Yeni parti Halkların Demokratik Partisi (HDP) olacak. Ancak, projeye itirazlar da yok değil. Eleştiriler daha çok “BDP’nin belli bir oy oranına ulaştığı ve yeni partinin macera olacağı” noktasında yoğunlaşıyor.
Radikal'den Yiğit Başaran imzalı habere göre, Öcalan, yeni parti önerisini İmralı’ya 21 Temmuz’da giden son heyete de anımsatmasının ardından, yerel seçimlere hangi partinin çatısı altında girileceğine yönelik tartışmalar yaşanıyor. Bazı sol partiler ile sivil toplum örgütlerini ve değişik etnik, dini grupları çatısı altında toplayan HDPşimdiden yerel seçimler için hazırlıklara başladı.
42 İLDE ÖRGÜTLENMESİNİ TAMAMLADI
Ekimde bir yılını dolduracak olan HDP, 42 ilde ve çok sayıda ilçede örgütlenmesini tamamladı. HDP, 17- 18 Ağustos’ta ise ilk kongresini toplayarak kurucu eşbaşkanlar Fatma Gök ve Yavuz Önen yerine yeni yönetimini belirleyecek. Kongrede BDPmilletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel’in eşbaşkanlık görevine seçilebileceği konuşuluyor.
BDP'DE ÇEKİNCELER VAR
HDP Eşbaşkanı Önen, hazırlığı yürütülen bu değişikliği yorumlarken, “Türkiye siyaseti bir yılda çok hızlı değişime uğradı. Bölgede de önemli değişimler yaşadık. Kürt siyasi hareketi de yeniden kurumsallaşmaya başladı. Irak ve Suriye’de önemli değişiklikler yaşadık. Barış süreci yaşadık. Yalnız HDK ve HDP değil aslında BDP, Brüksel, Kandil ve İmralı yeni bir siyaset sahnesi için kendisini düşünmeye başladı. Bu unsurlardan hiçbirisi doğrudan doğruya iradi program yapmadı. Buna Öcalan da dahil. Öcalan, gelişmelere, görüşmelere dahil olarak bir plan sunuyor. Bütün bunlar HDP’nin siyaset programını doğal olarak etkiler. Nihai kararlar Genel Kurul’da belirlenecek” dedi. Ancak asıl tartışma BDP’de yaşanıyor. BDP’de projeye destek veren grupların yanısıra, çekinceli davrananların sayısı hiç de az değil.
YENİ FORMÜLLER GÜNDEMDE
Seçimlere HDP çatısı altında girilmesine karşı çıkanlar, “Dereyi geçerken at değiştirilmez” görüşünü savunuyor. Son anketlerde BDP’nin oy oranının yüzde 10 civarlarında olduğu, parti yöneticileri tarafından dile getirilmişti. Kaygılı olan partililer, “BDP, böyle bir desteği sağlamışken, HDP ile yeni maceraya girmek doğru mu?” sözleriyle kaygılarını ifade ediyor. Bazı partililer ise projenin BDP’ye güç kaybettirebileceği konusunda ısrarcı.
Tartışmalar yeni yeni formülleri de gündeme getiriyor. BDP milletvekillerinin, HDP çatısı altında siyaseti sürdürmesi görüşünün yanısıra, “60 ilde HDP, güçlü olduğu yerlerde deBDP adı altında seçimlere girilmesi” önerisi de ön plana çıkıyor. HDP’nin TBMM çatısı altında temsili için ise ilk olarak HDP’nin kuruluş sürecinde aktif görevli 5 milletvekilinin HDP’ye geçmesi, daha sonra diğer milletvekillerinin bu partiye katılması yine ortaya atılan formüller arasında. Bu arada yerel ve genel seçimlere sol grupların da içerisinde yer aldığıHDP çatısı altında girilmesinin en çok CHP ’yi etkileyeceği konuşuluyor. CHP’nin İstanbul ’da oy kaybına uğrayabileceği ifade ediliyor.