Bu kare, 2010 yılının bitimine üç gün kala çekildi. Büyük ihtimalle o an orada bulunan hiç kimse, bu fotoğrafın tarihi bir an olduğunun farkında değildi. Yatakta yatan kişi Muhammed Buazizi. Tunuslu bir seyyar satıcı. Tartıştığı kadın polis memurunun tokat atmasını protesto etmek amacıyla Aralık 2010'da kendini yaktı. Ve 2011 boyunca Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu kasıp kavuracak yangının da fitilini ateşledi. Sırasıyla Tunus, Mısır, Libya ve Yemen devlet başkanları koltuklarından olurken, Ortadoğu'nun siyasi haritası da kapsamlı şekilde değişti.
Tunus'ta 2010'un son günlerinde başlayan olaylar, 4 Ocak'ta Buazizi'nin ölümüyle daha da şiddetlendi. Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali, ancak 10 gün dayanabildi ve 14 Ocak'ta 23 yıllık iktidarını bitirerek, Suudi Arabistan'a sığındı. Akıllarda ise Malta'ya kaçarken, karısının Bin Ali'ye "Bin şu uçağa geri zekalı" demesi kaldı. Bin Ali, ülkesinde 66 yıl hapis istemiyle gıyabında yargılanıyor. Tunus’ta yaklaşık bir ay süren isyan ve çatışmalarda 300 kişi hayatını kaybetti.
Arap Baharı ve etkilediği bazı ülkelerdeki iç çatışmalar nedeniyle 2011 oldukça kanlı bir yıl oldu. Yılın ilk günü Mısır'da meydana gelen bir saldırı yılın geri kalanında ne kadar kan döküleceğinin de habercisiydi. Mısır'ın İskenderiye kentindeki Kıptilerin gittiği Azizler Kilisesi'ne bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Yeni yılın ilk saatlerinde, ayinden çıkanları hedef alan saldırıda 21 kişi hayatını kaybetti. Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında bu olayla artan tansiyon, yıl boyunca yüksek kaldı. Olayla ilgili açılan soruşturma ise sonuçsuz kaldı.
2010'un son dönemlerinden 2011'e miras kalan ve yılın ilk birkaç ayında gündemi oldukça meşgul eden bir diğer olay da toplu hayvan ölümleri oldu. Ocak 2011’de ABD ve Avrupa'da binlerce balık ve kuş ölü bulundu. Ani hayvan ölümleri, Mart ayına kadar devam etti. Bilim insaniarı, bu toplu ölümlerle ilgili hava kirliliği, zehirlenme ve salgın hastalık gibi çok sayıda açıklama ortaya attı. Elbette bu ölümlerin kıyamet habercisi olduğunu söyleyenler de yok değildi.
2011'in ilk günlerinde Brezilya, Sri Lanka ve Avustralya'da peş peşe sel felaketleri yaşandı. Brezilya'da toprak kaymasını da beraberinde getiren sel felaketi, Rio de Janerio ve civarında büyük hasara neden oldu. Brezilya tarihinin hava koşullarından kaynaklanan en büyük doğal afeti olarak gösterilen felakette, bine yakın kişi hayatını kaybetti. Avustralya'da da 2010'un son günlerinde başlayan sel felaketi 2011'de etkisini sürdürdü. 70 kenti ve 200 bin kişiyi etkileyen sellerde, 35 kişi hayatını kaybetti, dokuz kişi ise hala kayıp. Sri Lanka'da da seller nedeniyle onlarca kişi hayatını, yaklaşık 1 milyon kişi de evini kaybetti.
Bu kare, yılın en ilginç fotoğrafları arasında yer alıyor. Filipinler'in başkenti Manila'da yerel bir politikacı olan Reynaldo Dagsa, yılbaşı gecesi ailesinin fotoğrafını çektikten birkaç saniye sonra kurşunların hedefi olup hayatını kaybetti. Dagsa, bu karede yalnızca ailesinin fotoğrafını çekmekle kalmayıp katili Arnel Buenaflor'un kendisine silahı doğrulttuğu anı da görüntülemişti. Polis, bu kareden hareketle Buenaflor'u yakaladı. Dagsa’nın ailesi 5 Ocak'ta bu fotoğrafı basına servis etti.
