Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, yeni teşvik sisteminin cari açığı azaltacağını söyledi.
Denizli’de bu yıl 5.'si düzenlenen ve 28 firmanın katıldığı Denizli Otomobil Ticari Araç ve Aksesuarları Fuarı (AUTOSHOW) törenle açıldı. 6 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarda, son model araçlar meraklıların beğenisine sunuldu. EGS Fuar Alanı'nda düzenlenen törene, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce ve çok sayıda davetli katıldı.
2011 yılında derneklerinin destekleri ile CYF Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara 27 bin ziyaretçi geldiğini, 2012 yılındaki fuara 35 bin ziyaretçi beklediklerini ifade eden Erce “Otomotiv fuarları, sektördeki gelişmelerin devamının sağlanması, sektöre enerji vermesi ve tetiklemesinin yanında tüm markaların tüketiciyle buluşmasını ve sektörümüzün geniş kitlelere tanıtımına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Denizli, Ege halkının ileri görüşlü ve çağdaş karakteristik özelliklerinin tümüne sahip bir şehrimiz. Kent, turizm, tekstil endüstrisi ve bulunduğu bölge ile ulaşım açısından önemli bir konuma sahip. Türkiye otomotiv pazarında 2012 yılı Ocak-Nisan dönemi toplam pazar payı yüzde 23,8 azalarak 209 bin 845 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk 4 aylık sonuçlarına göre sektörün üretimi yüzde 9,5 azalarak 369 bin 500 adet olarak gerçekleşirken, ihracat değeri de yüzde 3 azalarak 6 milyar 74 milyon dolara ulaştı.” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvikleri çok olumlu karşıladıklarını vurgulayan Erce, şöyle devam etti: “Yeni teşvik sisteminin, cari açığın azaltılması, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi ve teknolojik dönüşümün sağlanması noktalarında önemli katkıları olacağı inancındayız. Bununla beraber teşviklerden en üst seviyede verim alınabilmesi ve amacına hizmet edebilmesi için ülkemizin büyüme sürecini sürdürülebilir kılması gerekmektedir. En son yasa tasarısında yer alan 22 yaş üstü araçların vergi asıllarının yüzde 75'inin affedilmesinin ve cezalarının alınmamasının, ömrünü tamamlamış araçlar (ÖTA) sistemini çalıştırmaya kafi geleceğini düşünmüyoruz. 2011 sonu itibariyle 12 milyon adetlik araç parkımızın yüzde 50'si 12 yaş, yüzde 34'ü ise 16 yaş üstü araçlardan oluşuyor. Yaşlı araç parkının çevre etkisinin yanı sıra kamu sağlığına ve milli kaynak israfına menfi etkileri de söz konusu. Dolayısıyla parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek politikaların geliştirilmesi artık çok büyük bir ihtiyaç teşkil etmekte.''
Vali Demir ise Denizli’de 2011 yılında 70 bin 131 aracın trafiğe çıktığını, 2011 sonu itibariyle il genelinde 284 bin 675 araç bulunduğunu, bu araçlardan 166 bininin il merkezine kayıtlı olduğunu söyledi. Bu rakamların Denizli’deki otomotiv sektörünün hacmini ortaya koyduğunu vurgulayan Demir, “Otomotiv sektörü ülkemizin ihracatının en önemli ve en önde gelen sektörüdür. Ancak ülke olarak biz ihraç ettiğimiz araçları, yedek parçalarını ithal ederek üretiyoruz. Son teşvik uygulamasında ithalata dayalı olan sektörler için 5. bölge uygulaması ülkemizde olduğu gibi Denizli’de de uygulanacak. İş adamlarımız, Denizli’de yedek parça üretimi yapma talebinde bulundular. Bunu iş adamlarımızın taahhüdü olarak kabul ediyorum ve bu konuda bize bir görev daha çıktı. Bizde OSB çok, bunun araştırmasını yapacağız.” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Demir ve protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Stantları gezen Vali Demir, yetkililerden bilgi aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz