediyor.

BELEDİYE BAŞKANI: EVLERİN TAMAMINDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Gelik Belediye Başkanı AK Partili Burhan Sezgin ise evlerdeki hasarın nedeninin henüz belirlenmediğini, oluşan obrukla ilgili incelemelerin ise sürdüğünü söyledi. Yağmur veya mağaradan akan suların kireçtaşını eritmesi sonucu çökmelerin olduğunun söylendiğini anlatan Başkan Sezgin, "Şuanda mahallede evlerin tamamında çatlaklar oluştu. Bir kısmı az hasarlı, bir kısmı ağır hasarlı. Bize bu evlerin boşaltılması söylendi. Ancak evlerin tümünü boşalttırma şansımız yok. Bu insanları yerleştirecek yerimiz dahi yok. Dolayısıyla vatandaşlar bizi arayarak mağdur olduklarını söylüyorlar. Biz de bir çare arıyoruz, inşallah kısa zamanda buna bir çare bulabiliriz" dedi.

'TAŞ OCAĞI DA OLABİLİR'

Mahallenin hemen yakınında dağın eteğinde taş ocağı işletildiğini belirten başkan Sezgin, "Şahsi kanaatim, zaman zaman orada ağır tonajlı dinamit kullanıyorlar. O patlamalar burada sarsıntılara neden oluyor. Evlerin bu hale gelmesinin nedeni bu da olabilir. Vatandaş evinde oturmaya korkuyor. İmkanı olan evini boşalttı. Olmayan hayati riski de olsa mecburen evinde oturacak. O çatlakları bir şekilde sıvıyor, kapatıyor ve evinde yaşamaya çalışıyor" diye konuştu.

'EVİMİZDE OTURMAYA KORKUYORUZ'

Evinin duvarlarını bez parçalarıyla kapatıp soğuğa karşı önlem alan mahalle sakinlerinden Songül Duman ise şöyle dedi:

"Mahallemizin tam karşısında ormanlık alanda taş ocağı var. Bu mahallenin altında mağara da geçiyor. Taş ocağındaki yoğun dinamit seslerini evlerin içinde duyuyoruz. Mağaralar da varmış. Neden olduğunu bilmiyoruz. Evlerimizde oturmaya korkuyoruz.Çatlakları sıvadık, bezlerle açıkları kapatmaya çalıştık. Önlemi böyle alıyoruz. Gidecek yerimiz yok. Tehlikeli ama mecburen oturuyoruz. Yetkililer bu işe bir çözüm bulsun. Neden evlerimiz bu hale geldi araştırılsın." (DHA)

En Çok Aranan Haberler