KKTC'de bazı sendikaların oluşturduğu Sendikal Platform, 28 Ocak'ta alınan ekonomik tedbirleri protesto amacıyla ülke genelinde bir dizi genel grev ve "toplumsal varoluş mitingleri" düzenlemeye başladı. Mitingde, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası'nın (KTÖS) "Ankara ne paranı ne paketini ne de memurunu istiyoruz!" pankartı ile diğer bazı örgütlerin Türkiye karşıtı pankart açması üzerine arbede yaşanmıştı. Başbakan Erdoğan, Şubat başında yaptığı açıklamada, KKTC'yi sert bir dille eleştirip, "Sen kimsin be adam..." demişti. Türkiye daha sonra KKTC Büyükelçiliği'ne Kaya Türkmen'in yerine Halil İbrahim Akşa'yı atadı.
Tunus'taki eylemler Kuzey Afrika'ya yayılırken, Mısır'ın 30 yıllık devlet başkanı Hüsnü Mübarek, Arap Baharı'nın ikinci kurbanı oldu. Kahire'nin Tahrir Meydanı'nı dolduran milyonlarca kişinin haftalar süren eylemleri sonucunda, Mübarek, 11 Şubat'ta görevinden istifa ederek yerini orduya bıraktı. Olaylarda, 850 kişi hayatını kaybetti. Mübarek gitmesine rağmen Mısır'da istikrar ortamı yıl boyunca sağlanamadı.
Libya’da Kaddafi yönetimine karşı halk ayaklanması sırasında Trablus’ta bir şirkette çalışan 27 yaşındaki Türk işçi Yunus Emre Çelik 23 Şubat'ta yaşamını yitirdi. Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı Oymalıtepe beldesi nüfusuna kayıtlı olan ve Libya’da yaşayan Çelik’in, Trablus yakınlarındaki şantiyede görevli olduğu vince çıkarken bir kurşunun isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Çelik’in uzun namlulu bir silahtan açılan ateşle öldürüldüğü de öğrenildi.
Libya'da başlayan ayaklanmanın Şubat ayı sonlarına doğru şiddetlenmesi nedeniyle Türkiye, bu ülkede bulunan vatandaşlarını tahliye etti. 1 Mart'ta tamamlanan tahliye sırasında 577'si yabancı 17,734 kişi Türkiye'ye getirildi. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük tahliyesi olarak kayıtlara geçti.
Japonya, 11 Mart Cuma günü tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. Pasifik kıyısındaki Tohoku kentinin açıklarında 9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle yalnızca bir kişi hayatını kaybederken, esas felaket deprem sonrası oluşan tsunami ile yaşandı. Tsunami sonucu 15 bin 840 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 950 kişi de yaralandı. Kayıtlara 3 bin 642 kişi de kayıp olarak geçti. Deprem ve tsunami nedeniyle 125 bin bina hasar gördü ya da yıkıldı. Felaketin mali boyutunun ise 30 milyar dolara yakın olduğu hesaplanıyor.
Libya'da 15 Şubat'ta başlayan iç savaşta, Mart ayı önemli bir kırılmaya neden oldu. İsyancıların Kaddafi'ye bağlı güçler karşısında kan kaybetmeye başlaması üzerine yabancı ülkeler müdahalede bulundu. BM Güvenlik Konseyi, 17 Mart'ta aldığı kararla Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etti. Paris'te 19 Mart'ta yapılan toplantının hemen ardından Libya'ya yönelik hava operasyonu başladı. İlk etapta operasyona ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya ordusu katıldı. Hava operasyonun komutası 31 Mart tarihinde NATO'ya devredildi. Operasyon, Ekim ayında Kaddafi'nin öldürülmesi üzerine sonlandırıldı.
Rio-Paris seferini yaparken 1 Haziran 2009'da Atlas Okyanusu'na çakılan Air France uçağının enkazından büyük bir parçaya 4 Nisan günü ulaşıldı. İki yıl aralıksız devam eden arama çalışmalarının ardından hem uçağın kara kutusu hem de kazada hayatını kaybeden 228 kişinin cesedi bulundu. Uçağın düşme nedeni pilot hatası olarak açıklanırken, kazada hayatını kaybeden arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu da Kasım ayında Türkiye'de toprağa verildi.
