YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öğrencilere Sütün Faydaları Anlatıldı

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi Kapaklı Beldesi'nde Dünya Süt Günü sebebiyle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü...

Öğrencilere Sütün Faydaları Anlatıldı

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi Kapaklı Beldesi'nde Dünya Süt Günü sebebiyle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Denetçileri Ferya Arslan ile Evrim Altın Gül, Kapaklı Belediyesi Ortaokulu’nda öğrencilere süt hakkında bilgi vererek, sütün yararlarını ve ne şekilde tüketilmesi gerektiğini anlattılar.

Dünya süt günü dolayısıyla öğrencilerle bir araya gelen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Denetçilerinden Ferya Arslan, sınıfa girdiklerinde çocuklara ilk olarak sütü nasıl tükettiklerini sordu ve ardından "Sütü mümkün oldukça sade için" tavsiyesinde bulundu. Daha sonra sütün faydalarını anlatmaya başlayan Arslan, kalsiyumun etkilerinden bahsederek, "Diş ve kemikler için çok gerekli olan kalsiyum sadece süt ve süt ürünlerinde mevcut. Ancak bir bardak sütten aldığımız kalsiyumu bir dilim peynirden alamayız. Bu yüzden sütü sık sık tüketmeliyiz" dedi.

Sütün içinde bulunan laktozdan bahseden Arslan, “Süt dişler için çok önemlidir. Dişlerinizi süt içtikten sonra da fırçalamanız çok önemli, yoksa sütteki şeker de dişlerinizi bir süre sonra etkileyebilir. Sütün kaymağı protein içerir ve protein vücut için çok önemlidir. Kahvaltı her zaman en temel öğemiz olmalı. Çünkü kahvaltıda aldığımız besinleri başka öğünlerde alamıyoruz. Süt, her canlının dünyaya geldiği andan itibaren ihtiyaç duyduğu en önemli gıda maddesidir. Canlı yavrusunun dünyaya tutunabilmesi için anasından ayrıldığı anda tanıştığı tek gıda maddesi anne sütüdür. İlk sağılan süte kolostrum ya da ağız sütü adını veririz. Kolostrum canlının bağışıklık sisteminin gelişebilmesi ve dünyaya bağlanabilmesi için büyük oranda antikor içermektedir. Bu da yaradanın analara bahşettiği en önemli hasletlerden birisidir” diye konuştu.

Ferya Arslan konuşmasının devamında şunları söyledi; “Dünya'ya gözlerimizi açtığımız anda gereksinim duyduğumuz bu gıda maddesine hayatımızın diğer dönemlerinde de ihtiyaç duyarız. Çocukluk çağlarında vücut iskeletimizi oluşturan kemiklerimizin ihtiyaç duyduğu mineral maddeleri özellikle kalsiyumu çok fazla miktarda içermektedir. Ayrıca gelişmemiz ve boyumuzun uzamasında da ihtiyaç duyduğumuz proteinleri, aşırı hareketlilikten dolayı gereksinimiz olan enerjiyi sağlayan karbonhidrat (laktoz) ve süt yağını, biokimyasal dengemizi özellikle hormonal gelişmeyi sağlayan vitamin ve minerallari, vücut için hayati önemi olan suyu önemli miktarlarda içermektedir. Bu saydığımız altı gıda bileşeni yanında beyin hücrelerinin gelişimi ve çalışması için, çocuklar için gerekli olan galaktozu da doğada sadece süt içermektedir”

Ergenlik ve gençlik yıllarında ihtiyaç olan enerjinin ve besin maddelerinin çoğunun süt içerek karşılanabileceğini kaydeden Arslan, “Ancak Ülkemizde bu dönemlerde süt içme alışkanlığı yerini süt ürünleri yeme alışkanlığına bırakmaktadır. Bu çağlarda genellikle peynir, yoğurt, ayran, dondurma gibi süt ürünleri tüketme alışkanlığı gelişmekte, süt içme alışkanlığı terk edilmektedir. Diğer gelişmiş dünya ülkelerine baktığımızda içme sütünün öne geçtiği ve yılda ortalama 150-200 litre içme sütü tüketildiğine şahit olmaktayız. Ülkemizde ise içme sütü tüketiminin hala 30-50 litre civarında olduğu belirtilmektedir. Gençlerimizin gelişimi, sağlığı ve zindeliği için orta ve lise hatta üniversite çağlarında da okul sütü kampanyasının desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu dönemde süt içme alışkanlığı terk edildiği taktirde bağırsaklarımızda süt şekerini parçalayan enzimler yok olacağından, yaşamımızın ileriki aşamalarında laktoz intoleransı denilen rahatsızlık (karın şişkinliği, bulantı, kusma, sıkıntı v.s.) baş göstereceğinden süt içmememiz büyük sıkıntılara neden olacaktır” şeklinde konuştu.

Sokakta satılan sütlerin birçok mikrobu içinde barındırdığını belirterek çocuklara mümkün oldukça pastörize süt almaları tavsiyesinde bulunan Arslan, mikroplardan arınmamış sütün çok tehlikeli olduğunu ifade etti. Sütteki mikropların yıllar sonra bile ortaya çıkıp hastalıklara sebep olabileceğini belirten Ferya Arslan, “Pastörize sıcaklığı bu mikropları öldürmek için uygulanıyor ve sütü mikroplardan tamamen arındırıyor. Her yaşta süt içme alışkanlığı, sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir. Tüm halkımıza sağlıklı ve kaliteli bir yaşam dileyerek, Dünya Süt Günü'nü kutluyorum” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler