ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Vakıfbank işbirliği ile gerçekleştirdikleri proje kapsamında öğretmenlere diz üstü bilgisayarları bu ay içerisinde dağıtmaya başlayacaklarını söyledi. Çelik, ayrıca Sincan'da öğretmenlere dağıtılmak üzere 3 bin konutluk projeye başlayacaklarını kaydetti. Eğitimin, okul binaları, donanım-müfredat, öğrenci ve öğretmenin meydana getirdiği 4 önemli bileşenden oluştuğunu belirten Çelik, "Lüks okullarınız olsa bile öğretim kaliteniz düşükse, lüksün ve şatafatın hiçbir anlamı olmaz" dedi.
Bakan Çelik, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce düzenlenen "Öğretmen Yetiştirmede Kalite Sorunları" konulu sempozyuma katıldı. Çelik, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, istiklalin 'silahlı ordu', istikbalin ise 'kalemli ordu' yani öğretmenlerle gerçekleşebileceğini ifade etti. Yaklaşık 70 milyon nüfusa sahip olan Türkiye'nin 20 milyon öğrenci ve yaklaşık 50 milyon genç nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Çelik, "En önemli sermaye olan genç nüfusa sahip olduğumuz için şanslı ve avantajlıyız. Ama genç nüfusumuzu eğitemezsek bu avantaj dezavantaja dönüşebilir" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğretmen yetiştirmeye büyük önem verdiklerinin altını çizen Bakan Çelik, geçmişte öğretmen atamalarında birtakım yanlışlıkların yapıldığını kaydetti. Çelik, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) katılan 17 bin kişiden 10 bininin Milli Eğitim Bakanlığı'na alındığını hatırlattı.
"DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYARLAR BU AY İÇİNDE VERİLECEK" Kendisinden önce konuşan Tekışık Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Hüseyin Hüsnü Tekışık'ın eleştirilerine cevap veren Çelik, konuşmasında şunları söyledi:
"Tekışık Türkiye'de sabıkalılığın normal hale geldiğini ve öğrencilerin suç oranının arttığını söyledi. 2003-2004 sezonunda ortaöğretim okullarında sadece 94 kişi çeşitli nedenlerle polisle muhatap oldu. Bu oranı yüksek göstermenin bir anlamı yok. 'Türk insanının yüzde 10'u sabıkalıdır' dersek kendimize haksızlık etmiş oluruz. Tekışık ayrıca Türkiye'de hayvan eğitimine insan eğitiminden daha çok önem verildiğini belirtti. Eğitim fakültelerinin kadroları takviye edilmelidir, ancak veteriner hekimliği uygulamalı eğitim yapılan alanlardır. Ayrıca biz bütün canlıların sağlığına önem vermeliyiz. Bütçeden üniversitelere ayrılan pay bakanlıklardan 4 kat fazladır. TÜBİTAK'a 450 trilyon araştırma bütçesi verildi. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'na 2005 yılında ayrılan bütçe diğer bakanlıkların önüne geçti. Eğitime yüzde 8.5 yani 11-12 milyar dolar pay ayrıldı. Pastanın ebadını genişletmedikçe yapılacak çok fazla bir şey yok. Bununla birlikte Telekom'la işbirliği yaparak 44 bin okula internet bağlantısı için harekete geçtik. 2004 yılında 20 bin okulun bağlantılarını tamamladık. Okullarımıza binlerce bilgisayar gönderdik. Öğretmenlere bilgisayar eğitimi vermeyi sürdürüyoruz. Vakıfbank işbirliği ile bu ay içerisinde öğretmenlerin yarısına diz üstü bilgisayar vereceğiz. Bu konudaki ihale ve diğer işlemleri tamamladık. Uzman ve başöğretmen sistemine geçiyoruz."
Bakan Çelik, uzun yıllardır açılması hedeflenen Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması için bütçeden 10 trilyon lira ayırdıklarını belirterek, kurumun en kısa sürede hizmete başlaması için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti. Öğretmenlerin içinde bulunduğu maddi sıkıntıları çözmek için ciddi projeler hazırladıklarını anlatan Çelik, Sincan'da öğretmenlere dağıtılmak üzere 3 bin konutluk projeye başlayacaklarını dile getirdi. Çelik, 11 üniversite ile işbirliği yaparak örnek uygulamaların esas alındığı yeni müfredat hazırladıklarını da sözlerine ekledi.