El, ayak, gözler ya da karın bölgesi gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen ödem, vücudun sıvı toplayarak şişmesi şeklinde gelişmektedir. Genellikle aşırı tuz tüketimi sonucu gelişen ödem, saatlerce hareketsiz kalınması sonucu da gelişebilmektedir.
Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen ödem, bazen de birtakım sağlık sorunları nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. Buna göre, bazı kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları ödem oluşumuna neden olabilmektedir. Bundan dolayı, vücudun herhangi bir bölgesinde ödem oluştuğunda, bir doktora görünmekte fayda vardır.
Ama bazen de hastalıklardan ayrı olarak gelişebilen ödem, tuz tüketiminin azaltılması ve spor yapılması sonucu vücuttan atılabilmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam stili, ödemin başlıca nedenlerindendir. Bundan dolayı da, sadece beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle dahi ödem oluşumunu önlemek ve ödemden kurtulmak mümkündür.
Diğer yandan, bazı ilaçların yan etkileri de ödem oluşumuna neden olabilmektedir. Böyle bir durumda ise, kesinlikle ama kesinlikle doktora danışmadan, hareket edilmemelidir. Çünkü bazı bitkisel otlar ya da besinler, ilaçlar ile etkileşime girebilmekte ve hayati tehlike oluşturabilmektedir.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise, kızartma şeklindeki yiyeceklerden, kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan, tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en sağlıklı hareket olacaktır.
Birtakım besinler ödemin vücuttan giderilmesine yardımcı olabilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye de dikkat ederek, ödemden kurtulmak mümkündür. Buna göre, ödeme iyi gelen bazı yiyecekler aşağıda belirtildiği şekildedir;
1. Su
Vücut için hayati öneme sahip olan su, vücuttaki ödemin atılması açısından da son derece önemlidir. Buna göre, gün içinde belirli periyotlar ile en az 1,5 litre su içmek, ödemin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, 1,5 litre suyun bir anda değil, gün içine yayılan aralıklar halinde içilmesidir. Aksi halde su vücut için faydalı olmaktan ziyade zararlı dahi olabilmektedir.
2. Yoğurt
Zengin probiyotik içeriği ile yoğurt, hem vücudun dezenfekte olmasına yardımcı olmakta hem de ödemlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle de az yağlı yoğurt, ödem oluşumunun atılması açısından daha etkilidir.
3. Salatalık
Zaten tüm vücut sağlığı için faydalı bir sebze olan salatalık, zengin su içeriği sayesinde, vücudun ihtiyacı olan günlük su ihtiyacının karşılanmasında dahi etkilidir. Midenin de rahatlamasını sağlayan salatalık, yüksek oranda su içermesi nedeni ile, ödemlerin giderilmesinde de faydalıdır.
4. Maydanoz
Özellikle de sabahları kahvaltıda tüketilen maydanoz, idrar söktürücü özelliklere ve böbrek fonksiyonlarını geliştirici özelliklere sahiptir. Böbreklerin temizlenmesini de sağlayan maydanoz ayrıca çok iyi bir C vitamini deposudur. Tüm bu özelliklerinden dolayı maydanoz ve hatta maydanoz suyu, ödem oluşumunun giderilmesine yardımcı olmaktadır.
5. Yeşil Çay
Günde bir fincan yeşil çay içmek, birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Aynı şekilde yeşil çay, zengin antioksidan özellikleri sayesinde, ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Fakat aşırı dozda tüketilen yeşil çay, kalp çarpıntısına neden olduğu için de, kontrollü şekilde tüketilmedir.
6. Ananas
Doğal bir detoks meyvesi olan ananas, içerdiği zengin organik bileşenler sayesinde, ödem oluşumunun önlenmesine ve ödemin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı şekilde, ananas suyu da, ödem oluşumunun giderilmesinde etkili sonuçlar vermektedir.
7. Nar
Taptaze bir adet nar ya da nar suyu, ödem attırıcı özelliklere sahiptir. İçeriğindeki su ve zengin bitkisel bileşenler yardımcı ile nar, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşmuş olan ödemin giderilmesine katkı sağlamaktadır. Fakat nar içerdiği şeker nedeni ile, diyabet hastalarının kontrollü bir şekilde tüketmesi gereken meyvelerden biridir.
8. Muz
Zengin potasyum içeriği ile muz, genel vücut sağlığı açısından son derece önemli olan bir meyvedir. İçeriğinde buluna potasyum mineralinin yardımı ile muz aynı zamanda, çok iyi bir ödem gidericidir. Yapısında bulunan özel meyve şekeri sayesinde ise muz, vücudun ihtiyacı olan şekerin temin edilmesini de sağlamaktadır. Muzun bir diğer ilginç özelliği ise, vücudun hoş kokmasını sağlamasıdır.
9. Karahindiba
Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan karahindiba bitkisinin kökü ve yaprakları, sindirim sorunları, şişkinlik, ateş, cilt sorunları ve diyabet gibi sağlık problemlerine iyi gelmektedir. Ayrıca karahindiba bitkisi, antioksidan ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Bundan dolayı özellikle de karahindiba çayı, ödem ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Fakat, düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda olan kişilerle idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin, karahindiba tüketmeden önce doktora danışmaları gerekmektedir.
10. Isırgan Otu
Eklem ağrıları ve şişkinlik ile vücudun su toplamasına iyi gelen ısırgan otu, aynı zamanda idrar söktürücü özelliklere de sahiptir. Bundan dolayı da ısırgan otu, özellikle de, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve idrar yolu iltihabı sebebi ile ödem şişkinlikleri yaşayan kişiler için faydalı etkilere sahiptir. Fakat yine de bu gibi sağlık sorunu olan kişiler, ısırgan otu kullanmadan önce doktora danışmalıdırlar. Çünkü bitkiler ile ilaçlar bir araya geldiklerinde yan etkiler ve bazı komplikasyonlar yaşanmasına neden olabilmektedir.
11. Alıç Meyvesi
Çok iyi bir kalp dostu olan alıç, kalbin güçlenmesine ve kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Kan dolaşımını düzenlemesi nedeniyle de alıç meyvesi, bacaklarda oluşan ödemlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca alıç meyvesi çayı, vücuttaki şişkinliklerin azaltılmasına katkı sağlamaktadır.
12. Mısır Püskülü
Çeşitli protein, mineral, lif ve vitaminler bakımından zengin olan mısır püskülü, doğal idrar söktürücü haplar gibi etkiler gösteren kimyasallar içermektedir. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olan mısır püskülü, kaynatılıp çay şeklinde içildiğinde, vücuttaki suyun atılmasına ve ödemin giderilmesine yardımcı olmaktadır.