HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

OECD'den emeklilik reformuna "yavaşlık" eleştirisi

ANKARA (ANKA)- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, üye 30 ülkedeki emeklilik sistemlerinin son durumlarının incelendiği "Bir Bakışta Emeklilik 2007" raporunda Türkiye'deki "sosyal güvenlik reformunun" yavaş işlediği saptamasını yaptı.

OECD'nin 208 sayfalık raporunda, "OECD ülkelerindeki insanlar, son yıllarda gerçekleştirilen büyük çaplı sosyal güvenlik reformlarının bir sonucu olarak emeklilik dönemleri için daha fazla tasarruf etmek zorunda olacak" denildi. OECD ülkelerinde emeklilik sonucu elde edilecek yararlarda düşüşler görüleceği belirtilen raporda, "OECD ülkelerindeki emeklilik reformları, şu anda ve gelecekteki emekliler için sistemin mali sürdürülebilirliğinin temininde temel ve zorunludur ancak, yapılacak daha fazlası da vardır" degerlendirmesinde bulunularak, şöyle devam edildi:

TÜRKİYE'NİN DURUMU

"Bazı ülkeler, özellikle Avusturya, İtalya, Meksika ve Türkiye, emeklilik reformunun evrelerini gerçekleştirmede çok yavaş durumdadır. Türkiye'de yeni emeklilik yaşı olan 65'e, erkekler için 2043'te ulaşılabilecek, kadınlar için ise daha geç olacak. Bu, emeklilikteki harcamaların daha onyıllarca yüksek kalacağı anlamına gelecektir ve finansal baskılar, daha hızlı yapılan reformlardan daha büyük zorluklara yol açabilecek kısa vadeli ayarlamalar gerektirebilecektir."

Erken emekliliğin birçok ülkede hala sorun olduğu belirtilen raporda, bunun kamu maliyesine ek baskı uyguladığı belirtildi. Kimi ülkelerin düşük gelirli emeklilerin yararına düzeltmeleri gözettikleri de kaydedilen çalışmada, reform paketlerinin en yaygın görülen özelliğinin, emeklilik yaşındaki değişiklikler olduğu belirtildi. Raporda, "Reformlar tamamlandığında, birçok OECD ülkesi standart emeklilik yaşı olarak 65 yaşa sahip olacaktır. Danimarka, Almanya, İzlanda, Norveç, İngiltere ve ABD'de emeklilik yaşı 67'dir ya da olacaktır. Yalnızca Fransa, Macaristan ve Çek ve Slovak Cumhuriyetleri 65'in altında emeklilik yaşına sahip olmayı planlamaktadır" denildi.
Raporun "Sonuçlar ve Gelecekteki Gelişmeler" başlıklı bölümünde, sistemden ayrılan her 100 kişi yerine sisteme giren kişi sayısı olan "yenilenme oranı" hedefinin zorunlu emeklilik sisteminde, diğer emeklilik sistemlerine göre düşük olduğu, 10'dan fazla OECD ülkesinde ise özel emeklilik sisteminin yaygınlaştığı belirtildi.

En Çok Aranan Haberler