Öcalan krizi zamanında İtalya Başbakanı olan Massimo D'alema'nın Türkiye'ye gelişine 24 saat kala, 8.5 yıldır bilinmeyen bir sır açığa çıktı.
Türkiye'nin, o dönem Roma Büyükelçisi olan İnal Batu ile İtalyan hükümetine, Öcalan'ın Pakistan'a gönderilmesini teklif ettiği ancak Öcalan'ın reddetmesi üzerine İtalya'nın Ankara'ya olumsuz yanıt verdiği öğrenildi. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın İtalya'ya sığındığı dönemin Başbakanı Massimo D'alema'nın, 12-13 Haziran'da Türkiye'ye gelecek olması, gündeme tekrar 1998 yılında yaşanan gelişmeleri getirdi. O dönem Türkiye'nin Roma Büyükelçisi olan İnal Batu, Türkiye ile İtalya arasında ilişkilerin bir anda gerildiği o dönemde yaşanan ilginç detayları ANKA'ya anlattı.
"D'ALEMA ÇOK TECRÜBESİZDİ"
Batu, D'alema'nın o zamanlar çok tecrübesiz bir devlet adamı olduğunu ve büyük hatalar yaparak Türk İtalyan ilişkilerini büyük bir krize soktuğunu söyledi. D'alema'nın Öcalan'ı bir ulusal kurtuluş hareketi kahramanı gibi gördüğünü belirten Batu, "İtalya, İngilizler, Fransızlar gibi büyük devletleri kıskanır. D'alema da kendi tabiriyle Kürt sorununu çözmeye soyundu, bir mahkeme kurup Öcalan'ı yargılama bahanesiyle Türkiye'yi yargılama gibi heveslere kapıldı" dedi.
D'alema'nın Öcalan'a hatırlı misafir muamelesi yaptığını ve arkadaşlarıyla beraber villada ağırladığını kaydeden Batu, o dönem İtalya Başbakanı olan D'alema'nın Türk-İtalyan ilişkilerini tarihte görülmemiş bir krize soktuğunu ifade etti. Batu, o dönem iki ülke arasındaki ilişkilerin sıfıra indiğini, hatta yolcu olmadığı için uçak seferlerinin dahi yapılamadığını vurguladı. İnal Batu, "Sonunda gerek Türk yetkililerin, Türk kamuoyunun, sanayicilerinin, Dışişlerinin, bizim, gerekse İtalyan muhalefetinin Berlusconi liderliğinde uyarıları sonucu aylar sonra Öcalan'ı İtalya dışına çıkarmaya razı oldu ama bunu yaparken dahi Türkiye'nin hiç görüşünü almadı" dedi.
"ÖCALAN'IN İADE EDİLMEYECEĞİNİ BİLİYORDUK"
Türkiye'nin İtalya'ya "Öcalan'ı iade edin" talebi yaparken, terör örgütü liderinin iade edilmeyeceğini zaten bildiğini ifade eden İnal Batu, "Biz zaten iade talebini sırf kayıtlara geçsin diye, tarihe iz düşsün diye yaptık. İade olmayacağını biliyorduk. O günlerde adalet bakanımız idam cezasının kaldırılması için bir öneri verdi, onu da sayın Demirel önlemişti. Biliyorduk, biz de cahil değildik. Avrupa hukukunda idam cezası yok, o zaman da yoktu" dedi.
Batu, "D'alema'nın bizi kızdıran tavrı Öcalan'ı Türkiye'ye vermemesi değil ona bir VIP (Çok Önemli Kişi) muamelesi, bir ulusal kurtuluş hareketi lideri muamelesi yapması ve İtalya dışına çıkarmamasıydı. Türkiye'ye iade etmeyeceğini biz de biliyorduk" diye konuştu. O dönemde İtalya'nın önünde Öcalan'ı Türkiye'ye iade etmek dışında başka seçenekler de olduğuna dikkat çeken Batu, D'alema'nın sonunda terör örgütü liderini İtalya dışına çıkardığını söyledi. Batu, D'alema bunu aylar önce Türkiye istediğinde yapsa sonunda çıkarsaydı Türk-İtalyan ilişkilerinin o büyük krizin içine yuvarlanmayacağını vurguladı.
"ÖCALAN KABUL ETSEYDİ ŞİMDİ PAKİSTAN'DA YAŞIYOR OLACAKTI"
Batu, "Şekil itibariyle ilkeli bir duruş sergilemek için (Öcalan'ın) iadesini istedik ama iade edilmeyeceğini biliyorduk. Benim kapalı kapılar ardında D'alema'yı her ziyaretimde kendisinden istediğim onu İtalya dışına çıkarmasıydı. Zararlı olamayacağı, politika yapamayacağı, Türkiye aleyhine faaliyetlerde bulunamayacağı bir ülkeye örneğin Pakistan'a gönderilmesiydi" dedi.
İnal Batu, Pakistan adının açıkça telaffuz edilip edilmediği sorusuna ise, "Ettim. Ben ettim bir-iki defa ve danıştılar o (Öcalan) da reddetti. O zaman kabul etseydi Öcalan, şimdi Pakistan'da bir villada bir misafir olarak yaşıyor olacaktı oysa şimdi bir hapishanede ömür boyu hapse mahkum" dedi. İtalyan yetkililerin Öcalan'a bu teklifi ilettiğini belirten ancak Öcalan'ın bunu reddettiğini belirten Batu, "Dışişleri müsteşarıyla gece vakti biz konuştuk, sabaha karşı da bana Pakistan'a gitmek istemiyor diye haber geldi" diye konuştu.
D'ALEMA'NIN BUGÜNKÜ TAVRINDAN MUTLUYUM
Şu anda İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan D'alema‘nın şimdi daha bir devlet adamı duruşu sergilediğini belirten Batu, "D'alema şimdi daha bir tecrübe sahibi olmuş ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da olumlu görüşlere sahip. Zaten politikada devamlı düşmanlıklar dostluklar yoktur. Biz artık D'alema'nın geçmişine değil bugünkü haline ve geleceğine bakmalıyız" diye konuştu.
D'alema'nın bugünkü tutumundan mutlu olduğunu da dile getiren Batu, "Geçmişte yaşayamayız ileriye bakmalıyız. D'alema önemli bir ülkenin dışişleri bakanı ve Türkiye'ye karşı olumlu davranıyor onun için geçmişi kurcalamak yerine kendisiyle işbirliği yapmalıyız" dedi.
ANKA