ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affına ilişkin talepler konusunda affın çıkabilmesinin CHP'ye bağlı olduğunu belirtirken, diğer taraftan da affın eğitim sisteminin çarpıklığından kaynaklandığını ve sistemi dejenere ettiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Dedeman Otel'de MNG Kargo ile Türk Eğitim Derneği arasında 50 bin öğreniciye yardımı kapsayan kurumsal işbiriliği protokol imza törenine katıldı.
Çelik, burada yaptığı konuşmada eğitim görmek isteyen ancak maddi imkansızlık nedeniyle eğitimden yoksun kalan çok sayıda insanın bulunduğu belirterek, bu durumdaki öğrencileri 'Kanadı Kırık' olarak nitelendirdi. Çelik, kendisinin en büyük mutluluk duygusunu birisine yardım ettiği zaman gözlerindeki pırıltıyı gördüğünde yaşadığını belirterek, devletin eğitime sunduğu imkanlarının önemini kendisiyle örneklendirerek vurguladı.
22 kişinin bir odada yattığı yatılı okulda kaldığını, ardından devletin yurtdışına göndererek tahsilini tamamladığını anlatan Çelik, "Yeşermek için bekleşen daha çok sayıda fidan var. Bu duyarlılık içerisinde yaklaşırsak insanlık kurtulur, dünya kurtulur" dedi. Çelik, yardımlaşma konusunda milletin, toplumun önemine vurgulayarak, devletin millet kadar sosyal olmadığını belirtti.
Çelik, program sonunda MNG Kargo ve TED arasında imzalanan protokole şahitlik yaptı. Çelik, program çıkışında gazetecilerin ortaöğretim taslağı ve öğrenci affına ilişkin sorularını cevapladı. Çelik, ortaöğretim yönetmeleğini henüz onaylamadığını belirterek, basında yer alan konuların taslak halindeki çalışmalardan alıntılar olduğunu, yönetmelik sürecine kadar değişiklikler olabileceğini söyledi. Taslakla getirilmeye çalışılan yenilikler hakkında da bilgi veren Çelik, şunları kaydetti:
"Genel itibiriyle şunu şöyleyeyim. Maalesef liselerimizde ortaöğretim kurumlarımızda bugüne kadar yapılan uygulamalardan dolayı eğitimde ciddi bir laçkalaşma meydana gelmiş. Biz bunu derleyin toparlamak için bunu yapıyoruz. Amacımız öğrencilere zorluk falan çıkarmak değil, işin daha bir ciddiye alınması. Ortaöğretimi derleyin toparlamak bedavacılığı ortadan kaldırmak için disipline olmuş ama asla sıkıcı olmayan bir ortaöğretimin yapılanması için böyle bir adım atılıyor".
Çelik, üniversitelerden çeşitli nedenlerle atılan öğrencilere ilişkin af çıkartılmasının muhalefet ve hükümetin ortak önerisine bağlı olduğu söyleyerek, affın gerçekte VHP'ye bağlı olduğunu ima etti. Bu konuda çalışmalara başlandığını ancak çalışmalarda mağduriyetin boyutunun, daha çok hangi meselelelerden ve sıkıntılardan dolayı öğrenciler eğitimin dışında kaldığına ilişkin olarak araştırma yaptırdığını açıklayan Çelik, "İktidar ve muhalfet bu konuda gönüllülük gösterirse gerçekten iki grubun teklifi olarak gelirse biz bu meseleyi daha kolay getiririz" dedi. Çelik, diğer taraftan hükümetler tarafından bu zamana kadar çıkartılan çok sayıda affın olduğunu ayrıca afların eğitim sistemine zarar vererek, dejenere ettiğini ileri sürdü. Çelik, bu konuyla ilgili olarak, "Bu açıdan benim affa karşı olmam veyahutta haklı gerekçelerle bir şekilde eğitimini tamamlayamamış gençlere karşı olmam veya almamız söz konusu değil. Biz aslında bütün gençlerimizin eğitimlerini tamamlamalarından ve onlara bu fırsatın verilmesinden yanayız. Ancak maalsef Türkiye'de bu af meselesi adeta sara nöbetleri halinde her vesile ile gündeme geliyor ve bu da sağlık değil. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çok af gündeme gelmez. Tabii buda eğitim sistemimizin çarpıklığından kaynaklanıyor" diye konuştu.
Çelik, af konusunda öğrencilerin haklı olduğu taraflar ile haksız oldukları yönlerin bulunduğunu da kaydederek, afla ilgili yaptırdığı çalıştırma sonuçlarını yakında kamuoyuna açıklayacağını sözlerine ekledi.