ANKARA(ANKA)-OECD ve BM Gıda ve Tarım Teşkilatı'nın ortak tarım raporundaki tahminlere göre Türkiye 2016 yılına kadar reel GSYH'da büyüme rekorları kıracak, Çin'le yarışacak ve Hindistan'ı geçecek. Raporda, Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatında 2000'den itibaren yaşadığı gerilemeyi sergileyen rakamlar yer alırken, "Kore ile Türkiye'nin dinamik ekonomileri, büyümeye yönelmeyi gayretle sürdürüyor" ifadesi kullanıldı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile BM Uluslararası Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından hazırlanan "2007-2016 Tarımsal Görünüm" raporu açıklandı. Raporun "Küresel ekonomik büyüme en yüksek yıllarını yaşıyor" başlıklı bölümünde, bu yıl yapılan değerlendirmelerde dünyada makroekonomik gelişmede parlak umutların hakim olduğu belirtildi. Ekonomik büyümeyle birlikte talebin güçlü niteliğini sürdürdüğü kaydedilen raporda, "Teknoloji ve piyasaların küreselleşmesi, nüfus azalması sonucu gelirin daha az kişi arasında bölünmesi gibi nedenlere bağlı olarak kişi başına düşen gelirle ilgili ekonomik büyümenin son dönemlerdeki en güçlü noktasında olması bekleniyor" denildi.
TÜRKİYE BÜYÜMEDE ÇİN'LE YARIŞACAK
Raporda, önde gelen tarım ülkeleriyle ilgili geleceğe yönelik tahminler de yapıldı. Tarım ülkeleri arasında 2016 yılına kadar reel GSYH'da en fazla büyümenin Çin ve Türkiye'de yaşanacağı belirtildi. Tahminlere göre büyümede Çin'i Türkiye, sonra Hindistan ve Kore izleyecek. Tahminlere göre, Türkiye gelecek on yılda ortalama yüzde 6.98, Çin ise ortalama yüzde 7.7 büyüyecek, son yıllarda ise Türkiye'nin gerisinde kalacak.
OECD-FAO tahminlerine göre Türkiye sadece ekonomik büyümede değil nüfusta da önde gelen tarım ihracatçısı ülkeler arasında önde gelenlerden. 2016'ya kadar nüfus artışı projeksiyonunda "lider" ülkeler Hindistan, Türkiye ve Brezilya olarak sıralandı.
Türkiye 1985-1989 yılları arasında yüzde 1.77 pay aldığı dünya yarı işlenmiş ürünler ihracatında ilk 20 ülke arasında yer alıyordu ancak 2000-2004 döneminde ilk 20'den düştü. Bu dönemde Türkiye dünyanın en çok "yarı işlenmiş tarımsal ürün" ithal eden 20 ülkesi arasında, AB iç ticareti hariç sıralamada, 17'nciliğe yükseldi.
TÜRKİYE VE KORE BÜYÜMEYİ GAYRETLE SÜRDÜRÜYORLAR
Japonya'da reformlarla birlikte giderek yaşlanan nüfusun uzun dönemde zayıflama potansiyeli yaratabileceğine değinilen raporda, "Kısa vadede, son iki grupta ele alınan ülkelerde euro ve yen, dolar karşısında değer kazanmayı sürdürürken, faiz oranlarının yukarıya derecelere çıkması umuldu, bu AB için tarımsal ihracat umutlarını azaltıyor, Japonya'daki ithalat talebini patlatıyor. Meksika'da GYSH'daki büyüme oranlarıyla hareketlilik geri geldi, büyümenin 2009'da yüzde 4'ü geçeceği umuluyor ve Kore ile Türkiye'nin dinamik ekonomileri, büyümeye yönelmeyi gayretle sürdürüyorlar" denildi.
TÜRKİYE TARIMSAL GIDA İHRACATINDA 13'TEN 14'E DÜŞTÜ
Rapora göre Türkiye 1985-1989 arasında dünyadaki önde gelen tarımsal gıda ihracatçısı ülkeler arasında 13'üncüydü ve 15'inci olan Hindistan'ı geride bırakmış durumdaydı. 2000-2004 yılları için yapılan sıralamaya göre ise Türkiye tarım ihracatçıları arasında 14'üncülüğe düştü. Hindistan ve Endonezya Türkiye'nin önüne geçti.
1980-1989 yılları arasında Türkiye'nin dünya tarım ihracatındaki payı yüzde 1.56 ve ihracatı da 2.35 milyar dolar iken, 2000-2004 yılları arasında ihracat miktarı 4.15 milyar dolara çıkmasına karşın aldığı pay yüzde 1.25'e düştü.
Türkiye bahçe bitkileri (hortikültür) ihracatında da 1985-1989 yılları arasında ABD, Hollanda, İtalya'nın arkasından 4'üncü sıradaydı ve dünya piyasasında yüzde 5.6'lık bir yer tutuyordu. 2000-2004 yıllarında ise yüzde 4.10 Pazar payına gerileyip 7'inciliğe düştü.
TÜRKİYE DÜNYADA PİRİNÇ FİYATINI YÜKSELTENLERDEN
Raporun pirinç üretiminin ele alındığı bölümünde, ürün stoklarının geçen on yılda tüm dünyada dramatik biçimde düştüğü, dünya pirinç ticaretinde dikkate değer bir artış yaşandığı belirtildi. Aynı zamanda önceki yıllarda pirinç ihracat fiyatlarının da keskin artışlar gördüğüne değinilen raporda, "Çeltik ticaretinin büyümede ısrarını, kademeli olarak azalmaya başlamadan önce, kısa dönemde daha da yükseğe tırmanarak sürdürmesi bekleniyor. Bu artışın temelinde, Suudi Arabistan gibi Orta Doğu ülkelerinde ve Türkiye'de büyüyen taleple birlikte Çin ve Endonezya gibi Asya ülkeleri için tahmin edilen daha yüksek ithalat bağımlılığıdır" ifadesi kullanıldı.
Rapora göre, büyük tarım ülkelerinden ABD'de son dönemde ekonomik hareketlilikte yaşanan düşüşün kısa vadeyi aşmayacağı, sonrasında büyümenin kesintisiz süreceği bekleniyor, Kanada'yı da yüksek hammadde fiyatlarının da desteğiyle parlak bir kısa dönem bekliyor, ayrıca "Kesintisiz büyümenin artık kökleştiği" AB'de güvenin hakim olduğu bir dönem yaşanacak, büyüme ılımlı bir noktada sürecek.