Kayseri’nin Develi ilçesinde gerçekleştirilen “Risk Altındaki Çocukların Araştırılması” anketi, ilçedeki öğrencilerin yüzde 3’ünün hem okuyup hem çalıştığını ortaya koydu. Öğrencilerin yüzde 4’ünün aile ortamında şiddet gördüğünü gösteren ankette, öğrencilerin aile ortamında sigara dumanına maruz kaldığı saptandı. Öğrencilerin yüzde 45’inin evlerinde sigara içildiği tespit edildi.
Develi ilçesinde 40 ilköğretim ve 9 ortaöğretim olmak üzere 49 okulda, 12 bin 428 öğrenciye uygulanan ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Ankete katılanların 5 bin 842'si kız, 6 bin 568’i ise erkek öğrenciden oluştu. Ankete göre; kız öğrencilerin yüzde 3'ü, erkek öğrencilerin yine yüzde 3’ünün annesi ve babası boşanmış durumda. 256 öğrencinin aile ortamında şiddet gördüğü belirlendi. Erkek öğrencilerin daha çok şiddet görmesi dikkat çekti. Erkek öğrencilerin yüzde 2’si, kız öğrencilerin 1.7’si evinde şiddet gördüğünü dile getirdi.
Psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirten öğrenci sayısı yüzde 2.8’si iken, maddi anlamda yoksul olan öğrenci oranı yüzde 7. Develi’de okul dışında başka bir işte çalışan öğrenci sayısı 218 olarak saptandı. Bu rakamda yine erkek öğrenciler öne çıktı, yüzde 3’ünü erkekler oluşturdu. Evinde alkol kullanılan öğrenci sayısı da dikkat çekti. 128 kız ve 156 erkek öğrencinin evinde alkol kullanıldığı tespit edilirken, bu oran kızlar için yüzde 2,19, erkekler için yüzde 2,36 olarak belirlendi.
Ankette, 2 bin 779 kız öğrencinin, 2 bin 997 erkek öğrencinin evinde sigara kullanıldığı belirlenirken, öğrencilerin evlerinde pasif içicilik anlamında vücut sağlığı açısından ciddi bir risk altında olduğu belirtildi. Develi’de 3 bin 401 kız öğrencinin, 3 bin 575 erkek öğrencinin annesi ilkokul mezunu olduğu tespit edildi. Bu oran kızlarda yüzde 58,21, erkeklerde ise yüzde 54,28 olarak gerçekleşti.
Çıkan sonuçların ardından, Develi Rehber Araştırma Merkezi Müdürlüğü çözüm önerilerini sundu. Önerilerde, boşanmış ailelerin öğrencilerinin takip edilmesi istendi. Yetkililer, şunları belirttiler: "Aile ortamında şiddet yaşanan, anne baba arasında ya da anne baba ile çocuklar arasında şiddet davranışlarının yaşandığı ailelerin çocukları özellikle incelenmeli, gerekli durumlarda velileri okula davet edilerek bilgilendirilmelidir. Şiddet gören bir çocuk problemlerini çözme yolu olarak şiddeti seçer. Bu nedenle bu durumda olan çocukların sürekli bilgilendirilmesi, yönlendirilmesi, şiddetin yanlış bir yol olduğunun anlatılması gerekir. Okul dışında herhangi bir işte çalışan öğrenciler, okullarda özellikle bilinmeli, ne sebepten dolayı çalıştıkları, nerede ve hangi ortamda çalıştırıldıkları okul tarafından takip edilmelidir. Bu çocuklar, yaşayabilecekleri muhtemel sorunlar konusunda uyarılmalı, (şiddete, tacize maruz kalma, okuldan ve derslerden soğuma, not düşüklüğü vb.) eğer gerekmiyorsa sadece okuluna devam etmesi konusunda yönlendirilmelidir. Anne ya da babanın eğitim seviyesi ne kadar düşükse o aile içerisindeki çocuk da o derecede risk altındadır. Bu durumda olan velilerin, çocuklarına verebilecekleri sınırlıdır. Bu nedenle eğitim öğretim seviyesi düşük düzeyde olan velilerin açık ilköğretim ya da açık lise imkanlarından yararlanabilmeleri için öğrenci ve velilerine bu hususlarda seminerler düzenlenmeli, aile ev ziyaretlerinde bu husus gündeme taşınmalı ve onlar bu hususta cesaretlendirilmelidir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz