YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öğretmenlerin mesleklerine olan sevgisi giderek azalıyor

Türk Eğitim Sen’in araştırmasına göre öğretmenlerin yüzde 77’si göreve başladığı ilk günden bugüne mesleğine olan...

Türk Eğitim Sen’in araştırmasına göre öğretmenlerin yüzde 77’si göreve başladığı ilk günden bugüne mesleğine olan sevgisinin azaldığını düşünüyor.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı.
Açıklamaya göre, anket 6 bin 703 kişi üzerinde yapıldı. Katılımcıların yüzde 81,1’i öğretmen, yüzde 10,8’i müdür yardımcısı, yüzde 7,1’i müdür, yüzde 1’i de müdür başyardımcısı. Ankete katılanların yüzde 70’i bin 500 – 2 bin TL, yüzde 25,5’i 2 bin -2 bin 500 TL, yüzde 4,4’ü de 2 bin 505 TL’den fazla kazandığını belirtiyor.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 77’si göreve başladığı ilk günden bugüne mesleğine olan sevgisinin azaldığını, yüzde 17,1’i mesleğine olan sevgisinde değişiklik olmadığını, yüzde 5,9’u da mesleğine olan sevgisinin arttığını ifade ediyor. Mesleğine sevgisinde azalma olduğunu belirtenlerden yüzde 47,2’si bunun nedeni olarak ‘MEB’in olumsuz politikaları’, yüzde 18,2’si ‘öğretmenlere verilen değerin azalması’, yüzde 14’ü ‘öğretmenlik mesleğinin itibarının azalması’, yüzde 10’u ‘kadrolaşma, yandaş kayırma’, yüzde 8,7’si ‘maaşların düşük olması’, yüzde 1,9’u da ‘baskı, dayatma, sürgünler’i gösteriyor.
“İmkânınız olsa mesleğinizi değiştirmek ister miydiniz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 67,7’si evet, yüzde 32,3’ü ise hayır cevabını veriyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 77’Sİ BAKAN DİNÇER’İ BAŞARILI BULMUYOR
Öğretmenlerin yüzde 77’si Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i başarılı bulmazken, yüzde 14,6’sı henüz fikir sahibi olamadığını, yüzde 6,8’i kısmen başarılı bulduğunu, yüzde 1,6’sı başarılı bulduğunu ifade ediyor.
Ankete katılan öğretmenler, “Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in eğitimcilerin en çok hangi sorununa çözüm bulmasını istiyorsunuz?” sorusuna yüzde 56,6 oranında eğitim çalışanlarının maddi ve sosyal imkânlarını arttırılması cevabını veriyor. Yüzde 15,7’si özür grubu tayinlerinin yılda en az iki kere yapılmasını, yüzde 17’si kadrolaşmaya ve yandaş kayırmaya son verilmesini, yüzde 3,7’si öğretmen atamalarının sayısının artırılmasını, yüzde 3,7’de öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik çalışma yapılmasını istiyor. Öğretmenlerin yüzde 3,2’si de rotasyon uygulamasına son verilmesi gerektiğini dile getiriyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 40’I EV SAHİBİ
Anket sonucuna göre, araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 39,7’si ev sahibi. Ev sahibi olanların yüzde 74,7’si banka kredisiyle borçlanarak, yüzde 12.5’i ailesinden miras kalarak, yüzde 8.2’si birikmiş parasıyla ev sahibi olduğunu söylüyor. Yüzde 4,6’sı ise ailesiyle oturduğunu ifade ediyor.
Öğretmenlerin yüzde 37’si okula toplu taşıma araçlarıyla, yüzde 32,7’si kendi arabasıyla, yüzde 29,1’i yürüyerek, yüzde 1,2’si de taksiyle gittiğini dile getiriyor. Yüzde 81,3’ü mutfak masraflarından tasarruf ettiğini kaydediyor. Mutfak masraflarından tasarruf edenlerin yüzde 12,7’si süpermarketler yerine pazardan alışveriş yaptığını belirtiyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 77,2’SİNİN KREDİ KARTI BORCU BULUNUYOR
Ankete katılanların yüzde 77.2’si kredi kartına borcu olduğunu ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 63.5’i son bir yıl içerisinde banka kredisi çektiğini kaydediyor. Banka kredisi çektiğini ifade edenlerin yüzde 75.5’i ‘tüketici (ihtiyaç)’, yüzde 16’sı ‘konut (mortgage)’, yüzde 6.3’ü ‘otomobil’, yüzde 0.6’sı ‘eğitim ve tatil’ kredisi çektiğini belirtiyor.
Katılımcıların yüzde 68,3’ü öğretmenlere rotasyon getirilmemesi gerektiğini, yüzde 31.7’si ise öğretmenlere rotasyon getirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler