HABER

Ödenmeyen 590 trilyon liralık ödenek var

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanlığı, ilaç sektörünün, "Devlet 1 katrilyon liralık alacağımız ödemiyor" eleştirilerine son noktayı koydu.
Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ilaç ödemeleriyle ilgili sorunun 'ödenek yetersizliğinden' değil, kurumların ödenekleri mahalline göndermelerindeki gecikmeden kaynaklandığı belirtildi. Bakanlık, Temmuz sonu itibariyle kurumların elinde halen ödenmeyen 590 trilyon liralık ödeneğin olduğunu kaydetti. Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Genel ve katma bütçeli kurumların tedavi ve ilaç ödemeleri için bütçeden ayrılan toplam ödenek 2.2 katrilyon liradır. Bu ödenekler bakanlığımızca vize edilen ayrıntılı harcama programı uyarınca her 3 ayda bir serbest bırakılmaktadır. Buna göre 9 aylık serbest bırakılan ödenek oranı yüzde 55, bu orana tekabül eden tutar da 1.2 katrilyon liradır. Buna karşılık, Temmuz ayı sonu itibariyle kurumlarımız tarafından yapılan tedavi ve ilaç harcaması tutarı 614 trilyon liradır. Bu durumda kurumlarımızın elinde halen harcanmayan 590 trilyon lira tutarında ödenek olduğu dikkate alındığında ilaç ödemeleriyle ilgili sorunun ödenek yetersizliğinden değil kurumların ilgili tahakkuk birimlerinin ödenekleri mahalline intikal ettirmelerindeki gecikmelerden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Öte yandan, ilaç ödemeleri ile ilgili ödenek yetersizliği olduğu yolunda kurumlardan bakanlığımıza herhangi bir talepte de bulunulmamıştır. Halkımızın ilaç temininde mağduriyetine sebebiyet vermemek ve eczanelerin ilaç bedellerini öngörülen süreler içinde tahsil edebilmeleri için bakanlığımızca gerekli tedbirler her zaman olduğu gibi alınmaktadır. Ayrıca ödemelerin zamaninda yapılması için tüm bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşların ilglli birimlerine gerekli talimatlar verilmiştir. 13 Temmuz 2004 gün ve 25521 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan bakanlığımız muhasebat genel müdürlüğünün 20 sıra nolu genel tebliğinde, giderlerin borca bırakılmadan ve nakit planlaması dahilinde bir an önce ödenebilmesi için ilgili tahakkuk birimleri ve saymanlıklar bu konuda gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarılmıştır. Ayrıca, SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığınca yapılan ilaç ödemeleri de öngörülen prosedür dahilinde geciktirilmeden yapılmaktadır".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler