YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ödemiş Tariş, Zeytinyağında Bin 100 Ton İşleme Hedefini Tutturdu

Ödemiş’in Ortaköy köyünde yer alan Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi, geride kalan zeytinyağı sezonu için belirlediği...

Ödemiş Tariş, Zeytinyağında Bin 100 Ton İşleme Hedefini Tutturdu

Ödemiş’in Ortaköy köyünde yer alan Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi, geride kalan zeytinyağı sezonu için belirlediği bin 100 ton ürün işleme hedefini tutturdu. Kontinü sistem zeytinyağı tesisinde bin 100 ton zeytin sıkarak yaklaşık 190 ton zeytinyağı elde eden Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi, yeni sezon öncesi üreticilere budama semineri vermeyi planlıyor.

Zeytinyağında fiyatın son günlerde yüz güldüren seviyelere geldiğini kaydeden Tariş Ödemiş Zeytinyağı Kooperatifi Müdür vekili Süleyman Temel, “Zeytinyağı üretiminde Tariş Ödemiş tesisi olarak hedefi tutturduğumuzu söyleyebiliriz. Ürünün az olduğu sezonda yaklaşık bin 100 ton civarında zeytin işledik. Geçen yıl ürün bol iken bin 300 ton işlemiştik. Bu açıdan üreticimizin artık Tariş’e daha çok ilgi gösterdiğini görüyoruz. Bu gerçekten sevindirici. Son 15 günde gemi yüklemesi olduğundan, sezonu kilo fiyatı olarak 4 ila 4,2 TL civarında açan 1 asit zeytinyağı 4,90-5 TL aralığına kadar yükseldi. Bu da üreticinin daha fazla kazanmasını sağladı. Dünya genelinde beklenen randımanda sapmalar meydana geldi. Tire, Bayındır, Selçuk, Ödemiş ekseninde bölgemize baktığımızda en az sapmanın Ödemiş’te olduğunu belirtebiliriz. Bu üretim sezonunda yaklaşık 190 ton zeytinyağı elde edildi” şeklinde konuştu.

Zeytin üreticisinin doğru bilinen yanlışlar nedeniyle daha az kazandığına dikkati çeken Temel, şöyle devam etti: “Öncelikle ağaçların bakımı iyi yapılmalı. Ağaçların dinlenmesine imkan tanınmalı. Biz hasat için her zaman 15 Aralık-15 Ocak dönemini öneriyoruz. Ancak görüyoruz ki hala hasatlar sürüyor. Üreticimiz sanıyor ki zeytin bekledikçe yağlanıyor ama normalde zeytin zaten Aralık’ta yağlanmasını bitiriyor. Belirttiğimiz dönemde hasat olursa ağaçlar dinlenme olanağı bulur. Bu da gelecek sezonlar için yağın kalitesini artırır. Zeytinyağında hep belirttiğimiz gibi nicelikten çok nitelik önemli. Bu nedenle miktardan ziyade kalite önde geliyor. Örneğin üreticimiz zeytinyağının tadını yakıcı bulunca benim yağım kalitesiz diyor. Ama öyle değil; zeytinyağının yemeklik olması için tadının acı ve yakıcı olması, aroma taşıması gerekiyor. Üretirken kazanmak da çok önemli bu nedenle üreticimiz klasik sistem yerine artık silkme makinelerine geçmeli. Bu şekilde ağaçlarımız da daha az zarar görür. Zeytinyağında maalesef bölgemiz gereken değeri henüz bulamadı. Kaliteli yağlar üretilmesine karşın geri planda kalıyor. Bölgemiz de zeytinyağı konusunda bir coğrafi işarete sahip olmalı. Zeytin için güzel bir iklim ve toprak yapısına sahip olan Küçük Menderes havzasında odalar, kooperatifler, üreticilerle el ele verip kendisini geliştirmeli ve zeytine sahip çıkmalı. Biz Ödemiş Tariş olarak ilerleyen günlerde üreticilerimize budama semineri vereceğiz. Tariş’ten gelecek mühendis arkadaşlarımız arazide uygulamalı olarak budama konusunda üreticilerimiz bilgilendirecek. Eğitim çalışmalarımıza başka konularda da devam edeceğiz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler