Anne ve babaların çocuklarla ilgili şikayetlerinin en başında yemek yememeleri ve iştahsızlıkları geliyor. Böyle bir durumda genelde doktora giden aileler, iştahsızlığın giderilmesiyle ilgili çareler arıyor. Uzmanlar ise iştahsızlıkla ilgili birçok sebep olduğuna dikkat çekerek, bunların en başında çocukların öğün öncesinde şekerleme, meyve suyu, bisküvi gibi verilen besinlerin almasıyla iştahsızlık oluştuğuna dikkat çekiyor.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, çocukların büyüme hızındaki farklıların sık geçirilen enfeksiyonlar, yetersiz beslenme gibi nedenlerden kaynaklandığına işaret ediyor. Yetersiz beslenmede çocuğun çinko, demir ve mineral yetersizliği gibi besinler almasını diğer bir faktör olarak gösteriyor. Özellikle bebeklerde altıncı aydan sonra verilecek ek besin konusunda annelerin yanlış tercih yaptıklarını belirtiyor. Öztürk'e göre, annelerin, bu aydan itibaren yoğurt, karışık sebze çorbası ya da maması, meyve püresi, pirinç unlu muhallebi gibi besinleri tercih etmesi gerekiyor. İlk başlanacak ek besin olarak da yoğurdun tercih edilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi adına daha yararlı olduğu bildiriliyor.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, altıncı aydan itibaren çocuklarla ilgili anne ve babaların en büyük şikayetinin iştahsızlık olduğunu belirtiyor. Öztürk, ailelerin altıncı aydan itibaren ek besin olarak seçeceği gıdalara dikkat etmesini istiyor. Bunun çocuğun sağlıklı gelişimi açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, anne sütü dışında altıncı aydan itibaren bebeklerin enerji, protein, vitamin, mineral (çinko, demir, B grubu vitaminler) ihtiyaçlarının farklılaştığı ve daha güçlü besinleri sindirebilecek mide, bağırsak sistemine kavuştuklarını ifade ediyor. Bu dönemde annelerin çocuklarda iştahsızlık şikayetinin üst seviyeye çıktığını anımsatan Öztürk, "Büyüme hızındaki farklılıklar, sık enfeksiyonlar, yetersiz beslenme (çinko, demir, mineral yetersizliği) öğün öncesi verilen meyve suyu, bisküvi, şekerleme gibi besinler ve anne yoksunluğu iştahsızlığın belirle sebepleri arasındadır." diyor.
Prof. Dr. Adnan Öztürk, yumurtanın biyolojik yararı yüksek bir besin olduğuna dikkat çekerek, yumurtada proteinin yanı sıra A vitamini, lesitin, kolin ve doymamış yağ asitleri olan ve iyi huylu HDL kolesterolü yüksek gıda olduğunu belirtiyor. Bebeklere pişmiş yumurta sarısının dörtte birinin küçük parçalar halinde verilebileceğine işaret eden Öztürk, ilerleyen aylarda bu oranın artırılabileceğini ve yumurtanın beyazının da verilebileceğini sözlerine ekliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz