AMASYA (İHA) - Amasya'da psikolojik danışmanlık yapan Şükran Arkoç, öğrencilere planlı ders çalışma konusunda uyarılarda bulunarak, nasıl plan yapmaları gerektiğini anlattı.
Özel bir dershanede psikolojik danışmanlık yapan ve öğrencilere planlı ders çalışmaları konusunda bilgiler veren Psikolojik Danışman Şükran Arkoç, "Her öğrencinin ayrı ayrı idealleri olsa da başarıya giden yol, çok çalışmaktan geçmiyor; başarı, plan ve programdan, verimli çalışmaktan geçiyor. Öğrenciler şu anda kaç yaşında olurlarsa olsunlar, evde ders çalışırken, tekrarları yaparken bir plan dahilinde çalışmaları gerekiyor. Öğrenciler nasıl dershaneye ya da okula gittiklerinde, hangi saatte hangi etkinliği yapacaklarını, hangi derse gireceklerini biliyorsalar, evde de hangi saatte ne yapmaları gerektiğini bilerek hayatlarını planlamalılar. Peki bu plan nasıl olmalı ve nasıl ilk olarak kendilerini iyi tanımalı, önceliklerini ve amaçlarını çok iyi tespit etmeli, çalışma ortamını düzenlemeli, dikkat dağıtacak uyarılardan uzak durmalı. Çalışma programını günlük, haftalık, aylık olarak ayrı ayrı yapılabileceği gibi en ideali haftalık planlar yapıp bu planları ayda bir geliştirmektir" dedi.
Uyanış saatleri, yemek saatleri, okul ya da dershaneye gidiş geliş saatleri, ders çalışma saatleri, boş zamanları değerlendirme saatleri, yatma saatleri şeklinde plan yapılması gerektiğini söyleyen Şükran Arkoç, "En ideal ders çalışma süresi bireysel ayrılıklar olsa da 40 dakikadır. Her 40 dakikadan sonra 10 dakika tekrar ve 10 dakika dinlenme aralıkları olmalıdır. Program yaparken planlı ders çalışılması gerektiğine, öğrenci bedeniyle, kafasıyla, ruhuyla, kısacası tüm varlığıyla kendisini inandırmalı ve ders çalıştıkça, tekrarladıkça, öğrendikçe başarıya adım adım yaklaşacağını bilerek, şevkle, istekle, coşkuyla kendini motive etmeli. Yapılan işe inanılmalı, gayretlerin mutlaka başarıya dönüşeceğine inancını kaybetmemeli" diye konuştu.
Arkoç, öğrencilere planlı ders çalışma konusunda şu uyarılarda bulundu:
"Yaptığınız plana hemen ilk günden harfiyen uyamayacağınızı biliyorum. İlk haftalar belki biraz zorlanacaksınız ancak 2-3 hafta kendinizi zorlayıp taviz vermeden programlı çalışmayı başarabilirsiniz. İnsan doğasında bir şeyin alışkanlık haline gelmesi için yaklaşık 3 haftalık bir zamana ihtiyaç vardır. Bunun sizde bir alışkanlık oluşturmaya başladığını zamanla fark edeceksiniz. Kendinizdeki gelişmeleri gördükçe, kendinize inancınız ve güveniniz daha çok artacaktır. Önemli olan, gerçekten sizi yönlendirebilecek ve yönetecek, sizin uygulayabileceğiniz doğru programlar yapabilmektir. Ders çalışma programınızı renkli kalemlerle ve büyük bir kağıda yapmanız sizin programa daha kolay motive olmanızı sağlayacaktır. Planlarınızı ders çalışma masanızda sürekli göreceğiniz bir yere asmanız da motivasyonunuzu daha çok artıracaktır."