Fildişi Sahilleri'nde, eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo’nun, Kasım 2010'da yapılan seçimleri kaybetmesi ancak görevi bırakmaması üzerine başlayan çatışmalar Nisan ayında sona erdi. Fransa ve BM askerlerinin de desteğiyle Gbagbo, eşiyle birlikte 11 Nisan'da gözaltına alındı. Gbagbo, Kasım ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) teslim edildi. Böylece Gbagbo, UCM’ye teslim edilen ilk devlet başkanı oldu.
İngiltere'de tahtın varisi Prens William, uzatmalı sevgilisi Catherine Middleton ile 29 Nisan'da, dillere destan bir törenle evlendi. Düğünden sonra Cambridge Düşesi unvanını alan Middleton'ın gelinliği 2010'da intihar eden çılgın modacı Alexander McQuinn'le birlikte çalışan Sarah Burton tarafından hazırlandı. Milyarlarca kişinin canlı yayında izlediği törenden akılda kalan bir diğer ayrıntı da Middleton'ın güzelliğiyle binlerce hayran kazanan kız kardeşi Pippa oldu.
Dünyanın en çok aranan adamı Usame bin Ladin, 1 Mayıs'ı 2 Mayıs'a bağlayan gece düzenlenen bir operasyonla Pakistan'ın Abbottabad kentinde yaşadığı evde öldürüldü. ABD'li yetkililer, Bin Ladin'in cesedinin önce kimlik teşhisi için Afganistan'a götürüldüğünü, daha sonra da İslami usullere uygun muamele edildikten sonra denize bırakıldığını açıkladı. 11 Eylül saldırılarının faili olarak ABD'nin 10 yıldır köşe bucak aradığı Bin Ladin'in yerinin tespit edilmesinin ardından Obama operasyon için düğmeye bastı. Neptün Mızrağı Operasyonu çerçevesinde CIA ve ABD Özel Operasyonlar Komutanlığı'na bağlı SEALS timi görev aldı. Obama yönetimi Bin Ladin'in cesedinin fotoğrafını yayınlamama kararı aldı.
Sertab Erener'in 2003 yılındaki müthiş zaferiyle millet olarak aştığımız Eurovision kabusu, 2011'de geri döndü. Türkiye'yi temsil eden Yüksek Sadakat, yarı finali geçemedi. Ancak 14 Mayıs'taki finalde kazanan Azerbaycan olunca yarışmada adı ve ekibi yer almayan Türkiye'nin bayrağı zafer kutlamasında yerini aldı. 2012'de Eurovision Bakü'de.
Bosna Savaşı'ndaki katliamların en önemli faillerinden Ratko Mladiç, 26 Mayıs'ta Sırbistan'da düzenlenen özel bir operasyonla tutuklandı. Savaş sırasında Bosna Sırp ordusunun lideri olan Mladiç, soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle yargılanıyor. Mladiç, 1992-1995 yılları arasında Saraybosna kuşatması ve 8 bin erkek ve çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımının arkasındaki isim olarak biliniyor. Mayıs sonunda Lahey'e götürülen Mladiç'in Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki yargılanmasına Haziran ayında başlandı. Mladiç'in tutuklanmasının Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine de önemli katkı yapması bekleniyor.
Dünyada 2011 yılının futbol takımı ve oyuncusu dendiğinde birçok kişinin aklına ilk olarak Barcelona ve Lionel Messi gelecektir. Barcelona, son yıllardaki müthiş çıkışını 2011'deki performansı ile taçlandırdı. İspanya Ligi La Liga'da sezonu 96 puanla ilk sırada bitirerek, üst üste üçüncü kez şampiyon oldu. Kral Kupası finalinde Real Madrid'e 1-0 yenilmiş olsa da 28 Mayıs'ta Londra'da oynanan Şampiyonlar Ligi final maçında Manchester United'ı 3-1 yenerek, Avrupa'nın zirvesine çıktı. Ağustos'ta da Porto'ya karşı kazanarak Süper Kupa'yı müzesine götürdü. Bu karede Manchester United'a attığı golü kutlayan Messi ise bu başarı tablosunun en önemli kahramanı olarak şimdiden tarihe geçti.
Haziran ayı, Suriye'deki iç karışıklık açısından dönüm noktası niteliğindeki olaylara sahne oldu. Şubat ayından itibaren bir yanda Esad yanlılarının diğer yanda da Esad karşıtlarının gösterileri ülkede günlük rutinin bir parçası haline geldi. Suriye devlet televizyonu, 6 Haziran günü Türkiye sınırına yakın bir noktada bulunan Cişr el Şuğur kentinde 120 güvenlik görevlisinin ölü bulunduğunu duyurdu. Muhalifler, bu güvenlik görevlilerinin ordu tarafından öldürüldüğünü öne sürerken, hükümet silahlı gruplar tarafından öldürüldüklerini ifade etti. Bu olay üzerine Suriye ordusu sınıra yakın bölgelerde operasyonlara başladı.
Suriye ordusunun başlattığı operasyonların ardından yaklaşık 10 bin Suriyeli ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığındı. Kaçan Suriyeliler, Hatay'da kurulan kamplara alındı. Suriye'deki olayların inişli çıkışlı bir seyir izlemesi nedeniyle, Türkiye’ye gelen Suriyelilerin büyük bölümü ülkelerine geri döndü. İşin magazin boyutunu ise Angelina Jolie'nin 17 Haziran'da Hatay'daki kamplara yaptığı ziyaret oluşturdu.
Kara gözlükleri ve 2005 yılında kazandığı Galataport ihalesiyle bir anda Türkiye'nin de gündemine giren İsrailli işadamı Sami Ofer, 3 Haziran'da evinde ölü bulundu. 89 yaşında hayata veda eden Ofer, Forbes dergisine göre İsrail’in en zengin iş adamıydı ve dünyanın en zenginleri sıralamasında 79'uncu sırada yer alıyordu. Ofer’in mal varlığının 10 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen Ofer'in adı ölümünden kısa bir süre önce 30 Mayıs'ta İran'la bağlantıları yüzünden büyük bir skandala karışmıştı. İsrailli işadamının şirketleri bu yüzden ABD tarafından kara listeye alınmıştı.
Getty Images'ın Kanadalı fotomuhabiri Rich Lam tarafından çekilen bu kare, 2011'in en güzel fotoğrafları arasında yer alıyor. Zira bu an, 15 Haziran'da Kanada'nın Vancouver kentinde bir hokey maçının ardından holiganların etrafı savaş alanına döndürdüğü bir esnada yakalanıyor Lam'in objektifine. Genç adam olaylar sırasında kaçarken yere düşen ve çok korkan kız arkadaşını sakinleştirmek için yanına uzanıp hiçbir şey yokmuşçasına dudağından öpüyor.
Güney Kıbrıs'ın Evangelos Florakis Donanma Üssü'nde 11 Temmuz'da büyük bir patlama meydana geldi. Patlamaya, iki buçuk yıldır güneş altında depolanmakta olan 98 patlayıcı konteynerinin neden olduğu açıklandı. Söz konusu patlayıcıların, üç yıl önce el konulan bir İran gemisinden indirilen mühimmatlar olması da tartışma yarattı. Patlamada 13 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında Üs Komutanı Lambros Lambrou ve Donanma Komutanı Andreas Ioannides de yer alıyor. Bu patlama Rum lider Dimitris Hıristofiyas yönetimini derinden sarsarken, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı istifa etti.
Norveç, 22 Temmuz günü tarihinin en büyük şoklarından birini yaşadı. İlk olarak öğleden sonra başkent Oslo'da Başbakanlık binasının önünde bir bomba patladı. Daha bu patlamanın şoku atlatılamamışken, Norveç Sosyal Demokrat Partisi'nin Utoya adasında bulunan yaz kampına silahlı saldırı düzenlendi. Bombalı saldırıda sekiz, silahlı saldırıda ise 69 kişi hayatını kaybetti. 77 kişinin hayatını kaybettiği bu iki saldırı arasındaki bağlantı ve saldırıların bilançosu ancak ertesi gün sabah saatlerinde ortaya çıkarılabildi.
Yapılan inceleme sonucunda Norveç’teki saldırıları aşırı sağcı 32 yaşındaki Anders Behring Breivik’in düzenlediği ortaya çıktı. Breivik'in yargılamasına başlandı ancak akli dengesinin yerinde olmadığına hükmedildi. Üst mahkemenin de Breivik hakkındaki “deli raporu”nu onaylaması üzerine saldırgan hapiste yatmaktan kurtuldu. Avrupa’da büyük bir şoka neden olan bu olay, artan aşırı sağcı ve milliyetçi hareketlerle ilgili tartışmayı da alevlendirdi.
