HABER

Öğrenci meclisinde doğu batı tartışması

ANKARA (ANKA)- "Demokrasi Eğitimi Okul Meclisleri Projesi" kapsamında düzenlenen özel birleşimde öğrenciler arasında doğu-batı tartışması yaşandı.

Doğu illerinden gelen öğrenciler kendi bölgelerindeki eksikliklerden ve bölgeler arasındaki eşitsizliklerden şikayet ederken Çankırı temsilcisi, Doğu'ya yeteri kadar yatırım yapıldığını ancak o bölgede yaşayan insanların bunu yeteri kadar değerlendirmediğini savundu. Dördüncü Türkiye Öğrenci Meclisi 81 ilden gelen öğrenci temsilcilerinin katılımıyla Meclis Senato Salonu'nda toplandı. Eskişehir temsilcisi Hakan Karahan'ın başkanlığa seçildiği mecliste ilk olarak gündem dışı konuşmalar yapıldı. Zonguldak temsilcisi İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammet Döngel, ilk sözü aldı. Üniversite sınavlarına girişte katsayı adaletsizliği yaşandığını belirten Döngel, "Meslek liseleri ülkemizde 10 yıldan beri uygulanan adaletsiz katsayı uygulaması nedeniyle haksızlığa uğramıştır. Bu durum meslek lisesindeki öğrencilerin şevklerini kırmaktadır. Bunun en açık örneği benim. Büyüklerimizden bu adaletsizliğin giderilmesini istiyorum" dedi. Döngel, sözlerini "Allah'a emanet olun" diye bitirdi.

BİR İLÇENİN TAMAMI VEKİL ÖĞRETMEN

Hakkari temsilcisi Nesim Sakar, Hakkari'de eğitimin imkansızlıklar içinde yapıldığını belirtti. Hakkari'nin sadece bir ilçesinde bulunan 102 köyün hepsinde "vekil öğretmen" çalıştığını kaydeden Sakar, sınıflarda 50'şer 60'ar kişilik mevcutlarla eğitim verilmeye çalışıldığını söyledi. Gündem dışı konuşmaların ardından Türk Dilinin Doğru ve Etkin Kullanılması, Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Yeni Nesle Tarih Şuurunun verilmesi başlıklı gündem maddelerine geçildi.

Diyarbakır temsilcisi Melek Sezgin, imkansızlıklardan dolayı okuya 2 yıl geç başladığını belirtti. Haydi Kızlar Okula gibi kampanyalarla fırsat eşitsizliğinin önüne geçilmeye çalışıldığını söyleyen Sezgin, bu kampanyaların ardından artık doğudaki okullarda bazı değişimlerin yaşandığını ifade etti. Sezgin kampanyaların yaygınlaştırılmasını istedi.

"DOĞULULAR YATIRIMDAN YARARLANMAK İSTEMİYOR"

Gündem maddeleri bittikten sonra konuşmayan öğrencilere birer dakikalık söz hakkı verildi. Çankırı temsilcisi Fatih Alparslan Karakaş, doğudan gelen öğrencilerin ısrarla fırsat eşitsizliğinden bahsettiğini anımsatarak, "Doğu'ya yeteri kadar yatırım yapılıyor. Ama oradaki insanlar bunu yeteri kadar değerlendiremiyor ya da istemiyorlar. Ülkemizin milyon dolarlar harcadığı GAP projesini nasıl değerlendiriyorsunuz" diye sordu.

Karakaş'ın bu sözlerine doğu illerinin temsilcileri tepki göstererek söz hakkı istedi ancak Başkan Karahan söz vermedi. Karakaş'ın sözlerine sırası geldiğinde Siirt temsilcisi Tarık Özkaraman yanıt verdi. Özkaraman, hiç kimsenin kendisine sunulan bir fırsatı geri çevirmeyeceğini belirterek, Karakaş'ın gerginlik yarattığını söyledi. Özkaraman "Doğu'da 3 bine yakın okul var. Fatih Alparslan bana 10 tane sağlam okul göstersin alnından öpeceğim" diye konuştu. Diğer il temsilcilerinden bazıları da doğu-batı tartışmasının gereksiz olduğunu, tüm illerdeki eşit eğitim koşullarının yaratılması gerektiğini belirtti.

TERÖRE PROTESTO

Kastamonu temsilcisi Fatih Yasin Keman, Ankara Ulus'ta meydana gelen bombalı saldırı ve diğer saldırıları protesto ederek, bazı güçlerin Türkiye'yi bölmek istediğini söyledi. Keman, "Sen kim oluyorsun ki bizi bölecek gücü buluyorsun. Sen, kimliksiz, beyinsiz, şuursuz bir asalaktan ibaretsin" diye konuştu.
Öğrenci Meclisi, konuşmaların ardından tavsiye kararlarının okunmasıyla son buldu.

En Çok Aranan Haberler