HABER

Öğretmenlerden bakana istifa çağrısı

MEB tarafından bugün yapılması planlanan 30 bin öğretmen atamasının 2010 KPSS’de yaşanan kopya iddiaları nedeniyle ertelenmesi sonrası atanamayan öğretmenler, MEB önünde eylem yaptı.

Öğretmen adayları KPSS’nin kaldırılmasını, öğretmen atamalarının koşulsuz yapılmasını isteyerek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yu istifaya çağırdılar.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen atanamayan öğretmenler, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ve(Eğitim–Sen) ve Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) saat 10.30’da Milli Eğitim Bakanlığı önüne gelerek basın açıklaması yaptı.

KPSS’ye yönelik iddialar ve öğretmen atamalarının ertelenmesi ile ilgili olarak sendika adına basın açıklaması yapan Eğitim–Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, öğretmen atamalarının ertelenmesine neden olan KPSS’ye yönelik iddiaların bütün yönleriyle araştırılmasını ve sorunun yeni mağduriyetler yaratılmadan çözülmesini istedi.

-“DELİL YOKSA ATAMA YAPILMAMASI BİR ÇELİŞKİDİR”-

Mehmet Bozgeyik, KPSS’de yaşanan kopya iddiaları nedeniyle sınava giren kişilerin ve ailelerin tedirgin olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“İddiaları daha önce yalanlayan YÖK ve ÖSYM, KPSS sınavında yaşananlara yönelik tepkilerin ve kuşkuların artmasının ardından soruların sızdırılmış olabileceğini kabul etmiştir. YÖK başkanı ‘henüz elimizde delil yok’ diyor olsa da, bugün yapılması planlanan öğretmen atamaları ‘ulaşılan deliller neticesinde sınavının bütününü etkileyecek bir durumun ortaya çıkma ihtimali’ gerekçe gösterilerek ve başvuruda bulunan öğretmen adayları açısından ‘telafisi güç hukuki ihtilafların yaratılmaması amacıyla’ durum netleşinceye kadar ileri tarihe ertelenmiştir.”

-“ÖĞRETMENLER MEĞDUR EDİLDİ”-

Okullar açılmadan önce öğretmen atamalarının gerçekleşmesini istediklerini belirten Bozgeyik, 30 bin öğretmen ataması ileri bir tarihte yapılsa bile öğretmen açıklarının kapatılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Bu durumun nedenini Bozgeyik MEB’nın yanlış atama politikası olarak göstererek konuşmasına şöyle devam etti:

“Ataması yapılması düşünülen öğretmen sayısı yeterli olmamakla birlikte özellikle müzik ve beden eğitimi branşlarında ve kimi mesleki alanlarda yeterince atama yapılmayarak bu alanlardan mezun olan öğretmenler mağdur edilmiştir. Hükümet bir taraftan mesleki eğitimi özendireceğini açıklarken, mesleki alanlarda atamaların az olması çelişki yaratmaktadır. Ayrıca sözleşmeli, ücretli vb adlar altında gerçekleştirilen öğretmenlik uygulamaları öğretmenlerin iş güvencesinden yoksun, düşük ücretlerle çalışması anlamına gelmekte ve bu durum eğitimin kötüleşmesine neden olmaktadır.”

-“MEB’İN TAŞERON İŞÇİSİYİZ”-

Eğitim–Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik’in basın açıklamasının ardından AYÖP’ü temsilen Yasemin Çakıcı’da atanamayan öğretmenlerin sorunlarını dile getirdi. Kendilerini MEB’nin taşeron işçileri olarak tanımlayarak KPSS’deki kopya iddialarına ilişkin şöyle konuştu:

“Bu yıl kopyacılar yaptıkları hatalar ve aç gözlükleri sonucu kendi kendilerini ele verdiler. Soruların servis edildiği apaçık ortaya çıkan da belirli cemaatlere mensup olduklarını paylaşmak istiyoruz. Yaşanan olaylar karşısında ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın yaptığı açıklamalar tüm öğretmenleri hayrete düşürmüştür. Sonuçların açıklanmasından kısa bir süre sonra tüm adaylarca ve öğretim görevlilerince de kopya çekildiğine kanaat getirilmişken yöneticiler bakar körler gibi davranmışlar ve halkı yanıltmaya çalışmışlardır. Öğretmenlerin gözünde kurumlara duyulan güven yok olmuştur.”

-“ÇUBUKÇU İSTİFA ETSİN”-

Çakıcı, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve kopya olayına karışmış ÖSYM’deki sorumluları istifaya çağırdıklarını açılayarak isteklerini şöyle dile getirdi:

“KPSS derhal kaldırılmalıdır. Öğretmen ihtiyacını karşılayacak olan 300 bin öğretmenin ataması koşulsuz olarak gerçekleştirilmelidir. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamaları tamamen kaldırılmalıdır."

-“EĞİTİMİNİ ALDIĞIMIZ MESLEĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”-

AYOP’un basın açıklamasının ardından ise Eğitim Emekçileri Derneği, İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu, Öğrenci Gençlik Sendikası, Özel Öğretim Kurumları Çalışanları Derneği ve Öğrenci Velileri Derneği birlikte bir basın açıklaması yaptı. Derneklerler adına konuşma yapan temsilci de KPSS’nin kaldırılmasını isteyerek, Türkiye’deki eğitimin mezarlığa döndüğünü ileri sürdü. Son dönemde yaşanan öğretmen ve öğrenci intiharlarını hatırlattı.

ANKA

En Çok Aranan Haberler