HABER

ÖDP'den hükümet programına eleştiri

Ankara (AA)- ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis'in sorunlara çözüm yeri olduğunu ifade ederek, "Sosyal yaraların sarılması, demokratikleşme konusunda açık adımlar atılması, silahların gömülmesi, bu konuda reformların yapılması gündemde olmalıdır" dedi.

Uras, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hükümet programı üzerinde Genel Kurulda şahsı adına söz talebinde bulunduğunu, ancak bir çok AK Parti'li milletvekilinin aynı talepte bulunması nedeniyle konuşamadığını söyledi.

Türkiye İşçi Partisi'nden yaklaşık 40 yıl sonra sosyalist bir milletvekilinin parlamentoda basın toplantısı düzenlediğini ifade eden Uras, "Meclise tünel kazarak girdik ama anlaşılan Meclis kürsüsünde söz sahibi olmak için kürsüye de ayrı bir tünel kazmak gerekiyor. AB dersleri verdiğim için AB Uyum Komisyonuna üyelik için başvurdum ancak giremedim. Demek ki oraya da ayrı bir tünel kazmak gerekli" dedi.

Uras, 12 bin 152 kelimeden oluşan hükümet programında, "eşitlik" kelimesinin sadece bir kez geçtiğini kaydederek, bunun, hükümetin vizyonunda, toplumdaki ekonomik, kültürel ve siyasal alanlardaki köklü eşitsizlikleri giderme yönünde bir hedefinin olmadığını gösterdiğini ileri sürdü.

"Durmak yok yola devam" hükümetinin, ekonomi politikasında bir değişiklik görülmediğini savunan Uras, "Bugüne kadar IMF'nin bütün hedeflerini uygulamış olan AKP, yeni hükümet programında da bunun devam edeceğini ilan ediyor" dedi.

Ufuk Uras, hükümet programında, "kimsesizlerin kimsesi olacağız" denildiğine işaret ederek, "Bu cümlenin kime ait olduğu belirtilmemiş ancak bu cümle Atatürk'e ait. Retorik olarak kalmaya mahkum bir cümleyi Mustafa Kemal'in adını söylemeden programa koyuyor" diye konuştu.

Hükümet programında, 2003-2006 yılları arasında ortalama büyüme oranının yüzde 7.3 olduğunun belirtildiğini anımsatan Uras, "İşçiye, kamu emekçisine, çiftçiye kısaca geniş halk kesimlerine yansımayan bir büyüme nasıl ve kimler için bir büyümedir?" diye sordu.

ÖDP'li Uras, programda, sendikal hak ve özgürlükler alanında iç hukukun, uluslararası hukukla uyumlaştırılması sorununun "genel geçer" bir çerçevede sunulmasını eleştirdiğini belirtti.

Programda, "Kürt sorununa ilişkin bir çözüm önerisi de getirilmediğini" savunan Uras, "Bu alanda, sorunların barış ortamında konuşulması, siyasal, kültürel, ekonomik ve sosyal çözüm yollarının geliştirilmesi için çaba harcanması gereken bir dönem yaşanıyor" diye konuştu.

DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un, haklarında açılan davada, yargılanmalarına devam edilmesini, "çifte standart örneği" olarak nitelendiren Uras, "Bu Meclis, Sedat Bucak'tan Mehmet Ağar'a...Fezlekeler indirilmediği için bu insanlar yargılanamazken, şimdi DTP'li milletvekilleri için Meclis iradesini hiçe sayan bir uygulamanın kabul edilebilir bir yanı olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Uras, bir soru üzerine, bugünkü güvenoylamasında red oyu kullanacağını söyledi.

En Çok Aranan Haberler