HABER

Odun dışı orman ürünleri Avrupa ve Japonya'ya ihraç ediliyor

Adana'da orman köylüsü, bozuk orman alanında kendiliğinden yetişen defne yaprağı, mantar, kuş dili, ada çayı ve harnup gibi ürünleri işleyerek, Avrupa ülkelerine ve Japonya'ya ihraç ediyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, 2004 yılından bu yana orman köylüleri ile birlikte yaptıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını belirterek, "Bu bizler için çok sevindirici bir gelişme. Hedefimiz odun dışı orman ürünlerinden elde edilen geliri 2008 yılı sonuna kadar 5 milyon YTL'ye çıkarmaktır" dedi.

Son yıllarda odun dışı orman ürünlerine talebin artması, buna dayalı gelirin artış göstermesi ve Orman Bölge Müdürlüğü'nce yürütülen bilgilendirme kampanyası sayesinde gerek gerçek kişilerce gerekse köy tüzel kişiliklerince odun dışı ürünlerin üretimine yönelik çok yoğun özel ağaçlandırma talebi ile karşılaştıklarına dikkat çeken Yılmaz, "Bölge Müdürlüğümüz defne başta olmak üzere biberiye, harnup, fıstıkçamı kozalağı, funda, kekik, laden, mantar, mersin yaprağı, ökse otu, sumak, tavşan memesi ve ada çayı gibi odun dışı ürünlerin üretim planlarını yapmış, yaklaşık 73 bin 500 hektarlık alanda yıllık 24 bin ton ürünün istihsali planlanmıştır" diye konuştu. Yılmaz, bugüne kadar yapılan ve yapımına devam edilen bozuk sahaların rehabilitasyonu çalışmaları tamamlandığında, örneğin defne sahalarının rehabilitasyonu sonucunda 1 hektar bozuk sahadan bin 400 kilogram kuru defne yaprağı elde edilirken verimli hale getirilen sahadan 5 bin 600 kilogram kuru defne yaprağı elde edilebileceğini vurguladı.

Orman köylüsünün bozuk orman alanında kendiliğinden yetişen ürünleri işleyerek hem kendisinin hem de devletin para kazandığını kaydeden Yılmaz, "Bu yıl 83 ton kuş dili, 98 ton harnup, 514 ton defne yaprağı, 2 ton şimşir sürgünü, bin ton kekik, 338 ton ada çayı, 395 ton fıstık çayı, 20 ton mersin çayı elde edildi. Mantar ise henüz hasat dönemine girmedi. Bu ürünlerin en büyük özelliği doğadan kendiliğinden çıkıp yetişmesi. Orman köylüsü bunları işliyor bakıyor ve hasat ediyor. Daha sonrada para karşılığında satıyor. Yetiştirdiği ürüne göre köylüye ücret ödeniyor" diye konuştu.

Odun dışı orman ürünlerinin 4 yıldan bu yana orman köylüsü tarafından işlendiğini ve her yıl büyük bir aşama kaydedildiğinin altını çizen Yılmaz şöyle devam etti: "4 yıl önce başladığımızda kimse başaracağımıza inanmıyordu. Ancak şimdi orman köylüsü ürettiği ürünü Avrupa'nın birçok ülkesine ve Japonya'ya ihraç ediyor. Feke'nin dağlık köylerinde yetişen mantarı Japonya'ya ihraç ediyoruz. Diğer ürünlerin yüzde 40'ını ise Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. 2008 yılının sonunda 5 milyon YTL kazanmayı hedefliyoruz."

Bir zamanlar dağlarda, bozulmuş orman alanlarında kendiliğinden yetişen ve çürüyen ürünlerin 4 yıldır hem gelir getirdiğini hem de ülkeyi en iyi şekilde tanıttığını vurgulayan Yılmaz, orman köylüsünün daha fazla para kazanması için çalışmalarının artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler