KADIN

Ojenin Çocuğa Zararları

Kızma oje sürmeli miyim?

Ojenin Çocuğa Zararları

Kız çocuk anneleri kızlarını bir an önce süslemek için sabırsızlanırlar. Kız çocukları ile oynamak, onlarqa farklı renklerde elbiseler giydirmek, tokalar takmak anneleri için hep çok eğlencelidir.
Tüm bunların bebeğin sağlığını etkileyecek hiç bir yan etkisi bulunmamakta, üstelik oldukça da eğlenceli. Peki ya oje?

Bir çok anne için kızına oje sürme isteği de oldukça zor engellenir boyutta ve bunun yanında bir o kadar da çelişkili. Bir kısım ojenin çocuk için çok zararlı olduğunu savunurken, bir kısım anne de hemen her kıyafetine uygun oje sürmekten çekinmiyor.

Uzmanlar özellikle 6 aydan küçük bebekler için ojenin zararlı olabileceğinin altını çiziyor. Oje içeriğindeki maddelerin bebeklere zararlı olabilceği konusunda ısrarcı olan uzmanlar içeriğindeki 3 maddeye dikkat çekiyor.

Oje içeriğinde bulunan 3 zararlı madde!

Bu üç madde; "toksik trio" da denen bu üç tehlikeli madde: toluen, formaldehyde ve dibutyl phthalate.

Toluen; boya, plastik, gazolin, uçak ve ayakkabı yapıştırıcılarının imalatında kullanılıyor. Ojeyi sürerken etinize taşırdığınızda madde derideki gözenekler yoluya vücut sistemimize girdiğinde kan-beyin bariyerini geçerek, sinir ileticileri ile etkileşim içine giriyor.

Vertigo, felç, koma, kavrama yetisinde azalma, körlük gibi merkezi sinir sistemi semptomlarının başlamasına sebep oluyor. Ayrıca karaciğer, böbrek ve kas-iskelet sistemini de etkiliyor. Ayrıca hepatit, aşırı kansızlık, kemik oluşumunun önlenmesine de neden oluyor.

Formaldehyde; genellikle koruyucu olarak kullanılmaktadır. Madde deriyle ve tırnakla temas ettiğinde kontakt dermatit, kabartı ve kimyasal yanıklara neden olmakta. Az miktarına bile maruz kalınması halinde göz, deri ve solunum sistemi tahrişleri, fazlasına maruz kalındığı takdirde ise kalp ritmi düzensizliğine, akciğer şişkinliğine ve hatta ölüme yol açabiliyor.

Son olarak dibutyl phthalate; kokulara, plastiklere ve çözücülere (solvent) konulan yaygın bir maddedir. AB'de yasaklanmış durumda, ancak ABD'de kullanımı devam etmekte. Üreme ve sinir sistemlerinde zehirlenmeye, endokrin hormonlarının bozulmasına ve akciğerlerde tahrişe neden oluyor.

Son zamanlarda üretilen ojelerin bu üç maddeden arındırılmış olduğu söylense bile emin olmadan almamak, çocukşlarımıza sürmemek doğru olabilir.

Çocuğunuza oje sürmeden önce, gece boyunca parmağını emebilceğini de hesaba katmak gerekiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler