Muhattap alınmadığı için 31 Mayıs'ta çekildiğini açıklayan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'dan yeni bir çıkış. Meclis'te Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Öcalan ayrıca TBMM'nden sorunun çözümüne katkı sunması için karar alınmasını istedi.
Öcalan'ın açıklamaları PKK'ya yakın internet sitelerinde yayınlandı. İşte o açıklamalardan birkaç ilginç başlık:
**HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN:**
Barış isteyen kesimin güçlenmesi için Kürt sorunun demokratik şekilde çözülebilmesi için Meclis’in olaya el atması lazım. Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulabilir, Güney Afrika’daki gibi. Ya Meclis’in kendisi ya da Meclis adına özel bir komisyon kurulabilir. Bu komisyon herkesi dinleyecek. Demirel’i dinlemeli, Mesut Yılmaz’ı dinlemeli, Tansu Çiller’i dinlemeli, beni dinlemeli, KCK dosyasında tutuklu 1500 kişiyi dinlemeli, Silivri’dekileri dinlemeli, PKK içindeki bazı kişileri dinlemelidir. Ancak komisyona olan samimi beyanlarından dolayı kimseyi cezalandırmama güvencesi verilmeli. Eğer bu güvence verilirse herkes daha rahat samimi itiraflarda bulunacaktır. İtiraf derken itirafçılığı değil çözüm için samimi beyanları kastediyorum. Ne kadar fail-i meçhul varsa bunların hepsi ortaya çıkarılacak.
**KATKI SUNMAM İÇİN MECLİS KARAR ALMALI:**
Benim de bu süreçte soruna katkı yapabilmem için Meclis karar alacak, önümü açacak. Ben de halkımla, siyasi kesimlerle, örgütle iletişim kurabileceğim, onları bu sürece ikna edeceğim. Buna gücümün olduğunu da biliyorum. Bu Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonu daha önce denenmiş ve başarıya ulaşmıştır, Güney Afrika’da, Latin Amerika’da başarıyla uygulanmıştır. Meclis’in sorunun çözümü için insiyatif alması çok önemlidir. Daha önce de Koçgiri İsyanı konusunda Meclis ortak karar aldı. Bir uzlaşma yolunu seçti. Kürt sorunun demokratik çözümü için Meclis yine önerilerde bulunacak. Ve o öneriler hayata geçirilecek. Kürtlerin hakları anayasal güvence altına alınacak. Anayasada “anayasa Kürtlerin haklarını, kültürlerini güvence altına alır” şeklinde tek bir madde yer alırsa çözüm gerçekleşir.
**KAÇMADIM DURUMUM ROL ALMAMI ENGELLİYOR:**
Benim 31 Mayıs’tan sonra çekilmem sorundan kaçmak değil tam aksine buradaki bu şartlarda daha fazla çabalarımı sürdürememeden kaynaklanıyor. Burada bu şartlarda pratik olarak hiçbir şey üstlenemem. Gidin savaşın da demiyorum, savaş talimatı da vermiyorum. Savaşırlar mı barışırlar mı, kazanırlar mı kaybederler mi, kendileri bilir. Son olarak herkes üzerine düşeni yapmalıdır. BDP çok yönlü çalışmalıdır. Öyle göstermelik bir anayasa değişikliği değil, yeni demokratik bir anayasa için BDP var güçlerini ortaya koymalılar.