2000'li yılların en heyecan verici seslerinden biri olan Amy Winehouse, henüz 27 yaşındayken, 24 Temmuz günü hayata gözlerini yumdu. Londra'nın Camden Town semtindeki evinde ölü bulunan Winehouse'un aşırı düzeyde alkol tüketimi sonucu öldüğü açıklandı. Alkol ve uyuşturucu ile mücadelesi uzun yıllardır bilinen İngiliz şarkıcı, beş Grammy ödülünün de sahibiydi. Winehouse'un uyuşturucu ve alkol bağımlılığı son dönemde Avrupa turunu yarıda kesmesine yol açmış, 20 Haziran'daki İstanbul konseri de iptal edilmişti.
Doğu Afrika, son 60 yılın en büyük kuraklık ve açlık felaketini yaşıyor. Özellikle Temmuz ayı ortalarından başlayıp 2012 yılının Mart ayındaki yağışlara kadar sürmesi beklenen kuraklık durumu Somali, Kenya ve Etiyopya'da yaşayan 13 milyon kişinin hayatını tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler, 20 Temmuz günü 30 yıl sonra ilk kez Somali'de yaşananları, diplomaside nadiren başvurulan ve oldukça sert bir tabir olarak bilinen "famine" yani açlık durumu olarak ilan etti. On binlerce insanın hayatını kaybettiği felakette yardım için 2.5 milyar dolar gerekiyor.
ABD, Ağustos ayına pek iyi haberlerle başlamadı. Özellikle, 6 Ağustos günü ABD tarihine kara harflerle geçti. Zira bu tarihte, kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, ABD'nin "AAA" olan notunu tarihte ilk kez indirdi. Aynı gün bir kötü haber de Afganistan'dan geldi. Taliban, bir ABD helikopterini düşürdü ve olayda 30 Amerikan askeri hayatını kaybetti.
TRT, 13 Ağustos günü terör örgütü PKK'nın lideri Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığını duyurdu. İran'dan gelen bu açıklama daha sonra yine İranlı makamlar tarafından yalanlandı. Ancak ertesi gün, bu kez AA, bir başka İranlı yetkiliye dayandırarak Karayılan'ın yakalandığı iddiasını yeniledi. Birkaç gün süren haber kargaşasının ardından Karayılan'ın yakalanmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili ortaya çok sayıda iddia ortaya atıldı. Ancak en çok dikkat çekeni ve üzerinde tartışılanı Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı ancak PJAK'ın faaliyetlerini durdurma sözü karşılığında serbest bırakıldığı oldu.
20-21 Ağustos tarihleri dünyada hava akrobasisine meraklılar için pek iyi bir haftasonu olmadı. İkisi ABD'de, biri de İngiltere'de gösteriler sırasında meydana gelen kazalarda üç kişi hayatını kaybetti. Kansas City'de pilot Bryan Jensen'in kullandığı uçak, gösteri sırasında yere çakıldı. İngiltere'de de Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Teğmen Jon Egging'in kullandığı uçak bir gösteri sırasında düştü. Teğmen hayatını kaybetti. Son olarak, yine aynı hafta sonu Michigan'da havadaki bir uçağın kanadının üzerinde yürüme gösterisi yapan Todd Green, dengesini kaybetti ve yüzlerce kişinin gözlerinin önünde metrelerce yüksekten yere düştü.
Türkiye ile İsrail arasında, dokuz Türk'ün öldüğü Mavi Marmara saldırısı nedeniyle süregelen "özür ve tazminat" görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Görüşmelerin çıkmaza girdiği sırada, 2 Eylül'de, BM'nin Mavi Marmara raporu basına sızdı. Raporda, Gazze ablukasının meşru olduğunu ancak İsrail askerlerinin kontrolsüz güç kullandıkları belirtildi. Türkiye, bu gelişmeler üzerine İsrail ile diplomatik ilişkileri birinci katip düzeyine çekti.
Güney Kıbrıs, İsrail ve Mısır ile imzaladığı münhasır ekonomik bölge anlaşmalarının ardından 19 Eylül'de Akdeniz'de petrol ve gaz arama çalışmalarına başladı. Bu gelişme üzerine Türkiye de KKTC ile münhasır ekonomik bölge anlaşması imzalayarak arama çalışmalarına başlayacağını açıkladı. Eylül ayı boyunca arama meselesi nedeniyle Doğu Akdeniz'de tansiyon oldukça yükseldi. Arama çalışmalarının devam ettiği, tarafların da tutumlarını değiştirmedikleri düşünülünce, 2012'de de bu konunun gündeme tekrar gelmesini beklemek mümkün.
Wall Street'i İşgal Et eylemleri, 17 Eylül'de New York'un finans merkezi olan Wall Street yakınlarındaki Zuccotti Park'ta başladı. Sosyal eşitsizliği ve gelir adaletsizliğini prosteto eden göstericiler, aylarca New York sokaklarını doldurdu. ABD'de nüfusun yüzde 1'ini oluşturan zenginlerle diğerleri arasındaki farkı anlatmak için "Biz yüzde 99'uz"u slogan olarak seçtiler. İşgal eylemleri daha sonra Madrid, Londra, Roma gibi dünyanın birçok kentine de yayıldı. 15 Kasım günü New York polisi, Zuccotti Park'a baskın düzenleyerek, kampları dağıttı ve yaklaşık 200 kişiyi gözaltına aldı. Polisin müdahale sırasında basın mensuplarına ve göstericilere karşı aşırı güç kullanması büyük tepki çekti. İşgal eylemleri, farklı konseptlerle ABD'de ve dünyada düzenlenmeye devam ediyor.
Nasıl bir teknolojik cihaz istediğimizi, bizden önce anlayıp, yaratan ve önümüzde koyan adam Steve Jobs, 5 Ekim'de hayatını kaybetti. Jobs, 56 yaşında uzun süredir mücadele ettiği pankreas kanseri nedeniyle hayata gözlerini yumarken, geride dünyanın en büyük şirketi Apple'ı ve iPad, iPhone, iPod, iMac gibi milyonlarca insanın kullandığı ürünleri bıraktı. Jobs'ın son sözleri ise "Vay canına, vay canına, vay canına" oldu.
Hamas tarafından, 25 Haziran 2006'da kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit, 18 Ekim'de serbest bırakıldı. Böylece 26 yıl sonra ilk kez, Filistinliler tarafından kaçırılan bir İsrailli asker ülkesine canlı döndü. İsrail, Şalit karşılığında 1,027 Filistinli mahkumu tahliye etti. Tahliye olan tutukluların 11 tanesi Türkiye'ye gönderildi. Bu tutuklular arasında özellikle 2011 yılında bir İsrailli'yi öldürdüğü gerekçesiyle hapis yatan ve cezaevinde yaptığı eziyetlerle kadın mahkumların lideri olduğu öne sürülen Amna Muna dikkat çekti.
Muammer Kaddafi'nin korkunç sonu, 2011'in en akılda kalacak olayları arasında başı çekiyor. 20 Ekim'de yakalanarak, öldürülen Kaddafi'nin dövülme ve taciz görüntüleri dünyada büyük infial yarattı. Kaddafi'nin devrilmesinde başrolü oynayan Batılı ülkeler bile bu vahşete tepki gösterdi. Kaddafi'nin cesedi günlerce halka sergilendi. çürümeye başlayan ceset, öldürülmesinden bir hafta sonra çölde bilinmeyen bir yere gömüldü.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'na göre (UNFPA), 31 Ekim'de dünya nüfusu 7 milyarı geçti. Dünya üzerindeki 7 milyarıncı bebeğin nerede doğacağını bilmek imkansız olduğu için bu sembolik günde dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Dünya nüfusu 2050’de 9 milyarı, yüzyılın sonunda da 10 milyarı aşacak.
Efsane şarkıcı Michael Jackson'ın ölümü için açılan davada, Dr. Conrad Murray ölüme sebebiyet vermekten suçlu bulundu. Mahkeme, 7 Kasım'da açıkladığı kararında, Murray'nin Jackson'a güçlü bir anestezi ilacı olan "propofol"den aşırı dozda verdiğine hükmetti. Murray, dört yıl hapis cezasına çarptırılırken, davanın kendinden çok, mahkemeye delil olarak sunulan Jackson'ın ses kaydı ve ölümünden sonra çekilen fotoğrafları ses getirdi.
