HABER

Ofisteki 'ölümcül' riskler

Ofis yaşamının monotonluğuna ya da stresli çalışma koşullarına alışkınsanız, bu koşulların sizi sandığınızdan daha çabuk “öldürebileceğini” de bilmek isteyebilirsiniz.

Ofisteki 'ölümcül' riskler

Ofis yaşamının monotonluğuna ya da stresli çalışma koşullarına alışkınsanız, bu koşulların sizi sandığınızdan daha çabuk “öldürebileceğini” de bilmek isteyebilirsiniz. Önlem alınmadığı taktirde ofis yaşamının “tehlikeli” yönleri, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı uzun vadede etkileyen tehdit unsurlarına dönüşebilir.

Bütün gün sandalyede oturmak

Bütün gün ofiste oturmak, eklem ağrılarının yanı sıra “erken ölümün” nedenlerini de beraberinde getiriyor. Mayo Clinic’de Profesör olan James Levin’e göre, 150 yıl öncesine kıyasla günde 1500 kalori daha az harcıyoruz. Bu da yılda 5 kg almak demek. Ancak hareketsizliğin tek olumsuz yönü obezite değil; kas ve iskelet sistemi bozuklukları, diyabet, kanser ve kalp hastalıklarına yakalanmada yüksek risk altındasınız.


Kambur durmak

Eğer işiniz bütün gün oturmanızı gerektiriyorsa, bu durumda otururken esnemenizi sağlayabilen koltukları tercih etmelisiniz. Aksi halde uzun vadeli ağrılar, kireçlenme ve eklem iltihaplanmalarına karşı savunmasızsınız demektir.


Motivasyon Toplantıları

Motivasyon toplantılarının performans arttırıcı olduğu düşünülür ancak araştırmalar gösteriyor ki, insanları emin olmadıkları bir konuda pozitif olmaya zorlamak, mutsuzluklarını ön plana çıkararak depresyona girmelerine neden oluyor.


Havasızlık

Amerika'da yapılan araştırmalara göre, çalışma ortamınızda bulunan yüksek karbondioksit oranı karar verme yetinizi ve konsantrasyonunuzu etkileyebiliyor. Düşük kalite bir havalandırma sistemi, ortamın havasını zararlı ve kimyasal gazlara maruz kaldığımız dışarıdaki havadan 100 kat daha kirli hale getirilebiliyor.

Karbondioksit salımı ise, beyne ve tüm organlara kan gitmesini engelleyerek daha iyi çalışmalarını sağlayan oksijen eksikliğine neden olarak vücutta yorgunluk, uyku hali, halsizlik, konsantre bozukluğuna sebep oluyor.


Fotokopi ve yazıcı gibi cihazlara fazla maruz kalmak

Düzenli olarak temizlenmeyen fotokopi cihazları ölümcül düzeyde kirliliğe sebep olabilen zararlı gazların küçük bir miktarı bile göğüs ağrılarına ve göğüste tahrişe sebep olabiliyor.

Avustralyalı bilim adamlarına göre, bilgisayar yazıcılarının havaya saçtıkları parçacıklar hava ile birlikte ciğerlere çekildiğinde sigaranın içindeki maddeler kadar zarar veriyor


Bilgisayar başında fazla vakit geçirmek

Isınan dizüstü bilgisayarlarların, cilt problemlerine neden oldukları bilinen bir gerçek. Ancak New York Üniversitesinin araştırmaları, dizüstü bilgisayarların masa üstünde ya da kucağa bir yastık alıp vücutla mesafe artırılarak kullanılmasının 'çok daha akıllıca olacağını' gösterdi.

Dizüstü bilgisayarın yaydığı elektromanyetik ışınların daha çok genital bölgede yoğunlaşması ve bu cihazların yaydıkları ısı miktarının vücut ısınını yükseltmesi, erkeklerde kısırlığa neden olabiliyor. Sperm üretiminin vücut ısısından daha düşük bir sıcaklık gerektirmesi, laptop’larda soğutucu cihaz kullanılsa dahi erkeklerde üreme sorunlarına yol açabildiğini ortaya çıkardı.


Günde 10 saatten fazla çalışmak

Avrupa’da yapılan araştırmalar gösterdi ki, günde 10 saat ve üzeri çalışanların kalp-damar rahatsızlıklarına yakalanma oranı % 60 daha fazla.


Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak

Sürekli ekrana bakan ve odaklanan gözler, saatler boyunca gerçekleştirdikleri bu yorucu faaliyetin bedelini ödüyor. Bulanık görme, göz kuruması, baş ağrısı ve migren teknolojinin neden olduğu rahatsızlıklardan sadece birkaçı…


Fazla miktarda ışığa maruz kalmak

Aşırı aydınlatma günlük baş ağrılarından fazlasına neden olabilir. Vücudumuz, aşırı miktarda aydınlığa da karanlık muamelesi yaparak vücudun doğal dengesini bozar. Bunun neticesi de, aşırı yorgunluk, stres, yüksek tansiyon ve kanser riskinin artması olarak karşımıza çıkar.


Çok fazla sıkılmak

Araştırmalara göre, can sıkıntısı ömrünüzü kısaltabiliyor. Londra Üniversitesinin yaptığı bir çalışmaya göre, aşırı can sıkıntısından şikayet edenlerin kalp hastalıklarından ölme riski artıyor.


Kirli klavyeler

33 farklı klavyeyi inceleyen İngiliz bilim adamları, bilgisayar klavyelerinde, klozettekinden 5 kat fazla bakteri bulunduğunu belirtti.


Sık kullanılan alanlardaki bakteriler

Ofislerdeki tek bakteri yuvası klavyeler değil. Kapılar, musluk başları, kapı kolları, yazıcı ve fotokopi cihazlarının tuşları ve sık el sıkışmak mikropların en yoğun barınak noktalarıdır.


Çok fazla klavye kullanmak

Bilek tüneli denen dar boşluktan geçen median sinirin sıkışması veya pozisyonunun bozulması sonucu ortaya çıkan El Bileği Tüneli Sendromu, aşırı klavye kullanımının olumsuz sonuçlarından biridir.

Parmaklarda ve avuç içinin parmak tarafında ağrı, uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük başlayan hastalık tedavi edilmezse el, tutma ve kavrama özelliğini yitirir.


Sınırlı sürede iş yetiştirmeye çalışmak

Bilimsel haberlerin yer aldığı Science Daily haber sitesine göre, işlerin sınırlı bir süre içerisinde yetiştirilmeye çalışılması sonucu oluşan stres, öğrenme ve hafıza problemlerine neden oluyor.


Mouse’un sabit tutulması

Mouse’un hep aynı noktada kullanılması sizi, kas zedelenmelerine daha eğilimli biri yapabilir.


Akıllı telefonlar

Mesaj yazmak ya da internete girmek için sıkça kullanılan cep telefonları da kas yorgunluğuna davetiye çıkartan alışkanlıklardan…


Fast food tüketimi

Sık tüketilen fast food ürünleri, kalp-damar sistemi hastalıklarının ve kanserin oluşma riskini arttırır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler