HABER

OECD'den Türkiye'nin çevresel performans raporu

Ankara (AA)- Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan, "OECD Çevresel Performans İncelemeleri: Türkiye" başlıklı raporda, "yüzey suyu kalitesinin düşük bir seviyede yer almayı sürdürdüğü" bildirildi.

Raporda, belediyelerin ve İller Bankasının fonlarıyla su temini ve atık su altyapısına yapılan yatırımların arttığı vurgulanarak, atık su arıtma tesislerinden faydalanan nüfusun oranının yaklaşık yüzde 40'a yükseldiği ifade edildi. Büyükşehir belediyelerinin 16'sında atık su arıtma tesisleri bulunduğu belirtilerek, tüm sulama altyapısının yüzde 95'inin kullanıcı derneklerine devredildiği ve kullanımlarının giderek daha verimli hale getirildiği kaydedildi.

İlerleme kaydedilmesine rağmen hala cıva, kurşun, krom ve çinko içeren toplam sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 53'ünün herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmadan nehirlere ve kıyı sularına boşaltıldığına dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Yer altı suyunun genellikle atık su ve atık alanlarından kaynaklanan sızıntılara bağlı olarak kirlenmesi, giderek artan miktarda evsel ve tarım amaçlı kullanılması nedeniyle yer altı suyu kalitesi ve seviyeleri de endişeye yol açmaktadır. Sorumsuz su kullanımı ve kaybının oranı (faturasız kullanımlar, kaçak kullanımlar, sızıntılar) yaklaşık yüzde 55'tir. İşletme maliyetlerinin karşılanması çabasıyla içme suyu fiyatlarının yükselmesine rağmen sanayi ve tarımsal kullanımına yönelik su ile atık su hizmetleri hala maliyetinin altında fiyatlandırılmaktadır. Bu durum, suyun verimsiz bir şekilde kullanılmasına, ağır su altyapısı ihtiyacına ve belediyelerin ağır borç altına girmesine neden olmaktadır.Tarımdan kaynaklanan nitrat ve tarım ilacı kirliliği devam etmektedir. Tarımsal arazinin üçte ikisi erozyon tehdidi altındadır. Barajlar gibi büyük çaplı hidrolik mühendislik çalışmaları, ekonomik kalkınma ve nüfusun ihtiyaçlarına yönelik amaçlara ilişkin su yönetiminin önemli bir özelliği olmayı
sürdürmektedir."

En Çok Aranan Haberler