İran Devrim Muhafızları'nın Bidganeh kentinde bulunan silah cephaneliğinde, 12 Kasım günü büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada 17 asker hayatını kaybetti. Ölenler arasında İran'ın füze programının kilit isimlerinden Tuğgeneral Hasan Tehrani Mukaddem de yer alıyor. İran, bilgisayar sistemlerinde yeni bir virüs keşfettiğini ve patlamanın arkasında CIA ve Mossad’ın ürettiği “Duqu” adlı bu virüsün olduğunu iddia etti.
Libya'da, Kaddafi yönetimi sırasında ülkenin iki numaralı ismi olarak görülen Seyfülislam Kaddafi de ülkenin güneyinde, 19 Kasım günü yakalandı. Oğul Kaddafi'nin yakalandığı sırada parmaklarının yaralı olduğu görülürken, daha sonra kangren olduğu gerekçesiyle sağ elinin parmakları kesildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında arama emri çıkarılan Kaddafi'nin Lahey'e iade edilmeyeceği, Libya'da yargılanacağı açıklandı.
Türkiye, Suriye'deki iç kargaşa karşısında rejimin reforma gitmemesi üzerine çok ağır bir yaptırım paketi açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından 30 Kasım'da açıklanan paket dokuz maddeden oluşuyor. Bu yaptırımlar arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının askıya alınması ve Suriye ordusuna her türlü silah ve askeri malzemenin satış ve tedarikinin durdurulması da yer alıyor.
İran, 5 Aralık'ta, ABD'nin elindeki en son teknolojiyle üretilmiş olan bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Birkaç gün sonra da büyük bir şov eşliğinde uçağın görüntülerini yayınladı. Uçağın nasıl düşürüldüğü henüz netlik kazanmadı ancak üzerinde ağırlıklı durulan nokta, yazılım sistemine yapılan müdahaleyle uçağın indirilmiş olduğu. Her ne kadar uçağın düşürülmesiyle ilgili çok sayıda soru işareti oluşsa da bu olay, İran’ın Batı’ya karşı moral motivasyonunu artıran gelişmelerden biri oldu.
Dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore, "Sevgili Lider"i Kim Jong Il'i kaybetti. Kim'in 17 Aralık günü "aşırı yorgunluktan dolayı kalp krizi" geçirdiği belirtildi. Açıklama ise 19 Aralık'ta yapıldı. Kim'in yerine 20 yaşlarının sonuna yaklaştığı tahmin edilen ve hakkında çok da fazla bilgi verilmeyen oğlu Kim Jong Un geçti. Kuzey Kore'nin "tek adam rejimi"nden "kolektif idare"ye geçeceği açıklandı.
Kim’in ölümünün ne gibi değişiklikler yapacağı henüz belli olmasa da Kuzey Kore halkının kendilerinden geçercesine ağladığı görüntüler, uzun zaman uluslararası kamuoyunun hafızasından çıkmayacak gibi görünüyor. Oğul Kim'in ilk icraatının füze denemesi olması ve tahrik edilmesi halinde nükleer silah denemesi de yapabileceğini açıklaması ise Sarı Deniz'de önümüzdeki dönemde suların daha da ısınabileceğine işaret ediyor.
NASA'nın teleskopu Kepler, 21 Aralık tarihinde, Güneş Sistemi'nin dışında Dünya'nın ikizini buldu. Böylelikle, ilk kez, başka bir güneş sisteminde, Dünya'ya benzer büyüklüğe sahip kayalarla kaplı bir gezegen keşfedilmiş oldu.
Fransa'da seçime az bir süre kala, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa tasarısı, 22 Aralık tarihinde, Meclis'te onaylandı. Tasarının yasalaşması için Senato'da da aynı şekilde kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından imzalanması gerekiyor. Fransa meclisi, 2006'da da benzer bir tasarı kabul etmiş ancak tasarı Senato gündemine alınmayınca kadük olmuştu. Türkiye, tasarının geçmesi üzerine Paris Büyükelçisi’ni istişareler için çağırırken, Fransa ile tüm siyasi görüşmeleri durdurdu.
ABD'nin Irak Savaşı, 15 Aralık'ta Bağdat'ta düzenlenen sade bir törenle resmen sona erdi. Mart 2003'te başlayan savaş, 4 bin 500 Amerikan askerinin ve 100 binden fazla Iraklı sivilin canına mal oldu. Savaşın maddi büyüklüğü ise 800 milyar dolar. ABD'nin çekilmesini tamamlamasının ardından Irak'ta da Şii ve Sünniler arasındaki tansiyon hızla yükseldi.