HABER

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kontrolünde ve denetiminde verilen eğitimler ve yapılan uygulamalar, öğrencilerin çeşitli haklarını korumak amacıyla olduğu kadar, öğretmenlerin de gelişimleri ve mesleklerinde ilerlemeleri gibi hedefleri de kapsar. Bu doğrultuda, birçok düzenleme içeren ve Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) adıyla da bilinen Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun ne olduğu, maddelerin nelerden oluştuğu ve Resmî Gazete'de yayımlanıp yayımlanmadığı merak edilmektedir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

İçindekiler

  • Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?
  • Öğretmenlik Meslek Kanunu kaç maddedir?
  • Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

Resmi Gazete'de yayımlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir Milli Eğitim Akademisi kurulma kararı alınmıştır. Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) olarak isimlendirildiği de görülen Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Öğretmen atamalarından, eğitim çalışanlarına yönelik şiddette ceza oranlarının artırılmasına kadar birçok düzenlemeyi içermektedir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) olarak da adlandırılan Öğretmenlik Mesleği Kanunu, eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademisinin kurulmasına ilişkin konuları düzenleyen bir kanundur.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) amacı şöyle açıklanmıştır:

  • Eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmelerini, yetiştirilmelerini, atanmalarını, haklarını, ödev ve sorumluluklarını, ödül ve cezalarını, kariyer basamaklarında ilerlemelerini ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Millî Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konuları düzenlemek.

Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Milli Eğitim Akademisine dair bazı bilgiler ise şöyledir:

  • Akademide, hazırlık eğitimine devam zorunluluğu olması,
  • Öğretmen adaylarının hazırlık eğitiminin süresinin 4 dönem olması (Öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak da uygulanabilecek),
  • Milli Eğitim Akademisi tarafından öğretmenlere hem uygulamalı hem de teorik derslerden oluşan hazırlık eğitimi verilmesi,
  • Kadroya atanan öğretmenlerin mazerete bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere 1 yıl süreyle yer değiştirememesi,
  • Öğretmen adaylarının, akademide hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az 2 yazılı sınava girmesi, 60 ve üzerinde puan alanların başarılı sayılması,
  • Kanunla, öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde her ay gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılması.

Ayrıca, içerdiği maddeler doğrultusunda Öğretmenlik Meslek Kanunu başöğretmen olma şartlarını da belirlemiştir. Buna göre bu şartlar da şunlardır:

  • Uzman öğretmen konumunda en az 10 yıl hizmet vermek
  • Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak
  • Akademi tarafından başöğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlamak

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) Resmi Gazete'de yayınlandı mı, yürürlüğe girdi mi?

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmî Gazete'de 18 Ekim 2024 tarihinde yayımlandı. Öte yandan kanunla 3 Şubat 2022 tarihli Öğretmenlik Meslek Kanunu da yürürlükten kaldırıldı. Bununla birlikte bu kanunun;

  • 7 nci, 8 inci, 9 uncu, 10 uncu, 11 inci, 12 nci, 13 üncü, 14 üncü, 15 inci ve 21 inci maddelerinin 1 Eylül 2025 tarihinde,
  • 26 ncı, 27 nci, 28 inci, 29 uncu, 30 uncu, 31 inci ve 32 nci maddelerinin 1 Ocak 2025 tarihinde,
  • Diğer maddelerinin yayımı tarihinde, yürürlüğe gireceği açıklanmıştır.

    Tüm detayları ve maddeleri ile açıklanan Öğretmenlik Meslek Kanunu tam metni, 18 Ekim 2024 tarihli Resmî Gazete'de yer almaktadır.

Öğretmenlik Meslek Kanunu kaç maddedir?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu maddeleri merak edildiğinde, bu kanunun 7 bölüm ve 38 maddeden oluştuğu belirtilmelidir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri nelerdir?

Öğretmenlik Meslek Kanunu maddelerinden bazıları 18 Ekim 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandığı şekilde şu şekildedir:

Hazırlık eğitimi

MADDE 8- (1) Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Akademi tarafından verilir.

(2) Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri Bakanlıkça belirlenir.

(3) Hazırlık eğitiminin süresi dört dönemdir. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre üç dönem olarak uygulanabilir.

(4) Hazırlık eğitiminin içeriği, süresi ve hazırlık eğitimine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Hazırlık eğitimine alınacakların belirlenmesi

MADDE 9- (1) Hazırlık eğitimine alınacaklarda;

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

c) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, hayâsızca hareketler, müstehcenlik ve fuhuş suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkûm olmamak,

ç) Devlet memurluğundan çıkarılmamış veya 25 inci maddeye göre öğretmenliği sona ermemiş olmak,

d) Askerlikle ilgisi bulunmamak, muvazzaf askerlik hizmetini yapmış veya muvazzaf askerlik hizmeti ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

e) Öğretmenliğe atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmak,

f) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan sınavlardan alanlara göre Bakanlıkça belirlenecek sınav puanına sahip olmak,

g) Sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmamak,

şartları aranır.

(2) Hazırlık eğitimine alınacak adaylar, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmemek üzere, birinci fıkranın (f) bendinde belirtilen sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenir.

(3) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki ve millî sporcu statüsündeki öğretmen adaylarının hazırlık eğitimine alınmasında, birinci fıkranın (f) bendinde belirtilen şart dışındaki diğer şartlar aranır.

(4) Hazırlık eğitimine alınacaklara 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır.

Hazırlık eğitiminde başarı

MADDE 10- (1) Hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılır. Her bir dersten not ortalaması yüz üzerinden altmış ve üzerinde olanlar başarılı sayılır. Teorik derslerden başarısız olanlara, başarısız oldukları her bir ders için ek bir sınav hakkı verilir. Ek sınavdan altmış ve üzerinde puan alanlar ilgili dersten başarılı sayılır. Ek sınavlar sonunda herhangi bir dersten başarısız olanların Akademiyle ilişiği kesilir.

(2) Hazırlık eğitiminde edinilen bilgi, beceri, tutum ve davranışların eğitim öğretim ortamına yansıtılmasındaki başarı düzeyini belirlemek amacıyla öğretmen adayı üç defa değerlendirmeye tabi tutulur. Söz konusu değerlendirme, uygulamadan sorumlu eğitim personeli, uygulamanın yapıldığı eğitim kurumunun müdürü ve uygulama öğretmeni tarafından; Bakanlıkça belirlenen öğretmenlik mesleği yeterlikleri esas alınarak Akademi tarafından öğretmenlik atama alanlarına göre oluşturulan değerlendirme formu üzerinden yapılır. Uygulamadan sorumlu eğitim personeli, eğitim kurumu müdürü ve uygulama öğretmeni tarafından ayrı ayrı doldurulan değerlendirme formlarında verilen puanların aritmetik ortalaması alınarak değerlendirme puanı belirlenir. Birinci değerlendirme puanının yüzde yirmisi, ikinci değerlendirme puanının yüzde otuzu, üçüncü değerlendirme puanının yüzde ellisi alınarak uygulamalı ders başarı puanı belirlenir. Öğretmen adaylarından uygulamalı ders başarı puanı yüz üzerinden yetmiş ve üzerinde olanlar başarılı sayılır. Uygulamalı derslerde başarısız olanların Akademiyle ilişiği kesilir.

(3) Hazırlık eğitiminin sonunda, teorik derslerin başarı notlarının aritmetik ortalamasının yüzde kırkı, uygulamalı derslerin başarı notlarının aritmetik ortalamasının yüzde altmışı toplanarak atamaya esas başarı puanı belirlenir.

(4) Hazırlık eğitimine devam zorunludur. Öğretmen adaylarından belgeye dayalı sağlık mazeretleri sebebiyle hazırlık eğitimi süresince toplam yirmi gün ve üzeri hazırlık eğitimine katılamayan veya katılamayacak olanların, mazeretlerinin ortadan kalkmasını takip eden ilk hazırlık eğitimi programına tekrar alınmak üzere kayıtları dondurulur. Belgeye dayalı sağlık mazeretleri dışında öğretmen adaylarına mazeretlerine bağlı olarak hazırlık eğitimi süresince on güne kadar izin verilebilir.

(5) Uygulama öğretmeninin, öğretmen adayıyla aynı alanda olmak şartıyla uygulamalı eğitimin yapıldığı eğitim kurumundaki sırasıyla; başöğretmen, uzman öğretmen, en fazla hizmet süresi bulunan öğretmenler arasından belirlenmesi esastır. Öğretmen adayının uygulamalı eğitime katıldığı eğitim kurumunda aynı alanda öğretmen bulunamaması hâlinde aynı sıralama dikkate alınarak farklı alandan uygulama öğretmeni görevlendirilir.

(6) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

En Çok Aranan Haberler