Zonguldak’taki Biyoloji Öğrenci Kongresi’ne konuk olan Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökay Kaynak, dershanelerde eğitim veren öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun fen edebiyat fakültesi mezunu olduğunu belirterek, “Temel bilim olmak zorundadır. Bizim buralarda toplanmamız, buralarda konuşmamız, paneller yapmamız, zamanın ötelerine geçebilmemiz hep arayıştan dolayı. Bizler birer çapulcu olmak zorundayız, yapmak zorundayız” dedi.
Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 20. Ulusal Biyoloji Öğrenci Kongresi’nin üçüncü gününde de biyoloji bölümünün gelecekteki kaygıları ve sorunların çözümüne yönelik panel düzenlendi. Panelde, dershanelerdeki öğretmenlerin büyük bir çoğunlunun fen edebiyat fakültesi mezunu oldukları belirtildi. BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Evren Erten’in yönettiği panelde konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökay Kaynak, “Hepiniz üniversiteye gelirken dershanelere gittiniz. Dershanelere gitmeden kazanan sayısı oldukça azdır. Dershanelerdeki öğretmenlerin baktığınız zaman yüzde 99’u fen edebiyat fakültesi mezunudur. Eğitim fakültesi mezunları yoktur. O zaman demektir ki dershanelere gittiğimiz zaman daha başarılı oluyorsanız, fen edebiyat fakültesi mezunları daha iyi öğretebilmektedir. Fen edebiyat fakültesi mezunlarının alan bilgileri daha çok fazladır. Bu alan bilgileri fazla olduğu için biz de doğru bilim adamı yetiştiriyoruz ama bir gerçek var. Biz de durumdan vazife çıkartmak zorundayız. Ortaöğretimdeki öğrencilerin iyi yetiştirilmesi gerekiyor. Kaliteden bahsediyoruz. Ürünün kalitelisi lazım, gelen malzeme de kaliteli olmalıdır. Durumdan vazife çıkartarak, ortaöğretimdeki öğretmenlerin de fen edebiyat fakültesi olması gerekmektedir” dedi.
Panel yöneticisi Evren Erten’in, “Peki hocam buna çözüm olarak şöyle yapılabilir mi? Eğitim fakültelerinde akademisyenlerin fen edebiyat fakültesinden gelmesi şartı konsa böylece kökten sistemi daha kaliteli hale getiremez miyiz” sorusu üzerine Kaynak, “Alan bilgisi azalıyor, orada da sıkıntımız o. Biyoloji bilmiyor, biyoloji öğretmeni oluyor. Önce biyolojiyi bilmesi lazım. Biyolojiyi iyi bilmesi de fen edebiyat biyoloji bölümünden mezun olması gerekiyor. Sıkıntıyı zaten görüyoruz. Temel bilim olmadan hiçbir şey olmaz. Temel bilim olmak zorundadır. Bizim buralarda toplanmamız, buralarda konuşmamız, paneller yapmamız, zamanın ötelerine geçebilmemiz hep arayıştan dolayı. Bizler birer çapulcu olmak zorundayız, yapmak zorundayız” diye konuştu.
Kaynak’ın sözleri üzerine salondakiler uzun süre alkış tuttu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz