TEKİRDAĞ (İHA) - Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde, özel bir hastanede sezaryenle doğum yaparken yoğun bakıma alınan ve hayatını kaybeden Melek Öğretmenin yakınları, olayda hastanenin ihmali olduğunu öne sürdü. Çerkezköy Fevzipaşa İlköğretim Okulu'nda 5 yıldır görev yapan Melek Elmacı'nın ölümü ile ilgili olarak aile, hastaneyi sorumlu tutarken, hastane yönetimi ise kendisini savundu. Suçlamaları reddeden Jinekolog Dr. Seval Eker ise, "Bu ameliyat Amerika'da da olsa, sonu ölüm olurdu. Kimsenin kabahati yok" dedi. Öğrencileri tarafından çok sevilen Melek Öğretmenin adı şimdi, okulunda bulunan Melek Elmacı
Toplantı Salonu'nda yaşatılıyor.
Melek Öğretmenin ölümünden sonra, olayda hastanenin ihmali olduğunu öne süren yakınları, yetkililerden yardım istedi. Melek Elmacı'nın eniştesi Mesut İşlek, baldızını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını kaydederek, "Doğum için baldızımı kendi aracımla Çorlu Özel Dört D Millet Hastanesi'ne götürdüm. Doğumu Dr. Seval Eker gerçekleştirecekti. Ancak hastanede bize doğum için ebe yok denildi. Ebe bulunmamasına gerekçe olarak da günün Pazar olması gösterildi" dedi.
Baldızının doğumu için yetkililerin kendilerine, "4-5 saat normal doğum için beklemeyelim, sezaryenle doğumu gerçekleştirelim" dediklerini ifade eden İşlek, "Doğumda ne olduysa oldu. Kanamayı durduramadılar. Bir saat boyunca da bize ambulans beklettikten sonra, bizi İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk ettiler. Burada hastanenin ihmali söz konusu. Onların ihmali ebeyi ve gereken doktor kadrosunu hazır bulundurmamak. Eğer baldızımın damarını kesmemiş olsalardı, neden kanama meydana gelsin. Doktor kadrosunu da hazır etmiş olsalardı yerinde müdahale ederler ve kanamayı durdurabilirlerdi" diye konuştu.
"BİR İHMAL OLDUĞUNU AÇIKÇA GÖZLEMLEDİK" Melek Öğretmenin eşi Nedret Elmacı da, hastaneye ulaştıklarında ebenin bulunmadığını ifade ederek, "Hastaneye ulaştığımızda doktorumuzla telefonda görüştük. 'Ebe muayene etsin ve bana haber verin' dedi. Ebe muayene ettikten sonra, 'her şey normal' dedi. Bir saat sonra hastaneye ulaşan Jinekolog Dr. Seval Eker ise, ebenin aksine bazı şeylerin normal olmadığını söyledi.
Eşimin durumunun kritik olduğunu ifade etti" şeklinde konuştu. Nedret Elmacı, Dr. Seval Eker'in doğumdan sonra, "Eşinizin çok kanaması var, ya Edirne'ye ya da İstanbul'a götürmeniz gerekiyor" dediğini belirterek, "Ancak hastanenin ortasında olmamıza rağmen, 1 saat boyunca ambulans bekledik. Çapa'ya gittik. Eşim 9 gün boyunca yoğun bakımda kaldıktan sonra aramızdan ayrıldı. Ancak ölüm nedeniyle ilgili hiçbir hastane bize açıklama yapmıyor. Bir ihmal olduğunu açıkça gözlemledik; ancak elimize ölüm nedeniyle ilgili bir belge verilmiyor. Hastane bize ancak mahkeme kararı sonrası bir açıklama yapabileceğini söyledi" dedi.
Konu ilgili ihmallerinin söz konusu dahi olmadığını ifade eden Dört D Millet Hastanesi Başhekimi Jinekolog Dr. Tayfun Güme ise, hastanın hastanelerine Dr. Seval Eker'in hastası olarak geldiğini ifade ederek, "Hasta, Dr. Seval Eker tarafından ameliyat edilmiş ve 3-4 saat sonra 'Help Sendromu' dediğimiz 'trombosid' azalması nedeniyle Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderilmiştir. Hastanemizin bu konuda hiçbir suçu ve kabahati mevcut değildir, bu konuda gerekli araştırmalar yapılmış ve bu karara varılmıştır" dedi.
Hastanenin, doğumda bulunan ebenin, anestezi uzmanı ve kendisinin de dahil olmak üzere olayda kimsenin kabahati bulunmadığını öne süren Dr. Seval Eker, "Olayların gelişmesinde ve hastamızın vefatında ne doktor olarak benim, ne hastanenin, ne görevli ebenin, ne de anestezi uzmanının hiçbir kusuru yoktur. Hastamız da tıpta çok nadiren görülen, 20 yıldır bilinen bir hastalık olan 'Help Sendromu'na yakalanmıştır. 'Help Sendromu' kandaki trombosid düşüklüğü ile alakalı olarak ortaya çıkıyor ve aşırı kanamaya sebep oluyor" diye konuştu. Help Sendromu'nun önceden kestirilemeyeceğini ve ani olarak meydana gelebileceğini de sözlerine ekleyen Eker, "Ben annenin sorumluluğunu alarak bebeği kurtarabildim. Ama anneyi kurtaramadık maalesef. Ameliyattan sonra böyle bir teşhisi koyduk. Hastamı Çapa'ya kendim götürdüm. Hastam 9 gün komada kaldı. Tanı konmak için, hastam 4 kez ameliyat edildi, 5 kez kanı değiştirildi. Ancak hepimizin eli kolu bağlıydı ve hastamızı kurtaramadık. Bunda hiç kimsenin kusuru yoktur. Bu olay Amerika'da bile olsa olacağı buydu" açıklamalarında bulundu.
Öte yandan, Melek Öğretmenin görev yaptığı okulda 5-B sınıfı öğrencileri öğretmenlerinin ölümü nedeniyle hala suskun kalırken, Fevzipaşa İlköğretim Okulu'nda Öğretmen Melek Elmacı adına bir konferans salonu düzenlendi.